29 Септември, 2011 14:25 937 0

Илчев: България не е на еднодневки и измислени величия

  • су-
  • иван илчев

"Сещаме се за решителни мерки едва, когато ситуацията гръмне“

Илчев: България не е на еднодневки и измислени величия - 1
Снимка: БГНЕС

Сурогатното образование ражда сурогатна култура, заяви проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, чиято учебна година бе официално открита днес. Именно в образованието Илчев намери корените на събитията в цялата страна, предизвикани от случая „Катуница“, защото „това, което се случва, е и заради образованието, заради липсата на образование, на качествено образование“.

В присъствието на министър Сергей Игнатов, депутати, преподаватели и студенти, Илчев отбеляза, че едва ли има друга държава в Европа, която дава толкова малко пари и внимание съм сектора.

Илчев не подмина и идващите избори: „В следващия месец ни предстои да чуем как всички кандидати за славата ще се кълнат в образованието и науката, в бъдещето, както са го правили досега от години насам. Сещаме се за решителни мерки едва, когато ситуацията гръмне“.

„Смутно време е“, каза проф. Илчев и пожела на първокурсниците амбиция, смелост и успех, напомняйки им, че от години искат да подменят нашата България - на духа,  мисълта,  Джон Атанасов,  Златю Бояджиев,  акад. Балан, с България на келепира, еднодневките и измислените преходни величия.

„Ще ви убеждават, че знанието няма значение. Не им вярвайте, че простащината побеждава интелекта. Не им вярвайте, че в бъдеще ще се слуша някой си Пешо или Велина, а не Бетовен. Не им вярвайте, че книгата си отива. Не им вярвайте, че е важно портфейлът да е пълен, а главата може да е празна. Не им вярвайте, че моралът и любовта към родината са отживелица“, призова младите хора ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас.

Образователният министър Сергей Игнатов заяви, че средствата за образование зависят от бюджета и от решение на парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА