Last news in Fakti

15 Ноември, 2015 14:48 1 027 4

Румен Гечев: БСП няма да подкрепи бюджета

  • бсп-
  • бюджет-
  • румен гечев

Намалява се делът от БВП за отбрана, образование, здравеопазване. Социалното осигуряване е замразено

„По това кой как гласува за бюджета се прави извод кой е с управляващите и кой е в опозиция”. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев. Той бе категоричен, че бюджетът за 2016 не е добър. Като първа причина за това той посочи, че за първи път в стопанската история на България след ВСВ се предлага в пакет актуализация на сегашния бюджет с новия бюджет. „Управляващите искат да не се вдига шум около актуализацията. От 1 октомври тази година обаче работим само на дългове”, обясни Гечев и поясни, че разходите по бюджет 2015г., вместо да стигнат до 31 декември, са изразходвани до края на лятото. Той определи като балон твърденията на управляващите до 26 октомври, че има много приходи и бюджетът е добре. Гечев допълни, че се иска близо милион, което е грандиозен гаф. „Правителството харчи пари, които никой не му е разрешил, защото актуализацията на бюджета не е гласувана”, категоричен бе той. Депутатът от левицата заяви, че в бюджета за 2016 г. няма приоритети, няма мисъл и връзка с реалната икономика, а само няколко повече или по-малко тук и там.

Гечев обясни, че сравненията в международен мащаб и за стараната се правят в относителни величини и основните въпроси са как се изменя БВП и какви са приоритетите в него. „В областта на отбраната се предвижда намаление на разходите в БВП от 3,7% на 3,5%. В образованието също има намаление от 3,6% на 3,4%. В здравеопазването намалението е от 4,5% - 4,4 %.Социалните плащания са замразени и като дял от БВП - социално осигуряване от 13,2%, остава на 13,2%”, обясни той. По думите му дори и по дадени ресори да са дадени по няколко милиона повече се изостава от растежа на БВП на България, който е заложен като 2 %. Народният представител от БСП коментира, че в Европа има ясни директиви за увеличение на дела от БВП за образование и наука до поне 4, 5%. „Ние се движим в обратна посока на Европа, за която средно делът е около 6%”, каза още той.

Гечев заяви, че бюджетът ни закачва с 16 млрд. дългове през следващите 3 години, които няма да бъдат използвани за социални плащания. „Следващата година отново няма да издържи бюджетът и ще искат отново актуализация”, предупреди той. Социалистът обясни, че в бюджета е записано, че теглим 5,3 милиарда нов дълг и, че в края на годината фискалният резерв няма да бъда по-малко от 4,5 млрд. лв. „Казваха, че имат 11 млрд. лв. резерв. Излиза, че ще има 5,3 млрд. лв. нов заем и отворена врата за още 6,5 млрд. лв., които да бъдат изхарчени от резерва. Никъде не се дава обяснение къде ще отидат тези 6,5 млрд. фискалния резерв”, обясни Гечев. По думите му става въпрос за близо 12 млрд. лв. разходи, което това правителство не казва за какво ще отидат. Той подчерта, че управляващите предлагат удвояване на държавния дълг за тригодишен период.

„Защо излъгаха че няма да има актуализация преди изборите, а два дни след тях казаха, че ще има?”, попита Гечев.

Социалистът коментира и, че финансовият министър е признал провала на политиката в двете силови министерства, което е една от основните причини за искането на актуализация на бюджета. „Какъв е проблемът на управляващите? Имат мнозинство в парламента. Защо не поискаха оставките на двамата неуспешни министри още в средата на годината и трябваше да стигане до актуализация на бюджета сега?”, попита още той.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сконфуций

    1 0 Отговор
    БСП, в пенсия
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    Мошениците на Тиквока за какво ли не излъгаха - Лилито - през април -НЯМА ДА СЕ УВЕЛИЧАВА ТАКСАТА НА ВИНЕТКИТЕ, през ноември - ВИНЕТКИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ОТ 67 лв на 97..., Социоложката преди изборите - НЯМА ДА ИМА ПРОМЯНА В МВР, след изборите - НАЛАГАТ СЕ СПЕШНИ РЕФОРМИ В СИСТЕМАТА НА МВР, според нея реформа е - ДАЙ ДА ВЗЕМЕМ ЗАЛЪКА ОТ УСТАТА И НА БЕЗ ТОВА НЕЩАСТНИТЕ БЪЛГАРИ, Здравния .(...., Образователния - ОТ БЕЗУМНО ПО-БЕЗУМНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ, ВЕЖДИЧКАТА - КАКВО ПРАВИ С ЪС "СЕРДИКА, Е КОЛКО ДИВОТИИ И ПРОСТОТИИ ЗА НАШЕ ПО-ГОЛЯМО НЕЩАСТИЕ. ОПАТКАХА МИЛИАРДИТЕ, ЧЕ ОЩЕ ИСКАТ БЕЗ ГРАМ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА СОЦИАЛНИ ПОДОБРЕНИЯ, НО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪЦИ, ЦЕНИ, САНКЦИИ И ЛЪЖИ СА ФАКИРИ. ПЪЛНИ МОШЕНИЦИ.
  • 3 destilator

    0 0 Отговор
    Най-проваленият бивш финансов министър "дава акъл".По-добре да мълчи "поразяващата уста".
  • 4 onq s konq

    1 0 Отговор
    Кой ли пък очаква "подкрепа" от партия в кома?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове