11 Януари, 2016 10:20 2 996 8

Дойчинова: Случилото се в Кьолн за нас е ежедневие

  • дойчинова-
  • случилото се-
  • кьолн-
  • ежедневие-
  • овче купел-
  • бежанци

Жителите в Овча купел се канят да блокират Околовръстното

Дойчинова: Случилото се в Кьолн за нас е ежедневие - 1

Ние, жителите на жилищната кооперация на ул.“Маестро Кънев“ 78, не получаваме никакво съдействие от институциите. Тълпите с мъже от североафрикански произход от гарата в Кьолн за нас са ежедневие. Страхуваме се да пуснем децата си до магазина. Това заявява Неда Дойчинова, която и живее в прословутия блок, в близост до бежанския център в „Овча купел“, в писмо до Факти.бг.

Пишем последно писмо до тези, които не приемат проблемите ни, преди да блокираме Околовръстен път.

 “Германия”,”бежанци”, струва ми се, че това са най-често използваните думи, не само по радиото, телевизията или вестниците, в последните дни, а и в магазина, градския транспорт, в домовете ни. Повече от “заповядай”, “моля”, Повече дори и от “как си” и “благодаря”.

В много от прочетените статии тези дни разпознавам  първообраза на лирическия герой. На много места за хипотетични се представят реални ситуации, на които аз и моите съседи сме били свидетели. На други “Авторът” разказва какво е преживял и почувствал в измислени случки, вече писани и казани от нас. Досетихте се кои сме НИЕ, нали – жители на “прословутия блок” в Овча купел, заявява Дойчинова.

Дойчинова: Случилото се в Кьолн за нас е ежедневие

"Да, и ние тук се вълнуваме от всичко, което се е случило в Германия в Новогодишната нощ. И няма как да не е така. Осъзнаваме, че някой от извършителите на ужасните деяния, може би е бил под прозорците ни само преди 2-3 месеца. Може би е онзи младеж, който искаше да почерпи детето ми с бисквитка. Или другият, който поне 6 пъти ми каза “сори” за това, че беше застанал на стълбите и ми пречеше да мина.  Може би е участвал в сбиването, когато в буса, в който искаше да се качи се оказа, че няма място за всички. Или е бил в “тълпата” от 100-тина, струпали се пред блока,  заради които съседката ми звънна на 112…

Дойчинова: Случилото се в Кьолн за нас е ежедневие

Всички и по всякакъв начин тези дни се чувстват длъжни да направят своите коментари и анализи на събитията. Начетох се на всевъзможни гледни точки.  Някои от анализите насаждат истинска омраза. Към всички. Всички хора с друг цвят и произход, различен от европейския. Някои са в другата крайност – жените сами са си виновни.  Голяма част от статиите, които аз прочетох носеха посланието “КАЗАХМЕ ВИ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ”! Чудя се колко от “анализаторите” на събитията всъщност са виждали “наживо” бежанци (или мигранти. Вече май е все тая как ще ги наричаме).

Често, четейки “казахме ви какво ще се случи”, се чувствах сякаш някой се опитва да ми “вмени авторство”. Нали  от нашия блок са подавани толкова сигнали и жалби до институциите. Нашият блок е бил толкова пъти обект на статии и телевизионни предавания. Една част от споделените от наша страна страхове са свързани точно със събитията от последните дни.

Аз, обаче, не искам да кажа “казахме ви какво ще се случи”. Моля се ежечасно никога да не ми се наложи да го кажа.

И на децата стана ясно, че “има нещо гнило в Германия”. Че всичко там не се е случило случайно, не е моментно хрумване на “няколко от тях”. Целта на всичко това обаче (за мен поне) остава неясна. Както и кой и с каква цел го е организирал. Кой и с каква цел е накарал полицията да “бездейства” (всъщност, аз дори не знам все още кой и с каква цел покани и организира цялото това преселение).

Дойчинова: Случилото се в Кьолн за нас е ежедневие

Знам обаче резултата.

Уважаеми политици,

Объркахте ни. Объркахте ни мисленето. Объркахте ни целия мироглед.

Объркахте представите на децата ни за добро и лошо, за хубаво и грозно.

Преди три години карах детето си да отделя умалелите си дрешки, за  да ги занесем заедно в близкото общежитие за бежанци. Днес не му позволявам да влезе в магазина сред тях.

Преди две години бях силно възмутена как може да оставят такава мръсотия след себе си. Днес не се впечатлявам от уриниращите пред очите ми.

Преди година звънях на 112 когато 4 човека слушаха силно арабска музика в 23ч. под балкона ми. Днес дори не забелязвам групички млади мъже, ако се състоят от по-малко от 80 човека.

Преди месец бях убедена, че проблем в района са единствено нелегалните мигранти. Днес изпитвам ужас от гледката как в общежитието настаняват около 50-тина нови “мои съседи”.

Вече наистина не знам какво значи думата “бежанци”.

И не, призивите ви за толерантност не ме направиха по-толерантна. Точно обратното. Скоро може би ще придобия нетърпимост към тях.

Уверенията ви, че всичко е наред, не ме направиха по-спокойна. Напротив, страхът вече не ме напуска дори и по светло.

Уважаеми дами и господа, български политици,

Вие все още имате шанс да не ми позволите да кажа някога “казахме ви, че това ще се случи”.

Имате шанс да ме освободите от чувството, че съм “малцинство” в собствената си държава.

Имате шанса да промените ситуацията, в която  български семейства се налага да ограничават собствената си свобода, заради “тяхното” право на свободно придвижване.

Имате шанса да убедите родителите на 15-годишни деца, че могат да им позволят да се прибират сами от училище.

Имате шанса да ни докажете, че живеем в мирна държава. И че държавата ни може да ни защити!

Силно се надявам да не пропуснете този ШАНС!!!"

Дойчинова: Случилото се в Кьолн за нас е ежедневие

Дойчинова изпрати в редакцията и снимки.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аквински

    1 0 Отговор
    Всичко много правилно, ама снимката с боклуците... Защо обвинявате бежанците за собствената си мърлявост? Дори и конкретно тези боклуци да са изхвърлени от бежанци, то българите също го правят! Колко от вас си носят отпадъците до кошчето?
  • 2 еми

    1 0 Отговор
    изборите минаха...да не сте избирали партиите, които от начало си пропагандираха, че каквото им кажат от Запад, това ще става.
  • 3 неутрален

    1 0 Отговор
    Права е госпожата, което разказва за "Овча купел", но нащо правителство не само, чеу мълчи, но и дезинформира хората, та нали я чуваме, прислужницата, която е на МВР- "Всичко е овладяно и под контрол", лъже, заблуждава, дезинформира, неразкрити престъпления, но се вози удобно в скъпите коли и не си дава оставката. Една гражданка, живееща на лъвов мост предложи да мине сама без охрана и пеша по"Мария Луиза" и да спре да говори, че всичко е спокойно, а и наще телевизии предават това, което им се нареди, а не действителността, дори това, което става в Кьолн, Париж, и т.н. пак не се представя в реалност. Медиите и те да се осъзнаят и да спрат избирателно и по нареждане на предава и подкрепат разрухата, която ни нанесе Тиквока.
  • 4 Ранко

    1 0 Отговор
    Само напалм ще ги оправи.Както и нашите м....ли.
  • 5 Ива

    1 0 Отговор
    На всички вече стана ясно,че това не са никакви бежанци, а преселение.Разбира се затова са виновни политицити,които си заравят главите в пясъка.От техните празни приказки и клишета намразих думата "толерантност" .

    Коментиран от #6

  • 6 Кума Лиса

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ива":

    Толерантност е допустимото количество търпение, с което можеш да приемеш някой, който ти се е качил на главата.
  • 7 Да ама не

    1 0 Отговор
    Сексуалният джихад е в основата на действията за разширяване на ислямската цивилизация .....
  • 8 1234

    0 0 Отговор
    Като държавата не взема мерки защо не се обърнете за помощ към бръснатите глави и футболните запалянковци,за една нощ и няма да остане един м....л да ви тормози по вече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове