29 Юли, 2015 11:56 718 5

Разцепление заради кандидатурите за подуправители на БНБ

  • рб-
  • пф-
  • бсп-
  • кандидатурите-
  • подуправители-
  • бнб

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев представи днес пред НС номинациите за подуправители на централната банка

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев представи днес пред Народното събрание (НС) номинациите за подуправители на централната банка, като изтъкна опита им в ръководенето на банковата система. Всеки от кандидатите за подуправители на БНБ е експерт с безупречна репутация, заяви той.

„Техните големи, сравнителни предимства се състоят в отличното познаване на управленските и операционните процеси в централната банка, както и в натрупания опит в ръководството на много успешни дейности и проекти в БНБ. Тримата кандидати са професионалисти и личности, които могат да бъдат оценени според реално свършеното от тях досега. Избирането им ще осигури предсказуемост в действията на БНБ, в някои от ключовите и успешно изпълнявани досега функции на централната банка“, заяви той за кандидатурите на Димитър Костов, относно управлението на "Банков надзор" който практически следи работата му от 2014 г., на Калин Христов, който и в момента управлява валутния борд, и на Нина Стоянова, която трябва да поеме управление "Банково".

"Изборът на ръководител на управление "Банков надзор" е от изключително значение. Димитър Костов е много уважаван специалист, добре познат. Той е сред най-високо квалифицираните банкови специалисти в България. Костов познава отлично работата на "Банковия надзор", каза Радев.

"Той е добре познат сред банковата общност. Защитавал е успешно интересите на БНБ и България. Христов е доказал своите качества във времето", заяви той за Калин Христов.

За Нина Стоянова, кандидат за ръководител на управление "Банково", Радев обясни, че тя е главен юрист на БНБ от 2007 г. досега. "Стоянова познава отлично всички направления в дейността на БНБ. Тя е много уважаван специалист, добре познаван в банковите среди", подчерта той.

Реформаторският блок (РБ), Патриотичният фронт (ПФ) и БСП обаче се обявиха срещу кандидатурите за подуправители на БНБ.

Съпредседателят на Реформаторския блок Мартин Димитров заяви, че РБ няма да подкрепи нито една от кандидатурите, които Димитър Радев представя за подуправители на БНБ.

Той припомни, че десните са били против втория мандат на Иван Искров за ръководител на БНБ и са се оказали прави заради кризата с КТБ:

„След КТБ начело на "Банков надзор" трябваше да застане някой с безспорен авторитет, който в живота му никога не се е случвало да е имало какъвто и да е било проблем с банка. И някак си вие да ни предложите финансовия министър на Жан Виденов, който да поеме "Банков надзор", най-критичния пост в държавата в момента... Ние го считаме като предизвикателство към нас.“

Оттеглете кандидатурите си, призова Димитров управителя на БНБ и го запита дали смята, че след тежкия фалит на КТБ кандидатите, които представя за подуправители печели обществено доверие и стабилизира БНБ с всичко това, което стана.

"Като гледам ДПС ще подкрепят кандидатурите, но това достатъчно ли е като обществено доверие към БНБ. С тези кандидатури и най-вече Димитър Костов не постигате ефекта да стабилизирате БНБ, а рискувате напрежението и проблемите да продължат, има опасност да се самобламирате", заяви Мартин Димитров.

"Имате 2 възможности-да се снижите и да видите какво ще стане и най-вероятно да ви изберат кандидатурите, другата позиция е да станете и да кажете, че ще предложите други кандидатури. Това ще е силният ви ход", каза още Димитров.

Патриотичният фронт няма да гласува за предложените подуправители, обяви също депутатът Емил Димитров. По думите му, запазването на екипа на Иван Искров реално е като награда за провала му с КТБ.

„Те имат своя опит, своите възможности, но са се компрометирали като екип, който в условия на криза, ето, случилото се с КТБ, реализира се проблемът, те не можаха да действат адекватно. Така че понесете си сами риска, изберете, скрийте се зад каквито си искате лозунги, но утре обяснете на хората, които са си загубили парите, че вие сте помогнали да няма виновни, а да има само наградени“, посочи Емил Димитров.

Вие всички съгрешихте и всички в купом излишни станахте, независимо от професионалните ви качества като банкери. Ще гласувам против екипа, който предлага Димитър Радев, заяви и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

"Почтен човек сте, Радев. Гласувахме за вас, но в нашата страна нещата не стоят така, както стоят там, откъдето идвате. В България има тежък дефицит на почтеност", каза той.

"Какво правим в момента - казваме, че това, което се е случвало по време на предния УС на БНБ е било добро, защото потвърждаваме решението за избор сега ли", запита Андреев.

От БСП обърнаха внимание, че от БНБ са обмисляли банкова ваканция заради кризата през лятото. Славчо Атанасов заяви, че кандидатите за подуправители трябва да бъдат разследвани:

„Несериозни са тези неща. Просто господин Радев в момента, за жалост, шеф на Българска народна банка е една маша в ръцете на две политически сили. Вместо тези хора да бъдат разследвани, ние в момента ги връщаме на бял кон в БНБ.“

Станислав Станилов от „Атака“, пък запита защо депутатите не са се спомнили и че Димитър Радев е бил зам.-министър на финансите на Димитър Костов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pod

    0 0 Отговор
    Голяма сага беше с тези кандидати. Хубаво поне, че ги преизбраха.
  • 2 Иванчо

    0 0 Отговор
    Трябва да се замитат следите.Кой друг ако не тези дето
    осраха БНБ. БНБ не нито българска банка нито пък народна.
    Седят двата и мигат като мишки в трици на светло.
  • 3 Мано

    0 0 Отговор
    Много интелигентно решение на Радев да запази работеш екип. Добре, че не се подведе по разни лъжливи съвети.
  • 4 Земя

    0 0 Отговор
    Щом това е и избора и на гуверньора, уважавам мнението му да получи максимума от екипа си. Адекватно е.
  • 5 Марийка

    0 0 Отговор
    Браво, Иванчо, получаваш шестичка, другите явно искат да повтарят отделението...не знам дали си заслужава само заради някоя и друга близалка...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове