Last news in Fakti

7 Януари, 2016 15:06 817 1

Мерджанов: Практиката МВР да получава дарения е недопустима

  • мерджанов-
  • практиката-
  • мвр-
  • дарения-
  • недопустима
Мерджанов: Практиката МВР да получава дарения е недопустима - 1
Снимка: БТА

„Практиката МВР да получава дарения е недопустима. Прилагането на тази законова норма  е признание за финансовото безсилие, което показва сегашното политическо ръководство на МВР и означава политизация в дейността на МВР”. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на ПГ на БСП Лява България и говорител на НС на БСП Атанас Мерджанов. Той подчерта, че бюджетът на МВР е над 1 млрд. лв., а хронично не достига. Според него това означава, че вътрешното министерство не може да планира своите разходи.

Мерджанов припомни, че отмяната на забраната МВР да получава дарения е настъпила още с приемането на Закона за МВР, внесени от тогавашния министър Вучков и приети с мнозинството на ГЕРБ. „Това не е учудващо. Учудващо е, че на нашите призиви и несъгласия никой не обърна внимание. Бъчварова е само един изпълнител на едно законово решение”, обясни говорителят на левицата и подчерта, че се връщаме в ситуацията от 2011 г. при първото правителство на Бойко Борисов, когато министър е бил Цветан Цветанов, със скандала по темата с даренията и категоричното мнение и осъдителна оценка на ЕК.

Дейността на МВР се политизира

Мерджанов обясни, че според промените в закона за МВР, които вече са факт, се дава право на общини, на държавни структури със 100% държавно участие и на международни организации да правят дарения. Той подчерта, че почти всички големи области се управляват от кметове на ГЕРБ, навсякъде в бордовете на държавните предприятия със 100% държавно участие са назначени представители на управляващото мнозинство. „Тези, които получават даренията, се поддават волно или неволно на зависимост от тези, които даряват”, категоричен бе той. Зам-председателят на групата на левицата в парламента обясни, че в регистъра е записано, че и малки общини са дарявали, а влиянието на местните бизнесмени в тях е голямо. По думите му се получава порочна практика – от една страна местни бизнесмени даряват на общините, общините пък даряват на МВР. Според него това ще доведе и до поредна отрицателна оценка от ЕК. „По този начин не се слага ред във финансовото и ресурсно осигуряване на МВР. Министерството страда хронично от липса на финанси, реформи, както и от заплаха за зависимост. Сегашното политическо ръководство не съумя да разсее тези проблеми”, заяви той. Мерджанов коментира, че самият факт - непосредствено преди Коледа и Нова година да бъде оттеглен новият проект за промени в закона МВР, означава безпътица и несигурност в министерството, което не е добре за управлението му и за служителите на реда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Всичко се връща от кабинета на Борисов1-Цветановите далавери, изнудвания, дарения и още какво ли не. В гостуването при Милен Цветков, този Хайтов изглеждаше толкова тъпо, нагло и отвратително като се опитваше да обяснява, че така било в закона, е господине Хайтов та нали Вие измислихте този отвратителен корумпиран закон, с който не трябва да пипате престъпника дарил нещичко на МВР. Цветанов беше направил същото, но когато не гребете от парите като депутати отстрани много знаете, но като влезете в парламента или долното правителство на Тиквоко всичко забравяте и всичко е позволено. Мръсни МАРОДЕРИ И УБИЙЦИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, КОГОТО ДОКАРАХТЕ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА, а по този повод, измишльотината за санкция на клошар, ако рови в кофите за боклу, санкция 100 лв, е наглеци дайте Ваще заплати и превилегии на тези хора, па ви рожелавам Вие да станете клошари, защото излъченото за наглата Веска Гежоргиева и далаверире с боклука май искате с нея да си делите печалбите. МРЪСНИ НАГЛЕЦИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове