Last news in Fakti

12 Август, 2015 08:29 808 2

Възможно е да сезират Конституционния съд за Закона за НСО

  • нсо-
  • кс-
  • сезират-
  • конституционен съд-
  • петър славов

Надяваме се ВАС да разпореди оповестяването на заплатата на Иван Искров, заяви Петър Славов

Вчера президентът Росен Плевнелиев подписа указа за обнародването на Закона за Националната служба за охрана/НСО/, като не се съобрази с исканията за налагане на вето.

Документът бе приет след многобройни критики и правозащитни организации призоваха държавния глава да го върне за изчистване на проблемите в него. В парламента основни критици на така формулираните правомощия на държавните гардове и широкия контингент, за който те ще се грижат, бяха от Реформаторския блок.

Надявах се президента да спре закона, но в крайна сметка това е негово правомощие и той е решил да не го упражни, коментира пред БНР депутатът от Реформаторския блок Петър Славов:

От ГЕРБ много бързаха с този закон. Той беше приет на практика „на тъмно“, защото 10-11 часа вечерта, на извънредно заседание беше довършен и приет във вида, в който е. За съжаление много от добрите предложения, които направихме, поне за корекции и за промени в по-добър смисъл, така че този закон да служи на гражданите, а не да служи на една част от обществото, на една група високопоставени държавни служители, не беше възприет, за съжаление.

Според депутата на НСО се дават много сериозни правомощия. Той се изключи новоприетият закон да стане обект на разискване и в Европейския съд по правата на човека.

В Реформаторския блок ще обсъждат и възможността за текстове от Закона за НСО да бъде сезиран Конституционния съд.

Това е един от възможните начини да се процедира по тези най-проблемни текстове – за задържането на граждани, за охраняване на лица, които една комисия от трима души преценява, че били от значение за властта в държавата, посочи Петър Славов.

Той се надява Върховния административен съд да уважи жалбата на РБ и да огласи каква е била заплата на бившия управител на БНБ Иван Искров. Реформаторите подадоха жалба до съда, след като новия гуверньор отказа да оповести заплатата на предшественика си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Тия до кога ще карат само в лявата лента?Защо не се возят с коли родно производство както правят другите държави,ами карат само супер луксозни лимузини.При бащите си все на такива коли ли са се возили.Нали трябва да се помага на българската икономика,защо не се возят на коли произвеждани у нас?Вижте Румъния ,Франция,Чехия,какво сме закупували БМВ,Мерцедеси,нека вземат коли които се движат и в дясната лента да бъдат като избирателите си ,а не избирателите да им,,пречат"по пътищата.Така де да се огледат малко,и да видят,че не са богове,не са по различни от нас обикновените хора по пътищата.Редно е те да дават пример на хората от които чакат да ги изберат.....а може хората и да размислят вече кого избират....
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Така е в цяла Източна Европа - лицемерие, фалш и опити за доминация! Защо не ги пази МВР? Защо вечно демонстрират някакво псевдонадмощие?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове