28 Септември, 2011 17:17 746 0

МВР: Не се поддавайте на провокации

  • мвр-
  • катуница

Във връзка с постъпили множество сигнали в областните дирекции в страната за възникнали инциденти, които при проверка се оказват фалшиви, МВР приканва  гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на злонамерени слухове за  умишлено напрежение. 
Вътрешното министерство високо оценява гражданската съвест на хората и твърдо вярва, че обществото е способно да запази духа на човечност и разбирателство, независимо от етническата им принадлежност. 
Гражданите могат да подават информация за установяване на достоверността на сигналите на тел.112, съобщават от пресцентъра на МВР.

Междувременно, от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси заявиха, че осъждат проявите на нетолерантност и език на омраза на етническа основа. В декларация, пратена до медиите от правителствения информационен център, се изразява „силно безпокойство от проявите на нетолерантност и на език на омразата, с които българското общество се сблъсква през последните дни“. „Тези събития бяха породени от криминални прояви на отделни лица, довели до фатален край за двама млади български граждани. Избухна дълго сдържано обществено недоволство срещу самоуправството и тормоза, осъществявани от ограничен брой хора в едно населено място, което стана символ на нарушаването на законността в страната ни през всичките години на прехода. За натрупването на кризисен потенциал допринесе дългогодишната пасивност на редица държавни институции при защита на интересите на обществото и гражданите“, пишат от съвета.

„За съжаление тези протести придобиха насилствена форма, а към ясния им социален характер бяха силово привнесени етнически елементи. Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси възразява решително срещу всички опити за придаване на етнически характер на събитията и тяхното използване за политически цели“, пише още в декларацията.

„Призоваваме институциите на изпълнителната власт, органите на местна власт и местно самоуправление, неправителствените организации и гражданите да прилагат и спазват закона и да противодействат на всички форми на нетолерантност и прояви на език на омразата, като защитят от тях преди всичко учениците и младежите. Нека решаваме противоречията чрез диалог и взаимното разбирателство в рамките на правовата държава и на гражданското общество”, допълват от съвета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА