12 Октомври, 2015 09:05 22 581 30

Каква е истината за зверската катастрофа в тунела на Витиня?

  • катастрофа-
  • витиня-
  • полиция

Сблъсък на мнения - бивш директор на

„Категорично имаше разлята течност на пътя, кафеникава. Аз не знам дали това е нафта, масло, нито кога и по какъв начин се е разляла. Моят автомобил беше един от първите катастрофирали, може би шести или седми. Веднага след това започнаха да се блъскат всички останали в нас. Имахме чувството, че гърмят бомби. Когато излязохме от страната на Ботевград се виждашес просто око, че има разлята течност. Самата настилка беше абсолютно хлъзгава, сякаш имаше някаква поледица”, заяви за „Здравей, България” по Нова телевизия депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов. Той е един от катастрофиралите в тунела на Витиня миналата седмица. Имало ли е наистина разлято гориво на пътя преди зверската катастрофа при Витиня?

„Линейките и полицията дойдоха след втория час. Не го твърдя само аз, твърдят го всички очевидци”, добави той.

„Не смятам, че е някаква течност, разлята в тунела. В тунела платното най-вероятно е по-хлъзгаво от това, което е навън, защото в тунела се натрупва мръсотия, докато платното отвън дъждът го измива, вятърът издухва боклуците. Това се получава при такива метеорологични условия – тази прах на пътя. От газовете на автомобилите има наслоения и върху пътя, и върху стените на тунела”, коментира Алекси Стратиев – бивш директор на КАТ – Пътна полиция.

По думите му при лоши метеорологични условия трябва да се кара със скорост, по-ниска от разрешената.

„Всеки водач преценява своите умения, състоянието на гумите, състоянието на автомобила и кара с такава скорост, която му гарантира някаква безопасност”, добавя Алекси Стратиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 0 Отговор
    Тунелите са част от АПИ и те са задължени да ги обследват и поддържат, включително мият, осветяват, сигнализират и обезопасяват. Кога ще се потърси тяхната отговорност за случилото се? Или всички според КАТ трябва да карат с 50км/ч, за да не се блъскат на мокър път? Всички участници казват, че е било като пързалка, само КАТ твърди, че са карали несъобразено. Е как може да съобразиш, че ще има нещо хлъзгаво на пътя посред есен, не е дори зима?
  • 2 Стратиев

    2 1 Отговор
    Ченгелите не са затворили пътя след подадения сигнал за аварирала цистерна и разлято гориво. Факт. Те носят наказателна отговорност за причиняване на смърт на повече от едно лице (от мързел и некадърност). Затова веднага се разтичаха да отричат "КАТЕГОРИЧНО", че нямало разлята нафта. След това започнаха да кършат пръсти, и смоталевиха, че май имало, ама това сигурно станало после. Следствието щяло да установи.
    Днес за капак и някакъв пенсионер, бивш маргинал, с фамилия Стратиев, се включва в хора на обвинителите на жертвите и пострадалите!
    Фактите, долнопробни кухи лейки с и без униформи, са че един от загиналите е д-р. доц. Десислава Статева. Безкраен е списъкът на хората, на които е помогнала със здравословни проблеми с очите. Друга тема, че беше моя дългогодишна позната и съпруга на съученик и приятел!
    Сега заради вас, шкембели и ушопляси на държавни заплати, много хора скърбят. Лека ѝ пръст - живя достойно, а умря незаслужено. Вече няма да може да помага на хората, включително и на вашите роднини, обвинители с и без униформи!
  • 3 минаващ

    1 0 Отговор
    Факт е че 1 ден след това, отново ТИР се подхлъзна в същия тунел, на същото място, но скриха тази новина, шанс беше че този път нямаше пострадали, но това говори, че на това място е ИМАЛО ПРИЧИНА, ЗА ПТП!!!!! Хайде журналистите този път имайте доблест и изнесете истинските факти, за да не загиват нелепо повече хора!
  • 4 ДОКИ

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ОБЕКТИВНИТЕ ЖУРНАЛЯ НЕ ДАДОХА ДУМА НА ШОФИОРИТЕ НА ПЪРВИТЕ УДАРИЛИ СЕ.
  • 5 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    оставкиии незебавно -никаква сигнализация след катастрофата,никаква осветеност в тунела-всичко е като в г.з,обратни наклони,калпав асвалт,слаба маркировка не само на асвалта НО И СТРАНИЧНАТА.пак ви казвам -не са виновни тези които карат бързо-а тези които карат БАВНО и НЕРАЗУМНО-за такива трябва санкции също -като в белите държави.
  • 6 ДКостов

    1 0 Отговор
    Абсолютно те подкрепям!!Докога тъпите полицаи ще си измиват ръцете с несъобразена скорост?А понятия като:ненормална настилка,липса на маркировка,заобикаляне или изхвърляне на МПС от дупка или друго препятствие и прочие....
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Как па един не снима тая съмнителна течност... Друг е въпроса, че се кара с несъобразена скорост където и при каквито и да е метеорологични условия, и за това че съответните служби отговорни за поддържането на пътищата не си вършат работата... Сами ще си се изтрепем... Срам..
  • 8 ПРИНЦА

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?t=1&v=PEEhdJFTsdU Ето ви реално видео от катастрофата
  • 9 Гого

    0 0 Отговор
    то си е чист атентат само човек който не е шофьор може да го отрече
  • 10 Едикой си

    0 0 Отговор
    „Всеки водач преценява своите умения, състоянието на гумите, състоянието на автомобила и кара с такава скорост, която му гарантира някаква безопасност”, добавя Алекси Стратиев.
    В грешка сте г-н Стратиев рядкост за шофьорите които умеят да ги преценяват тези неща....всеки се мисли за безсмъртен вече...
  • 11 Я па ти

    1 0 Отговор
    Защо да е в грешка Стратиев, като ти сам казваш, че шофьорите трябва да ги преценяват нещата на пътя. Много е прав, но в такъв карамбол и да можеш да спреш, като те удари някой позаплеснал се от тия зад теб и те прати в спял пред двамата автомобил, ходи доказвай кой кога е спрял, ако нямаш камера. Купил съм си видеорегистратор за около 60 лв. и дано не ми се налага да доказвам какво е станало, но може би е хубаво хората да почнат по-често да ползват такива и у нас.
  • 12 гост

    1 0 Отговор
    От видеото се вижда, че има сериозен проблем с пътната настилка, колата се държеше все едно е на лед, нито заби предницата, а човека бе стъпил здраво на спирачките. Започна да спира от достатъчно разстояние и се движеше с нормална скорост. Сега КАТ ако отречат и това, не знам що за наглост ще е.
    Журналистите отидоха и снимаха в какво състояние е противопожарната инсталация, буквално се разпада. Ами ако беше пламнал и всички хора вътре, както се разбра екипите не са пристигнали бързо, какво е щяло да стане със всички и неработещи и липсващи пожарогасители?
    Както един шофьор подлежи на наказание убийство по непредпазливост, така и отговорните за тунела трябва да бъдат третирани.
  • 13 Димитров

    1 0 Отговор
    ОБЕКТИ КАТО ЖП И АВТО ТУНЕЛИ СА СТРАТЕГИЧЕСКО НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ С ПРЕДПОСТАВКА ЗА БЕЗОПАСНОСТ Е НЕОБХОДИМА ЖИВА ОХРАНА И ВИДЕО НАБЛЮДЕНИЕ , и да не забравяме и ЯЗОВИРИТЕ и др
  • 14 Лайньо

    1 0 Отговор
    Ако наистина линейките са отишли чак след два часа министъра на здравеопазването трябва веднага да си подаде оставката !!!
  • 15 благой

    1 0 Отговор
    Стратиев никой не е баба Ванга за да знае предварително какво има разлято в тунела а това е работа на КАТ нали.Що не им направите акт
  • 16 киро

    0 0 Отговор
    Каква е истината за зверската катастрофа в тунела на Витиня? - Още няма такава ! От полицията още умуват и не са я измислили !!!!!!! Егати мислителите Катастрофа от 50 автомобила и 3жертви и несъобразена скорост !!! Какви експерти по ПТП-тата има в полицията ?????????? Май всичко живо дето става се изнесе на някъде !
    А за камерите - ми като държавата и се свидят някакви пари за видео наблюдение на тунели и ЖП прелези ние - шофьорите да си купим камери - както е в Русия !
  • 17 Христофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    Видео-регистраторите биха били едно добро нововъведение.В някои държави вече действат,и записите им се признават като доказателствен материал пред съда.До голяма степен биха ограничили полицейският произвол,биха дисциплинирали неразумни водачи.
  • 18 тони

    0 0 Отговор
    на крив шофьр тунел му пречи
  • 19 някой си

    0 0 Отговор
    Момчета проверете тайминга на регистратора от видеото от момента на влизане в тунела до момента на катастрофата.Имайте в предвид ,че дължината на бялата лента от прекъснатата линия е с дължина 4м ,а растоянието между две линии е 12м-демек колко бели линии ще преброите и колко растояния между тях.Пресметнете бройките по съответните метри ,съберете ги и ги умножете по секундите,т.е метри за секунда,после метри в минута и най-накрая метри за час.Разделете на 1000 и ще получите действителната скорост на колата от клипа.И ПРЕЦЕНЕТЕ СПИРАЧНИЯ ПЪТ.ЧАК СЛЕД КАТО НАПРАВИТЕ ТОВА ,ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИ ЗА ТОВА КОЙ Е ВИНОВЕН И КОЙ НЕ.И друго нещо, видимостта на водача-няма ли чистачки тая кола?

    Коментиран от #29

  • 20 hienata

    2 0 Отговор
    "Несъобразена скорост" що е то? Пролетта спирам на светофар, на зелено тръгвам надясно (има голяма локва) и прас в една дупка, гума и джанта на салата. Аз спокоен имам каско ало, бало, трябва да се регистрира от МВР. Обаждам се (още съм спокоен) идва патрул, "ти за тая ли глупос ни разкарваш бе.." аз ?!!? " са че требе да ти пишем акт за несъобразена скорост" аз "ама как така ,та аз тъкмо потеглям, каква скорост няма и 5 км/ч, " те такава несъобразена, акто ти е 200лв, ти я земеш 100 от каското я не" . Смених си гумата казах им чао и кой от къде е.
    Според мен трябва да има ясно и точно определение за несъобразена скорост, а не само с това да си мият ръцете разните им мързеливи полицаи.

    Коментиран от #26

  • 21 Mitko

    1 0 Отговор
    Много е загадъчно мълчанието на любимката на Борисов, и шефка на АПИ, министър, д-р по икономика от Варненския свободен университет, на който баща и е вечен и пожизнен зам.ректор, г-жа Лиляна Павлова!
    Хайде сега! Давайте коментари на факта!
  • 22 123455

    1 1 Отговор
    Заради лоша грижа към пътищата сега ни задължават да си купим зимни гуми всички.
    Кой ли ще внесе толкова гуми или вече ги е внесъл и колко ще се вдигнат цените на зимните гуми??????????
    За пореден път власта ни ошибва безогледно.
  • 23 Волен Сидеров

    1 1 Отговор
    мафиотска държава пичове-айде да гласуваме-смяхххх голям -ами давайте -умните избягаха отдавна-ама защо ли си пращат парите тука-адеее -явно не са умни много....
  • 24 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    не го писах нарочно-но наистина имаше мазно петно ,което беше разлято по диагонал на платното-подхлъзнах се и аз -карах с около 80 км бързах много -не го писах защото няма как да го докажа това-6 минути преди инцидента съм минал .Амана от икономии,Аман от несоъбрена скорост ,Аман от оправдания-Аман от пълнене на бюджет и хазна-имаме и вина ние водачите-НО ВИНАТА ОСНОВНО Е НА ДЪРЖАВАТА-ИСКАТ ДА СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ А НИЩО НЕ Е КАТО В ЕВРОПА ОСОБЕНО АСВАЛ-МАРКИРОВКА-ОСВЕТЕНОСТ-БЪРЗО РЕАГИРАНЕ НА ПОЛИЦИЯ-ПОЖАРНА-ЛИНЕЙКА-а ако си и здравно неусигорен-не ти оказват и помощ-АМАН И ОТ ТОВА ДА СЪБИРАТ ГЛОБИ-АМАН И ОТ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ПОЛИЦИЯТА КЪМ ОТКАЧАЛИКИ.....бавно движещите се имат МНОГО ВИНА В ДВИЖЕНИЕТО
  • 25 Morgoth

    0 0 Отговор
    „Всеки водач преценява своите умения, състоянието на гумите, състоянието на автомобила и кара с такава скорост, която му гарантира някаква безопасност”
    Освен това всеки водач знае, че пътищата ни са зле поддържани и всяка една локва може да крие дупка. Но по дяволите почти никой не знае, че неподдържането стига до там, че при мокро време тунелите да се пълнят с мазня заради която не може да се спре!

    Все пак ще го повторя отново - в тези същите тунели е имало много пъти задръствания заради ремонтите. Случвало се е и при мокро време, но такова чудо да сега не е имало. Надали е било само мазня която се стича от стените.
  • 26 bad

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "hienata":

    Здравей,
    примери колкото щеш за такива случаи.
    Обаче истаната от опит е следната:
    несъобразената скорост пази държавата, от съд в България.
    Но човек може да отиде на разходка до Брюксел и да съди България за причинените щети... Мой приятел като теб спука гума счупи джанта ... и той така спокоен чака КАТ - те му пишат акта и си тръгват. две седмици след това заедно с неговият адвокат завеждат иск в Брюксел, съдят нашата държава и печелят делото.
  • 27 нешънъл джеографик

    1 0 Отговор
    Прав е колегата по долу! "Несъобразената скорост" пази държавата от СЪД.
    Най елементарния пример е с дупките по пътя, влизате в някоя яма, късате, гума, чупите нещо окачването и ако решите да съдите общината, веднага ви глобяват, заради ......"Несъобразената скорост".
    Според мен, причината за големите катастрофи никога не е само една, а поне няколко. В случая, кофти условия, мизерия по пътната настилка и не спазване на дистанцията.
    Всички знаем, колко състезатели има по пътя и как се тикаме един в друг , за да изпреварим.
    Зад камион трябва да има поне 50 метра дистанция, айде кажете ми колко обикновено е тя в нашите условия? 5 метра!
  • 28 бай Иван

    0 0 Отговор
    Най големите камикадзета са шофьорите на служебни бусове и баничарки! Тези хора са лишени от здрав разум и добри обноски на пътя! Изпреварват от ляво и отдясно, карат броня в броня, не намаляват на дупките( нали колите не са техни). И си мислят ,че те са най важни на пътя и всички други са препятствия по пътя им към вечността!
  • 29 бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "някой си":

    Абе Айнщаин що не сметнеш колко живота са отнети от безхаберие?
  • 30 некой си

    0 0 Отговор
    Бай Иване ,като ти чета коментарите почва да ме боли глава.
    Направи си труда и се поупражнявяй в смятане и тогава дай оценка.
    И още нещо, има и други дето карат като камикадзета,едни с червени и сини светлинки отпред.А безхаберието е видно от последствията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове