Last news in Fakti

28 Септември, 2011 18:04 810 0

Митрополит Кирил: Нужно е помирение, а някои архиереи се интересуват от постове

  • софия-
  • варненски митрополит кирил-
  • катуница-
  • молебен

"Ние не трябва да проявяваме насилие към ближния, напротив- даже и при някои трудни ситуации е необходимо да има помирение, защото християнството ни учи да обичаме ближния си, да му помагаме с каквото можем така, че да се жертваме за него, а не просто да сме толерантни към него". Това заяви за Факти.бг  варненският митрополит Кирил по повод на събитията в Катуница и страната и организирания утре молебен  за мир по време на раздорни времена от самия него.

Запитан обсъждали ли са случая Катуница в Светия Синод и имат ли единно становище по случая, митрополит Кирил отговори: „Там някои архиереи не ги интересува това, други работи ги интересуват”. Той конкретизира, че това са постове по-скоро.
Дали все пак църквата е направила необходимото да приобщи ромите към лоното православната религия, митрополит Кирил е на мнение, че колкото зависи от духовниците те го правят, но ромите сами също трябва да решат да се приобщат.

.”При тях е по-труден въпроса, защото те са толкова раздробени и са повлияни от протестанти, евангелисти, баптисти. Освен това са свикнали само да получават. Често питат свещеника „Ти какво ще ми дадеш?” . Не може човек така да се отнася към вярата си. Ромите не са особено ориентирани и вярващи. Истински вярващи са  така наречените  копанари. Така, че има и много ревностни православни християни сред ромите, но за съжаление има и такива, които не са толкова вярващи”, каза митрополит Кирил.

На 29 септември 2011 г. от 10.00 ч. в Катедралния храм „Свето успение Богородично”, с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, ще бъде отслужен молебен за мир във време на раздори и бедствия.

Молебенът ще се отслужи от свещеници от варненските храмове по повод безредиците, предизвикани от събитията в с. Катуница.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА