Last news in Fakti

30 Септември, 2011 13:04 737 0

Над 37 хил. българи гласуват от 55 държави

  • избори 2011-
  • българи в чужбина

В българските дипломатически и консулски представителства са подадени 37 606 заявления от български граждани за гласуване в 57 държави по света. Най-голям брой те са в Турция –23 601, Испания – 2 799 и САЩ – 2 434, съобщават от Министерството на външните работи.

Сънародниците ни в чужбина можеха да заявят желанието си да пуснат бюлетина по-късно от 27 септември 2011, в писмена форма чрез заявление по образец, лично или по електронна форма в pdf формат.

Представителствата на България в чужбина поискаха по-рано съгласието на 78 държави за провеждането на избори за президент и вицепрезидент на тяхна територия. Според законодателните особености, част от държавите разрешават провеждането на избори само в дипломатическите и консулските представителства (Албания, Германия, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гърция, Етиопия, Естония, Индия, Индонезия Китай и Украйна), други издават разрешения за всяко отделно искане (Литва, Сърбия, Турция, Хърватия, Швейцария), а трета група не поставят подобни ограничения.

Поради по-големия брой подадени заявления в Монреал, Канада, допълнително се иска разрешение за провеждане на избори там. Продължават усилията за получаване на разрешение за гласуване извън дипломатическите и консулски представителства и в Сърбия.

На базата на тези заявления Централната избирателна комисия ще вземе решение за мястото и броя на секционните избирателни комисии, които ще бъдат образувани за избори на президент и вицепрезидент на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА