Last news in Fakti

30 Декември, 2023 05:21 734 6

Райна Манджукова: Успяхме да възстановим огромна част от контактите с българските общности в чужбина

  • райна манджукова-
  • агенция-
  • българи в чужбина

Все повече българи зад граница имат желание да съдействат на Агенцията за българите в чужбина, заяви изпълнителният ѝ директор

Райна Манджукова: Успяхме да възстановим огромна част от контактите с българските общности в чужбина - 1
Снимка: Фейсбук

Интересна и пълна с предизвикателства от различен характер е изминаващата 2023-та за Изпълнителна агенция за българите в чужбина през погледа на изпълнителния ѝ директор Райна Манджукова. По думите ѝ, в основата са репутационните щети, които понася Агенцията преди няколко години:

"Най-трудно беше да убедя хората, работещи в агенцията, част от които са назначавани в периода, когато тя е издавала само удостоверения за български произход, че мисията и смисълът на ИАБЧ е далеч по-широк. Радвам се, че успях, защото много от колегите успяха да намерят своето ново място в рамките на Агенцията, на което те да работят с удоволствие" – признава в интервю за Радио България Райна Манджукова.

Според нея Агенцията е преодоляла и още една пречка пред по-активното ѝ присъствие сред българите по света:

"Успяхме да възстановим огромна част от контактите с българските общности в чужбина, които бяха занемарени. Колегите ми се свързаха с всевъзможни български сдружения, неделни училища и фолклорни състави и настойчиво обясняваха защо е важно да работим с тях. За това допринесоха и командировките ни в чужбина. Искам да уверя, че тези пътувания не са екскурзии. Една агенция, щом е за българите в чужбина, просто е задължена да се среща с тях."

Сред посещенията зад граница, които оставят трайна диря в сърцето на г-жа Манджукова през годината е това до Албания, където стига за първи път:

"Българските общности в тази страна се намират в едни много трудно достъпни места, чисто инфраструктурно. Има училища, които се намират по върховете на планините и децата ги достигат пеша. Интернет връзката също е слаба – все неща, които може да изглеждат дребно неудобство, но ги усещаш истински само ако отидеш на място. Изобщо, за да ги разбираме и да им помагаме, трябва да познаваме в детайли случващото се в нашите общности зад граница."

За първи път представител на агенцията посети и далечна Аржентина. За преживяванията си там, Манджукова разказа подробно в предаването ни "България днес" от 20 юли тази година.

ИАБЧ проведе срещи с българи в различни европейски градове, които все по-често задават въпроса "Как да бъдат полезни на Агенцията?".

"Наскоро се върнах и от Мюнхен, където сънародниците ни са предимно от новата емиграция. Там те си работят, независимо дали знаем за тях или не, но имат нужда от България. Не държат толкова на помощ, колкото да ни предоставят информация какво правят" – казва г-жа Манджукова и допълва, че освен доверие, това означава, че българите отново започват да припознават ръководената от нея структура като свързващото звено между тях и българските институции.

Литературният конкурс "Стефан Гечев", този за рисунка "България в моите мечти" и по пеене "Любка Рондова" са традиционни прояви на ИАБЧ, в които децата, част от които родени зад граница, участват с удоволствие.

"Тази година със съдействието на центъра "Духовно огледало" успяхме да поканим тези деца в България. Те се запознаха, имаха различни занимания в рамките на 10 дни – спортни, музикални, театрални. Разбира се, отчитаме и наши пропуски, като например това, че българите в Западна Европа много отрано си планират летните ваканции и, когато обявяваме победителите от конкурсите, обикновено родителите им вече са решили за своята почивка. Затова част от спечелилите деца не успяха да летуват у нас. Тази година ще обявим по-рано конкурсите, както и победителите в тях."

Пандемията прекъсна връчването и на още едно отличие – "Българка на годината", но през 2023-та то беше възобновено. Негов носител тази година е Жана Суслина – дългогодишен директор на Болградската гимназия "Георги Раковски", създателка на Центъра на бесарабските българи в България.

"Самата номинация на някоя българка зад граница за този приз означава, че общността, в която живее, вече я е отличила и признала приноса ѝ. На 20 януари започва кампанията за номинации, така че сънародниците ни по света вече могат да се замислят и подготвят своите кандидатури за "Българка на годината"" – напомни изпълнителният директор на ИАБЧ.

Сред акцентите в наситената със събития година на Агенцията беше и превърналият се в традиция Празник на бесарабските българи. Тази година по изключение, заради проведените местни избори, той се състоя седмица по-рано от обичайната дата – 29 октомври. Повече подробности ще откриете в наша публикация по темата.

През 2023-а Агенцията се включи и в инициативата "Забавно лято" на Община Тополовград и НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1894". Нейната цел е да приобщи и запознае децата, които гостуват на своите баби и дядовци през лятото. Райна Манджукова предлага проявата да обхване и деца от историческите ни общности зад граница и така през юни т.г. пет момчета и пет момичета от Болград посещават Тополовград.

"На специална кръгла маса, на която отчетохме проекта, от Община Тополовград бяха поканили кметовете на Алфатар и Хасковски минерални бани. Тези две общини ще се включат в инициативата ни през следващата година – обясни Манджукова – Вече е решено, че догодина Тополовград ще посрещне деца от Сърбия, Алфатар – от Молдова, а в Хасковски минерални бани ще гостуват деца от Албания. Използвам възможността да призова и други общини да се включат. Ангажираме се да съдействаме за контакт с Община Тополовград, както и да им споделим нашия опит от тазгодишния пилотен проект."

Изпълнителният директор на агенцията призова кметовете на по-малките общини да се включат активно в проекта, тъй като в някои от тях хората се познават, а това ги кара да общуват много по-непринудено, топло и сърдечно, създавайки приятелства за цял живот.

През годината ИАБЧ реализира поредица от събития, посветени на 120-ата годишнина на дипломатическите отношения България-САЩ. Първото от тях беше и представянето в София на филма "Кавал парк" на режисьора от Сиатъл Богдан Дарев.

"Искам да изразя и своето задоволство от съвместната ни работа с МВнР и в частност с дипломатическите представителства в чужбина. Агенцията и преди е работила с посолства, генерални консулства и т. н, но сега след като е към министъра на външните работи, аз много засилих тази насока от нашата дейност. Изключително полезна за мен беше срещата на 29 септември, организирана от външния министър Мария Габриел. На нея се събраха консули и посланици на България от различни страни. Изключително се радвам, че успях да представя Агенцията в такъв контекст, защото през годините имиджът ѝ бе доста накърнен и не всички знаеха с какво се занимаваме. Написах поредица писма до нашите дипломати и на много от тях получих отговор, в който се приветства възможността за по-нататъшно тясно сътрудничество."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    7 2 Отговор
    Тва па що? Они не са избегале от убаво. И ми е чудно, че не са ви ошамарили, да им се мешате да ги подсещате от ква кочина са се махнале.
  • 2 Ха, ха…

    9 1 Отговор
    Колко много глупости само в една статия. Какво са целите на тази агенция? Кому е нужна освен на бюрократите в нея да си возят задниците в чужбина и да си придават важности? Аз по същата логика бих открил министерство на триъгълните моркови!
  • 3 За тези

    8 1 Отговор
    които трошат народни пари за нищо трябва да има възмездие.
    Каква е реалната полза за нас и държавата от тези? Лапачи на държавна хранилка.
  • 4 А българите в България?

    9 1 Отговор
    Какъв е смисъла на тази агенция? Лелката да пътува по света за наша сметка? Или да формират "правилния" избор на тамошните "български" избиратели за наша сметка?

    Коментиран от #5

  • 5 Ама тя

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "А българите в България?":

    Тая не е българка, да си оди в Украйна ,да си събира техните по Европа
  • 6 Перо

    5 0 Отговор
    Ефектът от тази агенция е нулев, поради пълното безхаберие на управляващите корумпета! Трябва да се закрие, бреме е за бюджета!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове