Last news in Fakti

8 Ноември, 2015 13:13, обновена 8 Ноември, 2015 16:42 3 890 16

Полицаи изпълниха площада пред парламента

  • протести-
  • полицаи-
  • мвр
Полицаи изпълниха площада пред парламента - 1
Снимки: Камерите.бг и БТА

Националният протест на полицаите започна, както беше обявено, в 13 часа. В Деня на професионалния празник на полицията у нас, на площада пред Народното събрание се събраха няколко хиляди от работещите в сектор "Сигурност".

Те носят български знамена, някои са дошли с децата си.

Началото на протеста бе дадено с националния химн, който беше изпълнен от надзирателка от затворите.

Коленичили за минута, протестиращите служители отдадоха почит на загиналите си колеги.

Полицаи изпълниха площада пред парламента

Протестиращите заявиха, че протестът днес е принципен и се провежда въпреки постигнатата договореност тази сутрин, че предложенията за орязване на социалните придобивки ще отпаднат. 

От синдикатите подчертаха, че са в протестна готовност, защото не вярват, че държавата ще спази обещанията си да оттегли финансовата част от предложенията в законопроекта. Затова те ще настояват целия социален пакет да оставе във вида, който е в момента. И очакват да видят дали депутатите ще оттеглят между първо и второ четене предложенията на министър Владислав Горанов.

Полицаи изпълниха площада пред парламента

По данни на СФСМВР протестиращите пред парламента са хиляди. От синдиката обясниха, че има представители от всички областни дирекции на МВР. 

Към 15:30 часа протестиращите започнаха да си разотиват.

Преди началото на протеста беше обявено, че той е срещу политиката съсипала и съсипваща националната сигурност в България през последните десетилетия и като отговор на атаките срещу служителите на МВР, чиито авторитет е бил свален до минимум. Протестиращите освиркаха финансовия министър Горанов.

Полицаи изпълниха площада пред парламента

Представител на Синдиката на полицаите в Сърбия застана на трибуната пред Народното събрание и подкрепи недоволството на служителите в МВР.

Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР отбеляза, че не е вярвал, че полицаите ще се борят за права, които те са се надявали да бъдат увеличени.

Протестиращите полицаи поставиха на площада прототип на дървено черешово топче. 

Днес бе решено следващият протест на служителите в сектор "Сигурност" да се проведе в четвъртък от 13 ч. до 20 ч. пред сградата на Народното събрание, когато се очаква проектът за бюджет да бъде разглеждан на първо четене в ресорната комисия. 

Представители на синдикатите се обърнаха към събралите се протестиращи служители на МВР, че ако някой от тях бъде наказан заради участието си в този законно организиран протест, те стоят зад гърба им.

"Това което стана днес в Министерство на вътрешните работи не е победа. Победата обаче е това, което се случва тук , защото заедно сме полицаи, пожарникари, надзиратели, военни и агенти на ДАНС", каза от импровизираната трибуната пред Народното събрание Валентин Попов председател на синдикалната федерация на служителите в МВР. 

Той призова протестът да мине мирно и посочи, че не би било добра идея някой да се опитва да провокира полицаите.

Служим на народа на Република България и ще го правим, въпреки нашите управници. Това заяви по време на протеста на служителите от сектор „Сигурност” Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

„Срам ме е, че се подиграват с нас така. Ние не сме тарикати. Не можем да си ползваме отпуските, защото работим непрекъснато, поради недостиг на хора в системата”, коментира Петров. 

Той обясни, че ако ще се правят реформи, трябва да се започне от сградата зад него, като визира Народното събрание. 

Протестиращите полицейски служители скандираха „Оставка". 

По време на протеста бе обявено, че 16 полицейски синдиката от Европа, сред които от Холандия, Австрия и Германия, подкрепят протеста на българските служители от сектор „Сигурност”.

След извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, което се проведе тази сутрин, ръководството на МВР и синдикатите се разбраха, че кабинетът ще направи крачка назад по отношение на промените, касаещи социалния пакет на служителите в МВР.

Взето е решение предложенията за законодателни промени да се вземат след консултации със синдикатите, съобщи Румяна Бъчварова. Срещите ще започнат следващата седмица. В тях ще участват депутати и представители на синдикатите в сектор „Сигурност”.

Полицаи изпълниха площада пред парламента


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 1 Отговор
    До там ги докараха"милите ни" управляващи.
  • 2 киро

    1 0 Отговор
    ............ да просят пред парламента ли ?!
  • 3 mediator37

    2 0 Отговор
    В памет на "загиналите" си колеги !?! ченгетата, толкова сте подли.
    В другите професии да не би да не загиват. Колко хиляди шофьори по пътищага, колко хиляди миньори в забоите, леяри, стругари, строителни работници по площадките загиват ? Само вашата смърт е достойна, така ли?
    Не ви е срам!

    Коментиран от #9

  • 4 Питаме

    1 0 Отговор
    Бъчварова ли е виновна за раздувания през годините щат от корумпирани чантаджии в системата на МВР, за покровителстваните от ченгета криминални мафиоти, за погромите над беззащитни пенсионери и за ниската ефективност и нищожна разкриваемост на битовата престъпност ? И защо един редови полицай в БГ е по-високо платен от един учен,лекар или учител ?
  • 5 някой там

    1 1 Отговор
    ами фактите са такива бойко борисов и партия герб направиха напух и прах държавата ни то вярно и станишев не е за хвалене ама бойко и герб са върха на глупоста толкова простотия толкова дигане на цени толкова данъци такси и измислени закони изобщо страшна работа въпреки че най-лошото е че тока ни го прекупуват и продават разни там уж чехи австици и там разни просто жалко че сме имали текива патриоти който са ни освободили за да може сега след години да дойдат текива управници който да се гаврат с родината и народа ни
  • 6 гражданинн

    1 1 Отговор
    ПОЧНЕТЕ РЕФОРМА С МИНИСТЕРСТВАТА КМЕТСТВАТА,ОБЩИНИТЕ ,В МОМЕНТА ИМАМЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА АДМИНИСТРАЦИЯ,ПОЧНЕТЕ ОТ ГОРЕ ДАЙТЕ ПРИМЕР И ТОГАВА НИКОЙ НЯМА ДА ПРОТЕСТИРА
  • 7 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Вдига се полицията и управниците веднага - шат на задна!!!Вдига се народа - управниците на полусъединител а полицията с мръсна газ и с палките по главите на хората искащи да се промени системата а не да ревят за пенсия и разни привилегии!!!Жалка държава!Жалка полиция!!!Не го заслужаваме това но е така!!!
  • 8 неутрален

    0 1 Отговор
    БРАВО! НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ ОТ ПРОТЕСТИТЕ СИ И ИСКАНИЯТА СИ! ЗАЩИТАВАЙТЕ СВОЕТО ДОСТОИНСТВО, ДЕ ДА ГО ПРАВЕХА ТОВА - ЛЕКАРИ, УЧИТЕЛИ, УЧЕНИ ОТ ДРУГИ ОТРАСЛИ И УНИЗЕНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, А НЕ ТЪПИЯ ТИКВОК МУТРЕНСКИ ДА СЕ ПЪЧИ ПО СТУДИАТА И ДА ОБЯВЯВА "АЗ СЪМ ПРОСТ, ВИЕ СТЕ ПРОСТИ И ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ". НЕ НИЕ НЕ СМЕ ПРОСТИ, А ТОЙ Е ПРОСТ КАТО НАЗНАЧАВА ПРОСТИ МИНИСТРИ - НЕНЧЕТО, БЪЧВЕТО, ЛУДИЯ МАКС/МОСКОВЕЦА/, ЛУКЧО И ОЩЕ И ОЩЕ, КАЖИ РЕЧИ ЦЯЛИЯ МУ АНТУРАШ. ДА СИ ХОДЯТ КАТО НЕ УВАЖАВАТ НАРОДА, ВЗЕМАТ ЗАЛЪКА ОТ ЕДНИ, ЗА ДА ГО ДАДЪТ ВРЕМЕННО НА ДРУГ И ТАКА ДА ЗАПУШВАТ УСТИТЕ. Е СТИГА С ВАЩЕ ПРОСТОТИИ И С АСВАЛТА НА ТИКВАТА ИЛИ ДА ВЗЕМА ОЩЕ ОТ НАШИЯ ЗАЛЪК, ЗА ДА ПРАВИ ПЪТЧЕТА И ДА СЕ ПЪЧИ. БЕЗСРАМНИЦИ. ИЗЕДНИЦИ.
  • 9 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Ей, неграмотен злобар, колко леяри и стругари са загинали докато защитават друг човек?
    Ти наистина си един хейтващ мързел, който не се вижда какво представлява и няма грам уважение към работата на другите!!!

    Коментиран от #12

  • 10 пич

    0 0 Отговор
    до питащия: кой ти каза че лекарите и учителите получават по малко от полицаите
  • 11 йордан иванов

    1 0 Отговор
    Кви полицай са тия бре, половината с мазни шкембета, ни могат да тичат, ни да покрият някой физически тест........
  • 12 Инспектор Дюдю

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    И колко ченгета са загинали докато защитават друг човек? Кажи ни да знаем.И ни кажи колко наистина защитават някого и колко търкат столовете по цял ден и чакат ранното пенсиониране.Да не забравяме скоро какви разкрития имаше в Първомай.Докато ''защитавали геройски'' човешкия живот те си вършели и другия бизнес.Хрантутим много паразити в тази държава като почнеш от администрация и стигнеш до ченгета.като са толкова онеправдани да хващат да работят друго да видим колко повече пари ще изкарват и кога ще се пенсионират.Никой не ги е вързал да са ченгета.Или може би е по добре със слънчогледа да спираш хората и да питаш "И кво праим сега"......

    Коментиран от #14

  • 13 onq s konq

    0 0 Отговор
    Колко трябва да е заблуден човек че да обсъжда външния вид и качествата на полицаите-"мазни","хрантутници","рушветаджии","алчни",голяма част от тях-хора работещи на бюро...сякаш това е най-важното...Да не говорим за хулите по адрес на ББ и правителството-"мекушави",играещи двойна игра,демагогски отстъпващи пред исканията на демонстрантите защото "гарван гарвану око не вади"...Голата истина и факти в настоящата ситуация обаче са повече от сериозни-тия хора/военните също/ са СИЛОВИТЕ ОРГАНИ ДА ДЪРЖАВАТА И МОГАТ ДА ЛИКВИДИРАТ ДЪРЖАВНОСТТА САМО ЗА 24 ЧАСА!Казват му ВОЕНЕН ПРЕВРАТ.В комбинация с гражданска война с непредвидими последствия.Следват срутване на валутния борд,превръщане на националната валута в непотребни хартийки,нахлуване на чужди военни формирования.А моментът е повече от подходящ предвид огромният и неконтролируем бежански поток и изключително напрегнатата международна обстановка.КАК ТРЯБВА ДА ОТРЕАГИРА БОЙКО БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТОВА И ГОТОВА ЛИ Е БЪЛГАРИЯ ЗА ПОДОБЕН СЦЕНАРИИЙ?Не ми казвайте-обяснете си го сами.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Инспектор Дюдю":

    Сам не усещаш колко лесноманипулируем си и как сам си противоречиш!
    Колко трябва да бъдат застреляни за да кажеш, че си заслужават заплатите? Ти изобщо освен омраза, друго чувство изпитваш ли? Не гледаме, че парите ни отиват да храним циганите и номенклатурата, а оплюваме куките, че вземат 1000 лева заплата! Това, че са на разположение по 24 часа, че ги викат по празници и посред нощ, че правят огледи на трупове, че се занимават с отрепките на обществото, за теб са дреболии ли?
    Омразата помежду ни, нищо добро няма да ни донесе! Ценете труда на другия, защото и вашия няма да го ценят!!!
  • 15 расо

    0 0 Отговор
    Не се знае кой е по заплатен. полицая или лекаря както и кой е по корумпиран.Едно се знае , че ,,простия" учител е по зле от тях.
  • 16 кил ем

    0 0 Отговор
    СРЪБСКИТЕ СЛУЖБИ насъскани от Русия създават проблеми на местното про-американско правителство. Ще ядете томахаук пак и ще ви дойде акъла !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове