Last news in Fakti

14 Ноември, 2015 18:36 920 2

Росен Плевнелиев: В момента няма нужда от свикване на КСНС

  • росен плевнелиев-
  • париж

Мислехме, че тероризмът е от другата страна на Средиземно море. Виждаме обаче, че тероризмът се настанява трайно в сърцето на Европа и в държавата, която роди европейската демокрация

„Всички ние видяхме грозното лице на тероризма, видяхме го и на родна земя с атентата в Сарафово преди три години. Днес се молим за бързото възстановяване на ранените и скърбим със семействата на загиналите. Днес всички ние, българите, изразяваме своята солидарност с народа на Франция в един труден момент за Европа. Мислехме, че тероризмът е от другата страна на Средиземно море. Виждаме обаче, че тероризмът се настанява трайно в сърцето на Европа и в държавата, която роди европейската демокрация“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като почете пред Посолството на Френската република в София паметта на загиналите при поредицата атентати в Париж на 13 ноември.

„Даваме си сметка, че средата на сигурност е променена. Скърбим с народа на Франция и заедно с народа на Франция и с всички други европейски народи, както и със световната антитерористична коалиция, ние ще предприемем всички мерки, за да може да гарантираме сигурността на европейците, на българите, но и да победим тази армия на злото и да оставим в миналото тази „държава“ на терор“, подчерта държавният глава.

„Терористите със сигурност могат и ще бъдат победени от световната антитерористична коалиция, но идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжие. Тя може да бъде победена само с по-добри идеи, само с толерантни общества. Идеологията на тероризма може да бъде победена от образовани и демократично мислещи хора и от общества, които уважават различията и които ценят свободата и правото на всеки. Такова общество имаме в България, гордеем се с нашата толерантност“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Няма данни за терористични бойци с български произход, обяви държавният глава. „Това обаче не бива да ни успокоява и си даваме сметка, че никой не е имунизиран срещу тероризма, нито едно общество не може да се чувства сигурно. Днес тероризмът не признава граници и най-силните държави с най-мощните армии са също толкова заплашени, колкото и всички останали. Само заедно ще победим тероризма и само заедно в обществото, като едно споено, толерантно общество на свободата и различията, но и на общото, което ни свързва, ние можем да успеем“, категоричен беше президентът.

Държавният глава следи внимателно ситуацията и е в постоянна връзка с всички оперативни структури и компетентните държавни институции. Президентът определи като навременни действията на правителството и заяви, че към настоящия момент не е необходимо да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност. „Действията на правителството да свика Оперативния щаб по сигурност и миграция към МВР са правилни и навременни. КСНС не е оперативен орган, а е висш политически орган. В момента има нужда от ясни оперативни действия и правителството ги предприема“, коментира Росен Пелвнелиев.

Президентът заяви още, че са налице и първите позитивни резултати от извършената реформа в сектор „Сигурност“, която за първи път в модерната история на България дефинира ясно ролята и мястото на Съвета по сигурността към Министерския съвет като висшия оперативен орган, с който разполага българската държавност. „Към момента висшият политически орган в държавата, а именно КСНС към президента, няма нужда да бъде свикван. Разбира се, при промяна на ситуацията, това може да се промени“, допълни държавният глава Росен Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    0 0 Отговор
    ТИ СИ ТОТАЛЕН П.ТЬО И СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове