Last news in Fakti

13 Ноември, 2015 06:29 1 571 11

870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат

  • печата

Преглед на печата

"Сега"
870 хиляди трудоспособни българи нито работят, нито учат

Почти 40% от българите в трудоспособна възраст, или около 870 хил. души нито учат, нито работят. Около 300 хил. от тях са младежи. Това сочат данните за пазара на труда на Българската стопанска камара, представени вчера съвместно с "Отворено общество" и Световната банка. Според изследването се наблюдава изключително тревожна тенденция на потомствена безработица - децата на безработни родители също са без работа. Според БСК 40% от безработните младежи у нас са от семейства, в които и родителите не работят. Годишно от пазара на труда отпадат между 30 хил. и 40 хил. заети.
Тези данни заедно със застаряването на населението са огромно предизвикателство пред пазара на труда. Миналата година например на всеки 60 деца от 15 г. до 19 г., влизащи в трудоспособна възраст, се падат по 100 възрастни хора - от 60 г. до 64 г. За сравнение, това съотношение само преди 15 г. е било в полза на младите - 124 деца към 100 пенсионери. Според прогнозата на БСК през 2050 г. от всеки 5-има българи трима ще са пенсионери и само двама работещи. За да се компенсира намаляването на работната сила, производителността трябва да нарасне с 3-4 пункта, изчисляват работодателите.

"Стандарт"
43 бона глоби за инвалиди менте

Общо 35 ревизионни акта на лекари от ТЕЛК са издали медицинските контролни комисии на НОИ от началото на годината. Сумата на наложените санкции е 43 000 лв. За м.г. са наложени глоби за 53 000 лв. в 50 акта.
На фона на издадените решения за инвалидност обжалванията от страна на НОИ са едва 1-2%. Това съобщи управителят на осигурителния институт Бисер Петков по повод недоволството на лекари от Пловдив, които хвърлиха оставки в ТЕЛК, защото са глобени и заплатите им запорирани.

"Труд"
GPS смята пътните такси за камионите

Два начина за плащане на пътните такси за камиони и автобуси след февруари 2018 г. предлага Световната банка в доклад за въвеждането на тол системата в България. От регионалното министерство вече обявиха, че следват този план. При единия начин собствениците на камиони или автобуси ще трябва да закупят или наемат бордови устройства, които подават сигнал към система от антени по пътищата, подобна на GPS. Така те ще плащат в зависимост от общата си маса, от това през кои пътища са минали - магистрали или второкласни, и какво разстояние са изминали. При тази система пътните такси се плащат след определен период от време - месечно или годишно. Другият начин е да се купуват специални маршрутни карти. При тях ще се плаща предварително, като вътре се отбелязват видът на превозното средство, разстоянието, което ще бъде изминато, и времето, за което ще се измине. Проверката при този начин на таксуване ще се прави на място от контролните органи.

“24 часа”
До 2 години - минимални заплати по длъжности

Механизъм за увеличаване на заплатите изработват социалното министерство, синдикатите и работодателите. С него ще се определят минимални нива на заплащането по длъжности и браншове на база икономически критерии, потвърди зам.-министърът на труда Гълъб Донев в интервю за в. “24 часа”. Праговете ще се договарят между синдикати и работодатели всяка година и ще са задължителни за фирмите. Държавата само ще регулира преговорите, но няма да се намесва. Ще си запази обаче правото да определя минимална заплата в бюджетния сектор. Механизмът трябва да е готов през 2016 г. и евентуално да започне да се ползва от 2017 г., обясни зам.-министърът.

"Монитор"
Четвъртокласник с 24 жалби за рекет

Четвъртокласник от София е рекордьор по подадени оплаквания срещу него за рекет. 10-годишният ученик всеки ден прибирал джобните пари на съучениците си, а родителите им затрупали Детската педагогическа стая с оплаквания, които вече са 24. Хлапето вземало предимно дребни суми, които били за закуска на другарчетата му. "Всеки ден ги е преджобвал. Прибирал им е между 2 и 5 лева. Децата обаче не са смеели да се оплачат. Изведнъж родителите разбрали и колективно започнаха да подават оплаквания", разкриват полицаи.

"Капитал Daily"
Три оферти за БТК

Скоростната процедура за продажба на БТК се движи по график, само с леко удължаване на някои междинни срокове. Така, ако не настъпи някаква драматична промяна, още следващия четвъртък - 19 ноември, най-големият по приходи телеком в България ще има нов собственик. Вариантите кой ще той, вече са сведени до три: Спас Русев, Марк Шнайдер или Панос Германос. И в трите случая в схемата влиза и голям финансов инвеститор, подкрепящ кандидата.

"Телеграф"
Чалгапевици сред топджигитите

Най-известните чалгапевици са правили многократни нарушения на пътя. Галена е номер едно в класацията със 17 акта според вестника и все още дължи 38 стотинки на Пътна полиция от неплатени глоби. По брой нарушения я следва Преслава. Ивана е плащала 2 акта заради превишена скорост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кило

    1 0 Отговор
    Ми не работят защото няма работа!А и там където има работодателите се гаврят.Недопустимо е млад човек с висше образование да работи за 500лв.
  • 2 Чукча

    2 0 Отговор
    Да не бъркаме понятията българи и български граждани,те не са едно и също нещо.БОЛШИНСТВОТО ОТ ТИЯ 870 ХИЛЯДИ СА ОТ МАЛЦИНСТВАТА,,КОЕТО НЕ ГИ ПРАВИ БЪЛГАРИ.Докато има професия родителка и се получават грешни пари,ще се увеличава и броя на скитащите по улиците и неучещи деца.Вземете пример от Китай,до неотдавна със закон бе забранено раждането на второ дете в семейството.А у нас необразовани и неработещи се множат като бълхи,майки не знаят колко деца имат,камо ли да им осигурят нужното образование и професия.Трябва закон,който да не разрешава създаването на поколение от ненужни на обществото хора.Трябва в държавата България извън дома си всички да говорят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на български език,а в къщи-на какъвто искат и могат. Който не може да говори,чете и пише на български език да не се води български гражданин и не получава никакви помощи.Иначе циганизацията не ни мърда.Бог да пази България.

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Снимката от статията показва ,, избирателите" и ,,съзидателите" на новото време и съвременна бЪЛГАРИЯ / нарочно с малка буква / .
  • 4 mediator37

    1 0 Отговор
    В Швейцария до неотдавна е било тежко престъпление да родиш дете, при положение, че нямаш пари за да го гледаш. Родителите са били вкарвани в затвора, а детето е било конфискувано от държавата и отнемано завинаги. По тази причина цигански организации се канят да съдят Швейцария, защото почти само цигани са били опандизвани за това престъпление.
    Крайно време е ние , а и цяла Европа, да осъзнаем оромната обществена безотговорност на раждащите цигани и да се въздигне това в престъпление.
  • 5 Дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чукча":

    Невъзможно е приемането на закон,който да не разрешава
    създаването на поколение от някой си,защото ЕС така ще
    ни стисне за тестисите,че ще вием ,като линейки,но виж
    намалението на помощи за деца на необразовани и
    неработещи родители е по-добрата алтернатива.
    Изненадан съм от факта,колко грамотни са необразовани-
    те и неработещи м...ли по отношение взимането на
    помощи,знаят всяка една вратичка в закона по-добре и от
    адвокат.ДПС ,Хелзински комитет ,Отворено общество
    полагат неимоверни усилия да ги ограмотяват за това как
    да взимат пари от държавата.
    А пък Боки полага неимоверни усилия да измъкне и
    последния лев от работещите българи за да угоди на
    м...лите.
  • 6 666

    2 0 Отговор
    Не учат не работят и за това получават награда от идиоти управляващите -ТОК,ВОДА,СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ- един вид поощрение за скотски живот който те водят.Живейте и размножавайте се...Има и бонуси по време избори от 20 до 100лв за глас..
  • 7 Хараламби

    1 1 Отговор
    Един въпрос имам:
    След като 40% от българите в трудоспособна възраст нито учат нито работят как тогава безработицата в България е 9.9%?
    Или безработицата е 40% или Хари Потър е минал през националния статистически институт.
  • 8 гост

    0 2 Отговор
    та колко % казвате реално е безработицата в БГ ?

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    като ми цъкаш минус отговори на въпроса
  • 10 Леле Мале

    1 0 Отговор
    Че кой ще ги вземе на работа тия от снимката? Малкото име не може да си напише правилно. Нещата могат да се оправят с няколко дребни, но съществени промени в организацията на социалната политика и събирането на данъци.

    1: За да имаш право на някаква държавна помощ осигуряваш на детето СОМОСТОЯТЕЛНА СТАЯ от мин 8кв. метра. Да видим как ще се раждат по 10 хлапета тъмнокожи с "бели" заострени зъби.

    2: Здравното осигуряване е персонално! Нямат право да се лекуват хора не внасящи редовно вноски, а при необходимост след лечението се задължават на обществено полезен труд в полза на държавата. Примерно за строеж на детски градини, площадки чистене на държавни пътища и др.

    3: По ниски лихви за жилищни кредити за семейства с висше образование. Стимулиране на раждаемост на качествена работна ръка и спирането на изтичане на мозъци.

    4: По високи социални помощи за семейства с висше образование. Пак стимул за раждаемост на качествена работна ръка и спирането на изтичане на мозъци.

    5: Премахване на плоския данък. Да се облагат така доходите на човек, че на глава от семейството да остава не по-малко от необходимото за нормалното съществуване определено от държавата на база потребителска кошница и това да е границата облагаем не облагаем доход.

    6: В белите държави неприлично богатите се облагат с данък до 80% от дохода им. Да ги вземем за пример и да изградим средна класа в България.

    7: Това не е към социалните, но е от съществено значение: НАП да започне да пита куцо и сакато от де бе Чиче са тези 17 апартамента, пари и прочие не отговарящи на статута му придобивки. Криминализиране на укриването на данъци.

    8: Данък имущество да прогресира спрямо количеството. Притежателите на 17 апартамента да плащат сериозни данъци, за какво са му толкова много? Има млади семейства без жилища да се спука този балон най сетне.

    9: Данъка на автомобила да се определя по шваке и евронорма не по киловати и подобни простотии.

    10: Таксите от винетки да влизат единствено за поддръжка на пътната мрежа, а не в общият бюджет.

    ПП. Преди хейтърите да се обадят, ще поясня че аз ще съм от групата хора на който рязко ще им се качат данъците ако това по горе стане реалност!
  • 11 дрънди

    1 0 Отговор
    Това са избирателите на Б.Б.-немат и основно образование ,а искат работа.На4алници ли ще бъдат или касиери или пък с4етоводители ли.Те освем -метлата и лопатата друго непознават.Ама за бира и две кебап4ета имат образование.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове