Last news in Fakti

24 Септември, 2011 20:44 4 587 1

Безредици в Катуница /Обобщение/

  • катуница-
  • безредици
Безредици в Катуница /Обобщение/ - 1
Снимка: БГНЕС

Началото на конфликта в Катуница е от преди  два дни, след като две деца на 7 и 9 години са се скарали. Едното дете е от ромски произход. Това съобщи директорът на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

По-късно скандалът се е прехвърлил и между родителите, като и двете страни са подали жалби в полицията. По случая са образувани преписки. Напрежението между фамилията на Кирил Рашков - Цар Киро и останалите жители на селото тлее от години и през определен период от време ескалира в подобни инциденти, коментира още Чонов.

До момента е установено, че в петък внукът на Рашков е посетил ромската махала в квартал "Столипиново" и е поканил 10-15 души по повод годишнина от смъртта на баща си - син на Цар Киро. Когато те пристигнали в селото се създал конфликт между внука на цар Киро и местен жител. В този момент дошли две коли и микробусът от Столипиново, блъснал 19-годишния младеж, който издъхнал на път за болницата.
Минути по-късно мъже от Катуница започнали да се събират пред къщите на Рашкови. На място пристигнали и двама полицаи от участъка в Садово. След около час микробусът отново се появил и се врязал в образувания кордон от хора. Прегазил двама души и блъснал полицаите, след което се скрил в двора на дъщерята на Цар Киро.


Напрежението между роми и българи ескалирало и по една от къщите била хвърлена бутилка със запалителна течност. На място пристигнали екипи на пожарната, които потушили огъня.
 

Размириците взеха още една жертва днес. 16-годишният Павел, който припадна при безредиците в Катуница, почина в Хирургиите в Пловдив
В ареста са шестима души.

През целия ден конфликтът ту се усилваше, ту утихваше. Разгневената тълпа обърна мерцедесите на ромската фамилия.

Тодор Чонов е предложил на жителите на селото, които настояват за изселване на фамилията на Рашков да излъчат инициативен комитет и да проведат среща с окръжния прокурор на Пловдив и председателя на окръжния съд. Ние не делим хората на роми и други, каза комисар Чонов и подчерта, че всички са равни пред закона. Той очаква напрежението да спадне чрез диалог.

Във връзка с петъчните събития са образувани 4 производства срещу неизвестен извършител. При размириците беше подпален един автомобил, а други два - потрошени. Бяха изпочупени и стъклата на къщата на починалия син на Кирил Рашков.

Пет редици жандармерия са обградили къщата на Цар Киро, предаде БГНЕС към 19.30 ч. Жандармеристите са в пълно бойно облекло с каски и щитове, има и камион с вода за борба с безредици. Към протеста се присъединиха и членове на ВМРО, които поставиха плакати пред дома на Рашков срещу Цветан Цветанов. Те го питаха: "Цветанов, кого пази жандармерията"?


Кореспондентът на БНТ предаде по телефона, че хора от футболните агитки са прерязали кабелите на телевизионните камери, поради което първоначално не можа да бъде осъществена телевизионна връзка. По-късно връзката беше осъществена. Камерите проследиха как главният секретар на МВР Калин Георгиев  се опитва да успокои насъбралите се хора.


Калин Георгиев  пристигна в Катуница по разпореждане на премиера Борисов, който призова случаят да не се политизира.

Главният секретар на МВР заяви пред събралите се журналисти, че семейство Рашкови в момента не са тук. „Погрижили сме се да ги няма, за да не ескалира допълнително напрежение”, каза Калин Георгиев.  По думите му в момента сме свидетели на поредната човешка драма, която ескалира по един не особено приятен начин и регистрира един проблем, който съществува в последните 20 години.
„Моите колеги направиха всичко възможно и продължават да правят, за да не се стигне до човешки жертви, защото човешкият живот е най-важен за нас”, подчерта Калин  Георгиев.

Калин Георгиев каза към 22.30 ч., че вече е задържан шофьорът на буса, убил 19-годишното момче.
 

 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    1 0 Отговор
    От всички страни гори имението на Цар Киро в Катуница!