Last news in Fakti

22 Юли, 2015 13:58 1 455 5

Борисов "скочи" на реформаторите, изчаква ги

  • конституция-
  • съдебна реформа-
  • борисов-
  • реформатори-
  • изчаква ги-
  • герб-
  • бсп
Борисов "скочи" на реформаторите, изчаква ги - 1
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че има два варианта за изход от патовата ситуация с гласуването на промените в Конституцията и като цяло за съдебната реформа.Той заяви, че ако внесеният в момента законопроект за промени в Конституцията бъде приет на първо четене, всички отделни текстове от него ще бъдат изпратени на Конституционния съд, който да се произнесе по тях и ако някой от тях не може да бъде приет от обикновено Народно събрание, ще бъде оттеглен преди второто четене, заяви министър председателят. Мнението на Конституционния съд ще бъде взето между първо и второ четене на законопроекта. От неформални разговори с народни представители стана ясно, че резултатът от извънредния председателски съвет е утре да бъде внесен нов законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, който да бъде подписан с три четвърти или 180 депутати. В този законопроект ще залегнат трите пункта, обявени от Борисов. Това са засилването на Инспектората, разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска колегия и пряк избор на магистрати.

Борисов бе категоричен, че не отстъпва от разделянето на двете колегии на Висшия съдебен съвет, както и от ангажимента двете колегии сами да утвърждават - съдиите сами за себе си и прокурорите сами за себе си. По тази тема ще съберем необходимите гласове за промяна на конституцията, заяви Борисов.

Единственото, по което има разминаване към момента е, че Реформаторският блок трябва да преодолеят начина, по който се избират ръководствата в колегиите. „Към момента сме предложили 8 на 5 – 8 съдии срещу 5 от парламента. В прокуроро-следователската - 6 на 6”, обясни той и добави, че ако днес Реформаторският блок вземе подобно решение, утре ще бъде намерен консенсус. „Това е, което заявих на Радан Кънев, Зеленогорски, колегите от РБ, защото там има сили, които биха подкрепяли едно или друго предложение, независимо че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове”, посочи премиерът и обясни, че ако те не постигнат единно решение, ще се отиде към поражение в петък, но няма да даде условие за напрежение в самия блок.

"Надявам се РБ да подкрепи подобно решение, защото в петък това ще бъде голямо поражение за ГЕРБ и Реформаторския блок", каза Борисов. Той допълни : „Просто няма да съберем 160 гласа, няма да се приеме промяна на Конституцията и ще претърпим поражение. Водя я тази битка, за да защитя двете колегии сами да се избират и утвърждават заради изричното искане и на министъра, и на двете колегии. Повече колко да го защитя. Аз от негово име ходя да се разправям вече дни наред. Така че го правя заради него. Той сам не може да се оправи, видно е. Ще го смачкат. Стоя зад него и го подкрепям и върша това само, за да може той да укрепне", допълни премиерът.

По-рано Радан Кънев от РБ заяви, че търсят вариант за сближаване на позициите по промяната в конституцията, има такава възможност. Но предстоят много тежки разговори в нашия политически формат, много сериозни, и Председателски съвет, и група на РБ трябва да обсъдят тези възможности, след което очевидно нов кръг на разговори с ДПС, заяви Кънев.

Според Кънев не се обсъжда изтегляне на проекти, не е това въпросът. Има предложение на ДПС от вчера за нов законопроект, това предложение е на масата, въпросът е, дали стар, дали нов, каква е дълбочината на реформата в законопроекта, за това става дума, заяви Кънев.Въпросът е какво пише в законопроекта, не е въпросът дали е нов или стар, допълни той. Запитан съгласни са да отпадне изискването им пленумът да кадрува, Кънев заяви - "Търсим вариант за компромис в тази посока, да."

Пак по рано министърът на правосъдието Христо Иванов заяви, че му предстои разговор с премиера. Така той коментира твърденията на премиера, че е бил подведен за съдебната реформа. Христо Иванов отказа също така да отговори на въпрос дали е сбъркал някъде при провеждането на реформата.

Совалки в парламента

Денят започна със среща на Борисов с БСП. Те обаче не постигнаха съгласие.

Последва среща на Борисов с БДЦ, които казаха че подкрепят трите консенсусни точки от промените и ще дадат своите 14 гласа. Накрая Борисов се видя и с Патриотите заради преговорната криза и насрочиха председателския съвет.

А междувременно ДПС поканиха на среща Реформаторите и се заговори за взаимни отстъпки. Вероятно става дума ДПС да отстъпят от идеята си пленумът да кадрува в съдебната власт.

Борисов се срещна и с БДЦ

Трите пункта, които коментирахме, са безспорни - разделянето на ВСС, необходимостта от засилване ролята на инспектората и пряк избор на членове на ВСС от магистратите дори и на районно ниво, обобщи Явор Хайтов.

Той обяви, че групата ще подкрепи декларация по тях. Предложението на премиера Борисов след разговорите му в понеделник с АБВ беше такъв документ по консенсусните точки да бъде гласуван от депутатите в четвъртък - ден преди промените в основния закон за влязат в пленарната зала.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хи хи

    2 1 Отговор
    хИ-ХИ-ХИ Борисов обсъжда съдебната реформа, с какви знания и с какви правни аргументи ще обоснове исканите промени! Направо няма такава държава, вчера разбрах, че и оня физкултурник и осъден на две инстанции и той бил участвал в законопроекта за изменение на конституцията! Няма такива идиоти! Мутри правят закони.НИЕ СМЕ ИДИОТИ ЧЕ СМЕ ГИ ВКАРАЛИ ВЪВ ВЛАСТТА

    Коментиран от #2

  • 2 Григорий Цамблак

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "хи хи":

    А ,най -вероятно си идиот ,който говори за себе си в множествено число!

    Коментиран от #4

  • 3 РАЗОЧАРОВАН

    2 0 Отговор
    От ден на ден все повече ме разочарова този човек с неговата некомпетентност,стреми се да поражава на дядо Тошо еднолично да управлява ноняма да стане неговата докато продължава да се прегръща сЛютвито.
    Да повикат човека парламент и дарешат проблема с КОСТИТУЦИЯТА.
  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Григорий Цамблак":

    Преди да си сложиш този ник можеше поне да се поинтересуваш за рода Цамблак. Само ще спомена, че в Италия Цамблак се споменава в една италианска сатирична поема- „Пътешествието на Мазарини в ада”. Като се има и предвид, че този род има и византийска жилка..., в турския език има една дума-алчак, която означава, мръсен, долен подъл, византиец. Така, че да определяш кой "най-вероятно е идиот" не е много подходящо. Просто ника ти говори много повече...

    Коментиран от #5

  • 5 Григорий Цамблак

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    Какво му е виновен "Григорий Цамблак" на "хи хи" който лично е изписал /изказал/ съмнения че в частен случай е ИДИОТ? При това в прав текст ?
    А историята на ГРИГОРИЙ ЦАМБЛАК е друга история !Нея няма да я засягам тук!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове