Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 14:06, обновена 9 Октомври, 2015 10:05 24 589 49

Трима са загинали при верижна катастрофа в тунела "Витиня"

  • витиня-
  • загинали-
  • верижна-
  • катастрофа-
  • хемус

Има тежко ранени

Трима са загинали при верижна катастрофа в тунела "Витиня" - 1
Снимки: botevgrad.com

Трима души са загинали, а десетки са ранени при верижна катастрофа с 51 автомобила в тунел "Витиня" на автомагистрала „Хемус“, съобщиха от МВР. 10 от тях са тежкотоварни.

Сигналът за инцидент в тунела в посока София - Ботевград е подаден след 13 часа. Незабавно към мястото са насочени екипи на полицията, пожарната и два екипа на Бърза помощ. Катастрофата е станала на изхода на тунела.

Според първоначалните данни, при инцидента са загинали трима души – млада жена и двама мъже. В "Пирогов" е откарано около 10-годишно момиченце, с рана на главата.

Петима души са откарани в "Света Анна" - трима мъже и две жени. Всички те са с гръдни травми. Единият от мъжете е и с коремна травма и фрактура на крайници. Една от жените е на 31 г., а другата, освен с гръдна травма, е и с фрактура на ляв крак. Всички те вече са в стабилно състояние. И четиримата са водачи на леки автомобили. Хоспитализирани са в лечебното заведение, а петият пострадал е освободен за домашно лечение.

Преди минути в болницата е докарана и бременна жена. За щастие тя е стабилизирана и няма опасност за плода.

В "Пирогов" са откарани други четирима души, които са в по-тежко състояние.

Главният секретар на МВР Георги Костов опроверга излязлата по-рано информация, че причината за катастрофата е разлив на масло по пътното платно. По думите му, в тунела наистина има страшно много масло, но то не е причина за катастрофата, а следствие от нея. Реалната причина за тежкият инцидент е несъобразена скорост и неспазване на дистанция, подчерта Костов като обясни, че ТИР се е ударил с микробус.

В резултат на удара, влекачите на камиона са се отделили от ремаркето и той се е завъртял е запушил целия тунел. След това са последвала верижната катастрофа с останалите автомобили.

Костов заяви още, че в произшествието са участвали 51 превозни средства, 10 от които тежкотоварни. Спасителните екипи са транспортирали до различни болнични заведения 10 души, чието състояние е тежко, но няма опасност за живота им.

По-рано през деня, шофьори участвали в инцидента, разказаха, че вероятна причините за зверската катастрофа може да е разлив на масло по пътното платно. По думите им настилката е била много хлъзгава и автомобилите не са могли да спират лесно.

Мъгла, паднала на магистрала "Хемус", също се спрягаше като една от причините за катастрофата.

На мястото на инцидента беше и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Главен комисар Георги Костов уточни, че полицейски служители от ОДМВР – София, СДВР и девет пожарни екипа продължават да оказват съдействие на хората, попаднали във верижната катастрофа. 

Движението в района беше спряно. Преди около 30 минути обаче то вече беше пуснато, но само в посока София.  В другата - автомобилите се пренасочват от Богров по стария маршрут. Около 40 автомобила участвали в инцидента все още се намират в тунела.

Днес след катастрофата, в платното в посока Ботевград, се образува километрична опашка от автомобили. Сред чакащите беше и линейка превозваща донор за трансплантация към Велико Търново. Веднага бе направен коридор, по който тя премина и продължи по пътя си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    3 3 Отговор
    нали фарове,драсти4ни наказания, хилядо левови глоби , обесване ако караш без книжка и пиян камери радари хеликоптери ала бала щели да доведат до по малко птп? и ко излиза то4но обратното
  • 2 Румен Янев

    9 0 Отговор
    Бг " магистрала" - едно от най-опасните места на планетата!!!Изпреварваш със 130 и изведнъж от нищото ти каца на задната броня един от многото идиоти и започва едно святкане с фарове ....ум да ти зайде!!!Прибираш си се след като този гледайки те лошо е профучал покрай теб и след малко пак настигаш дедко с жигулката дето се тътрузи с 90!!! И пак - десен мигач...тъкмо се изравняваш с него и хоп - пак светкавици зад теб !!!Недай си Боже пък да бързаш и да изпревариш някои от тези святкащите!!!Токио дрифт пасти да яде!!!Ще се самоубие ама ще те гони до дупка защото го е приел твърде лично!!!Кой си ти със скромните стотина кончета да го изпреварваш като човека цяла нива и къща е продал на село за да се качи в летящата джипка !!!!Ааааа не става така!!!

    Коментиран от #7, #40

  • 3 BMW

    4 0 Отговор
    Всичко е до манталитет , колкото и високи да са глобите файда никаква.
  • 4 Румен Янев

    2 0 Отговор
    За дядкото исках да кажа ляв мигач де .... ама то нали на "магистралите" рядко се ползва със сто кончета та се обърках
  • 5 акажете

    0 4 Отговор
    Щом крият причината, значи е организацията на движението. Ама сега ще намерят виновен сред загиналите.

    Коментиран от #16

  • 6 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Жалко за нелепо загиналите и за хората които са преживели този ужас!!!Но защо ли си мисля че някои от долупосочените святкащи с фарове е забравил да си махне слънчевите очила в тунела???/ Те са задължителен атрибут на хората с летящи 15 годишни джипки / А в тунела е тъмно като в манганова мина от втората световна война
  • 7 Jesika

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Румен Янев":

    Абсолютно съм съгласна с коментара ти и много сходно се чувствам и аз, както си го описал)))) Не знам тези с "летящите чинии" за безсмъртни ли се имат, сигурно си мислят, че на тях не може да им се случи нещо подобно от статията. Много комплекси се избиват на пътя. За първи път преди КПП Владая онзи ден изпреварвам един "екологично чист рейс", и после трябва да мина в дясно, защото пътя става една лента. Дала съм мигач, колата която е в дясно е доста далече, тръгвам да се прибирам в дясно и виждам до мен плътно същата кола, с риск да се бутнем ме засича и не ми дава да мина пред него, показва ми средни пръсти и т.н. За какво подяволите беше всичко това, какво щеше да му стане ако мина пред него не разбрах. Винаги когато е даден мигач пускам да минат пред мен. Не знам откъде е тая злоба и избиване на комплекси по пътя. Животът ни е един, да бъдем толерантни, за да има все по-малко такива статии!

    Коментиран от #8, #12

  • 8 ДоJesika

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Jesika":

    ми некъдърна си...щом не си преценяш място...габарит...пътна обстановка! Некъдърността при повечето (не всички) жени е пословична! Никаква ориентация, никакви рефлекси, никакъв опит да не пречат на другите... Само едно голо самочуствие! Аз като немога да правя нещо добре- не го правя! Или гледам да се науча!

    Коментиран от #9, #10, #42

  • 9 Jesika

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДоJesika":

    Очаквах подобни коментари, вие мъжете както винаги си мислите че сте големи шофьори))). Некадърна или не, не си ти човека да ми казваш. Много добре прецених, но комплексара нарочно даде газ, само и само да не мина пред него. Това го направи щото съм некадърна? щото съм жена? или какво? Май и ти си от тия дето избиват комплекси на пътя, а?
  • 10 Jesika

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДоJesika":

    И само да добавя, карам абсолютно адекватно и спокойно и в никакъв случай нямам голо самочуствие)))), толерантна съм към останалите и очаквам такова отношение и към мен. Но не се надявам точно ти големия шофьор да вденеш какво ти говоря. Не мисля и повече да ти обръщам внимание. Безаварийно))))))
  • 11 гост

    3 0 Отговор
    Като завали малко и започват верижните катастрофи. Основна причина е карането с несъобразена скорост и неспазване на дистанция.

    Коментиран от #18, #37

  • 12 comment

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Jesika":

    Това за комплексите е буквално вярно. Всяка година по няколко села хора загиват по пътищата. И все пак има предостатъчно малоумници с трошляци, дето си мислят, че гравитация е вид сандвич в МакДоналдс.
  • 13 ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ

    1 1 Отговор
    Ако Хемус е магистрала,аз съм Лейди Даяна
  • 14 144

    2 0 Отговор
    Добре че не са се запалили
  • 15 примерни шофьор

    2 0 Отговор
    всеки ден се говори едно и също и на отново катастрофа и то сериозна така е като манталитета на повечето е ориеталско афганистански на бързайте......... каквито и глоби да има и наказания ганя ще си остане ганя и след 100 г съжелявам само съвестните и разумни шофьори другите да се самоубиват
  • 16 ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "акажете":

    Сега ще излезе Лиляна Павлова и ще каже че причината е в предишното правителство,и как не са усвоили онези незнам си там колко 200-300 милиона
  • 17 Vision

    4 0 Отговор
    В тунела има ограничение 80км/ч поради ред причини. В случая е станало на завой и ако караха с определената скорост за 20метра щяха да спрат, но не вярвам някой да го е спазил. Няма значение мъже или жени. Имам наблюдение от жена ми която не мисли какво ще се случи след 20 метра. Примерно на 500м пред нас се виждаше, че камион ще се присъди на магистралата, но тя не се усети, че той няма да полети, а ще и заеме лентата. Е той като ни зае лентата вече бяхме на 20м зад него и тя наби спирачка, защото бяхме по-засилени, а в лявата лента имаше движение и нямаше къде да се избяга. ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА НАДАЛЕЧ И ДА СЕ МИСЛИ ЗА ПЪТЯ, А НЕЕЕЕЕЕЕ ЗА ВАФЛИЧКИ И ШОКОЛАДЧЕТА.
  • 18 допълнение

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    И не само това. Половината автомобили са с неизправно окачване (особено амортисьори), спирачки колкото да минат през ГТП и гуми от миналия век па макар и с 2-3 мм грайфер.
    А за "толерантността" на тираджийте, особено на тези със сюнетирани полови членове ...

    Коментиран от #21

  • 19 Стоян Стоянов

    1 0 Отговор
    Колеги,нямаме пътища тва е ясно...един скапаняк от Пловдив ни засече и с 140 ударих спирачки и спрях но гумите ги купих от магазина преди 2 дни и нямаше МАСЛО на пътя,и съм със 12 годишно БМВ трета серия не с Ауди s8.Така че Господ да ни пази,ни дуржава ни сервизи!
  • 20 Да ама не

    1 0 Отговор
    "Лудостта на един народ" - 25 сезон,"n"-та серия
  • 21 Kontrol

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "допълнение":

    Там е имало и нови автомобили не само стари,а някои стари са десет пъти по здрави от новите,аз имам стар автомобил лично с двете си ръце съм си сменил окачване гуми и спирачки не е до техническите данни на автомобила а и много от шофьора.А ако е имало масло върху платното няма да може да спреш и с най новата кола.Аз лично смятам защото често минавам от там и заради по високата надморска височина температурата е по ниска и там се изискват зимни гуми но не е само това в тунела между двете платна има няколко неравности,но има и още проблеми и главни в това са шофьорите не спазват дистанция залепват се зад колата,ако този пред него спре рязко си до там,а и карат с превишена скорост постоянно,няма дисциплина на път.Един ме засече веднъж в София на двупосочен път и го настигнах и се спряхме на светофара отворих прозореца и му казах,за какво беше цялата работа да спреш на светофара и няколко други думи защото се бях ядосал и ми направи впечатление какво ми отговори ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ КАРА КАКТО СИ ИСКАШ.Правете си сами сметката.
  • 22 Коцето с чип и ремап и висок клас газ :D

    1 2 Отговор
    Карайте още с изтъркани барабанни спирачки ... Няма как с барабанни спирачки да спреш бързо ... 100% катастрофата е станала заради някви идиоти с тирове, дето карат като луди ...

    Коментиран от #26, #27

  • 23 тошибиян

    0 3 Отговор
    Путин бомпандира талибаните тука умират хаха

    Коментиран от #41

  • 24 некойси

    3 0 Отговор
    Драги читатели,
    Излезте на вън и хвърлете един поглед гърху гумите на колите паркирани пред Вас.
    След като се нагледате на износени (до теловете) и напукани гуми (някои от тях и регенерат), си направете някои изводи за спирачен път, контрол на поведението с висока скорост върху мокра настилка.
    Ето Ви повод за размисъл ...

    Коментиран от #39

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай Иван

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Коцето с чип и ремап и висок клас газ :D":

    Ти нормален ли си бе брат?Кой кара коли с барабанни спирачки!
  • 27 PlimP

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Коцето с чип и ремап и висок клас газ :D":

    22, определено трябва да смениш дилъра
  • 28 1234

    1 0 Отговор
    Сега да видим защо е станала първата катастрофа с камиона и микробуса:НЕ СПАЗЕНА ДИСТАНЦИЯ.Сигурен съм,че тира е натиснал буса.Тия ТЕЖКОТОВАРНИ камиони карат толкова бързо,и така те притискат отзад,че щеш не щеш караш на максимум.Не знам защо не се ограничи тяхната скорост защото ми се е случвало да карам с 120 и камион форд с гондола пълен с трошени камъни да ме изпреварва,и от него падат камъни защото покривалото му не беше поставено върху товара.Много бързо карат и цистерните на Разградския завод за антибиотици мисля,че беше,те могат да те изхвърлят от пътя дори така бързо минават .Изобщо товарните камиони карат като на рали,и изпреварват като че ли не ги не ги интересува какво ще стане с хората в колата която изпреварват.А за турските камиони просто нямам думи,те са тръгнали да убиват,не ги интересува правилник нитопредимство,карат без да мислят.
  • 29 bobsana

    0 1 Отговор
    otkade si sigoren che tira e natisnal busa.
  • 30 Ивайло

    1 0 Отговор
    Тунели те са едни от най опасните участъци по магистралите.Да Ви кажа минавам през Витиня по 2-3 в седмицата и 90% от потока коли спазват ограничението в тунелите 80/90км/ч.Но тази скорост за тирове и камиони е много.Да ли с нова кола и нови гуми или обратното ,станели нещо в тунелите само късмета може да помогне.Жалко за хората който са пострадали
  • 31 Гост

    1 0 Отговор
    САМО И ЕДИНСТВЕНО НЕ СПАЗВАНЕ НА ДИСТАНЦИЯ И НЕ СЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ Е ВИНАТА В ТАЗИ КАТАСТРОФА ИЗОБЩО НЕ СОФЛИРАЙТЕ ЧЕ ГОРИВО Е РАЗЛЯТО ИЛИ ТЕМ ПОДОБНИ ТАЧ ДЪРЖАВА Е САМО СЪСТЕЗАТЕЛИ И ГЛУПАЦИ ДЕТО МАМА И ТАТИ СА И КУПИЛИ S КЛАСИ И СЕ ПРААТ НА Ф1!
  • 32 гошо

    1 0 Отговор
    барабанната спирачка е изключително ефективна, проблема й е че при често ползване прегрява...
  • 33 dhcp

    1 0 Отговор
    Лоша работа. Наистина тираджиите са големи кавали. Изградил съм си навик като видя тираджия зад мен или да го пусна(ако сме на прав участък) или да му тегля един тигел от поне 200-300м. Иначе на мен ми се е случвало на магистрала да ме изпревари цистерна с гориво, а темпомата ми беше закован на 140... Идиоти всякакви!
  • 34 кабинчо

    0 0 Отговор
    Може и да има момент на неспазване на подходяща дистанция или бързо каране, ама аман от кьопави пътища, ремонти отбивания на движението и каквото се сетите още. Предлагам нова промяна на ЗЗД - за преминаване през тунел - шест месечен курс, задължително с кола до 5 години, оборудвана с багерче. Взе да ми писва вече.
  • 35 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Тираджиите са пълни нещастници!!!!!!!!!! Карат с превишена скорост, карат близко един зад друг с колегата, изпреварват коли които се движат с 90км в час....и т.н
    ТРЯБВА СУРОВИ НАКАЗАНИЯ ЗА ТИРАДЖИИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 36 вуяя

    1 0 Отговор
    когато започне създаването на морал и дисциплина по пътищата....ако изобщо това е възможно....и молоумниците започнат да се съобразяват с трафик...пътни условия и скорост,може и да има ефект....било разляно масло,на крива ракета космоса и крив
  • 37 S Doichinov

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Напълно съм съгласен с мнението ти.
  • 38 чк8Ш

    0 0 Отговор
    Давай Бойко, накажи ги всичките 50 джигити с новите си по - тежки наказания за скорост. Тия хора явно не ги е страх достатъчно. Остави причините що хората в БГ полудяха и всеки си изкарва всичко на пътя. Няма нищо общо с качеството на живот тука. Всичко е перфектно, тия хулигани обаче трябва да бъдат наказани че развалят супер живота който построихте в българия.
  • 39 jambazina

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "некойси":

    Вижте гумите на камионджиите, е там е по-интересно. Като спра на светофар до камион и ги загледам направо се плашал Малко ли са и хвърчащите парчета от тях навсякъде - ама няма контрол това е.
  • 40 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Румен Янев":

    Господин Янев ,очевидно пречите и не гледате в огледалото ,преди да преминете в лявата лента! По-голяма предпоставка за ПТП не се сещам. Вие Сте опасен на пътя!
    "Изпреварваш със 130 и изведнъж от нищото ти каца на задната броня един от многото идиоти и започва едно святкане с фарове ....ум да ти зайде!!!"
  • 41 ПРОСТОТИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "тошибиян":

    "Путин бомпандира"...........................АБЕ ти НЕГРАМОТЕН ли си
  • 42 Олий Въй

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДоJesika":

    "щом не си преценяш"................................???
  • 43 пачко

    1 0 Отговор
    дванайсе години пътувам по тази магистрала всеки ден и нещата хич не са розови,всяка зима се затварят тунелите че течът и замръзват.да не говорим че не помня магистралата пусната без ремонт някъде.
  • 44 аааааааа

    0 0 Отговор
    Вземат книжки, а едно паркиране напред не могат да направят, камо ли назад. На магистрала не карат по време на курсовете, нощно кормуване няма, освен ако инструктура ... нали... на изпита повече от 2-ра не включват. И изведнъж - КНИЖКААААА! И веднага на колата, която татко предвидливо е купил вече! И стават "активни" участници в движението.-:) Да ме прощават дамите, но има една група млади жени, които още със запалването на двигателя хващат телефона и познай - по целия път си праскат разговори! Да се чуди човек - тия как са карали коли, когато нямаха телефони? -:) Сигурно въобще не са се качвали на колите си.
  • 45 Инспектор

    1 0 Отговор
    Ниво на грамотност - 0,кой по дяволите ви позволи да пишете статии ?
    В резултат на удара, влекачиТЕ??? на камиона са се отделили от ремаркето и той се е завъртял е??? запушил целия тунел. След това СА? последвалА? верижната катастрофа с останалите автомобили.

    Коментиран от #49

  • 46 коки

    0 0 Отговор
    Да ви светна малко при всеки курс курсистът има право 2 часа да шофира на магистрала и 2 часа нощем , а това че някои от инстрикторите са стисни и не пускат си е тях проблем. И всики изпитващ иска да види че можеш да боравиш с скоростите и иска непрестанно да превключваш и вика на 2-ра книжка не давам.
  • 47 бай Иван

    0 0 Отговор
    Витиня е най дългия от трите тунела и за съжаление има завой в тунела който ограничава видимостта. Не знам каква е била първоначалната причина за катастрофата но вероятно намалената видимост заради завоя е причина за последвалата верижна катастрофа.
  • 48 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Причината до голяма степен е в политиката на властта в
    последните години.Вместо да оправи железниците и да
    направи така,че голяма част от товарните превози да се
    поемат от БДЖ,тя угажда на фирмите занимаващи се с
    товарни и пътнически превози и пътищата пъкат от тирове
    и автобуси,който хем разбиват настилката хем правят движе-
    нието по пътя ад.Време е Боко да преосмисли подкрепата си
    към превозваческите фирми,все собственост на лица с неясен
    произход на капиталите и да насочи парите в друга посока
    така,че пътуването с кола да стане по-бързо,по-приятно и
    по-безопасно.
  • 49 144

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Инспектор":

    Виж кво ако няма какво да кажеш по същество си мълчи ,никой не те харесва ,мястото ти не е тук ,върви да пишеш някъде където обсъждате правопис и тем подобни.Пак ти казвам никой не те харесва и никой не се интересува от това как се пише МАХНИ СА просто го направи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове