Last news in Fakti

19 Октомври, 2015 09:24 1 578 11

Спестява ли се информация по случая с убития мигрант на границата ни?

  • бежанец-
  • граница-
  • информация

Атанасов: Има пропуски в цялостната организация по обучението на състава на МВР за действия в екстрени ситуации

Граничният полицай, от чийто изстрел загина мигрант на границата ни с Турция, най-вероятно е действал така поради уплаха и смущение. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV ген. Атанас Атанасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Той подчерта, че не трябва да разпъваме полицая на кръст. Въпросът е за отговорността на ръководството на МВР за обучението на състава при носенето и употребата на оръжие, изтъкна Атанасов.

„Законът е категоричен, че дори когато се употребява оръжие от служителите на МВР, задължително трябва да се вземат мерки да се пази животът и здравето на лицата, срещу които се употребява. Законът не разрешава да се стреля на месо”, подчерта още той.

Според него е възможно част от информацията по случая на границата да се спестява.
„Ние знаем информация, поднесена от главния секретар на МВР, който е заинтересован от този случай, защото носи отговорност за дейността на полицията”, посочи Атанасов.

По думите му е възможно тази информация да не е пълна и изцяло конкретна. „Например аз не знам този полицай под моста ли е бил, или встрани от моста. Това има изключително важно значение за това откъде е дошъл рикошетът, каза Атанасов.

Според него има пропуски в цялостната организация по обучението на състава на МВР за действия в екстрени ситуации.

Той припомни, че през 1998 г. е било разпоредено със заповед на министъра на вътрешните работи първият патрон в пълнителя да бъде стоп патрон, а сега този режим е отменен.

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще иска цялостно изясняване на случая. Това е единственият случай, откакто е започнала бежанската вълна към Европа, в който има починал имигрант от стрелба, подчерта председателят на парламентарната комисия.

„Българското общество сега е изплашено от бежанската вълна и от разрастването на тежкия конфликт в Близкия изток, гледа на тези хора с друго око, само че в пирамидата на демократичните ценности най-отгоре стои човешкият живот и той трябва да се пази”, припомни той.

Не мога да кажа дали са достатъчни екипите по границата. В последните 2 години трябваше да се инвестира повече в техника, не толкова в жива сила, за да може да се засича този вид дейност в дълбочина и да бъде възпрепятстван, каза Атанасов.

Европа закъсня с диалога с Турция, заяви още той във връзка с бежанската криза. Няма изгледи бързо да се реши политически кризата в Близкия изток, напротив – задълбочава се след влизането на Русия там, и в близко бъдеще бежанският поток няма да престане, допълни той.

Турция е преди избори, вътрешнополитическата ситуация е много сложна, и Европа явно се притеснява от дестабилизация на обстановката там. При една дестабилизирана Турция и 2,5 млн. бежанци там представете си каква е заплахата за Европа, допълни Атанасов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    1 0 Отговор
    Какъв генарал си бе!? Преди 100г. военните щяха да те ражалват публично! Сега Срам за армията ни!
  • 2 Ранко

    1 0 Отговор
    Какъв генерал си бе.???Ако си генерал,ще защитаваш Българското...Няма да имаш съмнения....Защо тогава му е на полицая този пистолет след като не може да го използва???М....стите пресичат нелегално границата ни,а тои трябва да им се усмихва ли???Браво на полицая.Тракива трябва да са всичките.По един куршум на всички м...ли...Пък нека Европа да си говори каквото иска.Меркел ще яде ............,дето ги покани всички там.Време е вече да се ражда ХИТЛЕР...

    Коментиран от #4

  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Щом потока на емигрантите се е изменил и вече не е предимно от жени деца и семейства, а мъже тренирани със "спортни" тела, това може да означава че те са бойци на ИД прогонени от напредъка на руската авиация и сирийската армия.
    Ако тези хора успеят да преминат границата ще пренесат терора в Европа.
    Само си представете взривове или стрелби през ден на публични места.
    Трябват по-крути мерки от заблудените куршуми, залогът е твърде голям.
  • 4 стратокастър

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ранко":

    Като чета коментара ти то Хитлер вече се родил !Дори развива пропаганда !Но вместо да спечели властта и да се разгърне, седи пред компютъра си в някакво затънтено село и се занимава с менюто на Ангела Меркел!
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    Продажно мекере СРАМ И ПОЗОР ЗА НАЦИЯТА СИ ТИ !!!!
  • 6 Буден

    1 0 Отговор
    Ти не си Българин,не усещаш ли ,че отиваш твърде далеко!
  • 7 никой

    1 0 Отговор
    „Законът е категоричен, че дори когато се употребява оръжие от служителите на МВР, задължително трябва да се вземат мерки да се пази животът и здравето на лицата, срещу които се употребява

    Този е чисто луд да пазиш зравето и живота на този срещу когото ще използваш оръжие,че даите им прашки другия път
  • 8 onq s konq

    1 0 Отговор
    Вместо сами да си създаваме проблеми и после да се кефим като ги решаваме с върховни усилия...В случая се изяснява дали е стреляно изпод моста,встрани от моста,полицаят ли е виновен за раняването или стената би следвало да се събори щото не владее материята за правилния рикошет...А нещата са прости-вземи им бойните пистолети ,препаши ги с водни и няма да се налага цял парламент да се занимава с глупости.
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    Какъв генерал си бе, комунистически алчен номенклатурчик? През комунизма беше съдия и прокурор, а сега си най-големия демократ!
    Кога си виждал престъпник на живо и кога си стрелял по човек, г-н "генерал", че се правиш на авторитет? Ти и Костов заслужавате "рикошет" в тъпите ви продажни глави!!!
  • 10 граничар

    1 0 Отговор
    На тоз Атанасов ясно ли му е за каково е оръжието на тези граничари този изглежда съвсем не е добре с кухата глава може би е хубаво да посетиш някоя клиника явно не си добре
  • 11 Киро

    0 0 Отговор
    Ей, как изобщо можеш да говориш така бе, какъв генерал си ти бе?!
    Изчезвай по-добре от всякакви статии на тази тема, че утре всеки втори ще те заплюе на улицата, наглец!

    Генерал бил..., по-скоро си генералша!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове