Last news in Fakti

21 Януари, 2016 13:05 2 122 3

Парламентът прие електронното гласуване

  • парламентът-
  • прие-
  • електронното-
  • гласуване

Текстът беше приет със 136 гласа за и 56 против

Парламентът прие електронното гласуване - 1

Депутатите подкрепиха въвеждането на електронното гласуване, след като обсъдиха въпроса на референдума от 25 октомври 2015 г., в който 1 883 411 души гласуваха с "да" за въвеждане на електронния вот.

Със 136 гласа "за", 56 "против" и нито един въздържал се Народното събрание подкрепи въвеждането на електронно гласуване при всички видове избори. БСП и Патриотичният фронт бяха контра. ДПС и „Атака“ също бяха против. В крайна сметка подкрепа дадоха ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, АБВ и БДЦ, а против - Патриотичният фронт, "Атака" и БСП.

Основни противници на въвеждането на електронното гласуване бяха от БСП. Михаил Миков предизвика остри реакции на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

„БСП категорично няма да подкрепи електронното дистанционно гласуване. Няма да го подкрепим, защото проектът за решение за електронното гласуване не отговаря на обществените очаквания за въвеждане на такъв тип гласуване, нито казва твърдо „не” заради редицата начини за фалшификация и разкриване на тайната на вота”, заяви Михаил Миков. Той добави, че този проект дава само едно обещание и се присъединява към гласа на гражданите, които са гласували със „За” на референдума. Лидерът на левицата обясни, че се задават и два срока на комисията по правни въпроси - единият е кога да си свърши работата по изборното законодателство и вторият - до какъв срок да внесе предложенията за второ четене. „Тук, в парламента, трябваше да има сериозна дискусия за електронното дистанционно гласуване и неговите защитници да проучат докладите на ОССЕ и защо в Ирландия и Холандия е въведено и след това отменено аналогично електронно гласуване”, заяви лидерът на социалистите. Той обясни, че след като в Холандия е разискван такъв вот, там е създадена група „Не вярваме на компютърното гласуване”. Миков запита защо такива устойчиви демокрации като Германия, Великобритания, Швеция, Португалия, Румъния и други не поставят този въпрос и добави, че то може да доведе до разкриване на тайната на вота и манипулации, каквито са характерни за България по време на избори. Михаил Миков бе категоричен, че това е допълнителен технологичен метод да се увеличат възможностите за манипулации, да се намалят разходите на тези, които извършват такива и да се обезсмисли демокрацията. „Възниква въпросът ще повишим ли доверието в избраните чрез такъв тип избори, когато недоверието на гражданите ще расте”, запита още той.

От ДПС се обявиха против въвеждането на електронното гласуване, ако няма гаранции за честността на вота, но гласуваха "за" декларацията. "Ние винаги сме уважавали мнозинството да бъде улеснен техният избор. През всичките тези години сме подкрепяли да се улесни гласуването на гражданите в чужбина. Предложихме конструктивно да се предвидят всички гаранции, защото не е безразлично как ще се употреби този нов инструмент", заяви съпредседателят на ДПС Четин Казах. Той цитира Николай Хайтов и заяви, че "едно е да искаш, друго е да можеш". "Без гаранции не можем да подкрепим въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Приемаме някога да се въведе електронно гласуване, но при гарантиране на електронните системи", добави още Казак.

По време на дебатите в зала независимият депутат Велизар Енчев също се изказа остро. Той посочи, че единствената страна в света, в която има въведено такова гласуване е Естония, но дори там повечето граждани предпочитат да гласуват с хартиена бюлетина. Според него сега не е времето за въвеждането на електронното гласуване, защото няма гаранции за честността на изборите.

Аргументите на "Атака" да не подкрепя електронното гласуване бяха сходни. Според тях обаче има и опасност с гласовете от Турция да се създаде още една партия в българския парламент.

"В по-голямата си част в изказванията днес искате да бъдем модерни и лидери в тази насока, да използваме модерността. Искам да се обърна към вашия разум. Трябва да отчетем огромните рискове. Първата посока е рискът от злоупотреби и манипулиране на изборите. Второто - противоконституционно е", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той заяви, че не е вярвал, че от ДПС някога ще цитират Хайтов, но подчерта, че мисълта не е довършена.

"Трето и четвърто - да го направиш - така завършва мисълта на Хайтов. Ние няма как да го направим. Това Народно събрание няма как да гарантира сигурността", каза той и добави, че към този момент електронно гласуване не може бъде въведено. Той помоли колегите си, които са за електронното гласуване, да не са "по-европейци от европейците" и да не правят "такива алабализми". След това описа няколко сцени: "Първа сцена: Циганска махала, дебел тартор с ланци, строил със сопата електората, който си носи личните карти и си гласува по верижка. Втора сцена: Селски магазин в смесен район, интелигентен представител на една партия, отворил тетрадката с вересиите. Трета сцена: В чужбина, но оставям на Каракачанов, че е тесен специалист. Пета сцена: Някой ТЕЦ на един известен олигарх. Ако не отидеш, няма да получиш премия и ваучер за храна."

"Дебатът за дистанционното електронно гласуване е един популизъм", коментира Красимир Каракачанов. По думите му всички аргументи "за" са оборими "от-до". "Знам, че това, което кажа, няма да го обмислите. Не очаквам да проявим разум. Нито коалиционна култура, нито разум", заяви той и добави, че едни си правят сметка за хората в чужбина, други за корпоративен вот. "Ако тази зала искаше целия референдум, щеше да гласува и другите два въпроса. Заради ДПС отпадна въпросът за задължителното гласуване. Хората в чужбина бягат от България точно заради лошото управление последните години", каза Каракачанов. След това той даде пример с картите на депутатите за гласуване, които в момента били поименни и с отпечатъци и пак можело да се гласува с чужда карта.

"Искате да дадем на някого да манипулира изборите и после да го отменим. Никой не мисли за сигурността на България. Как мислите, че съседна Турция ще участва - с едни 200-250 хил. човека", каза още Каракачанов. По думите му така се дава възможност на турския президент Ердоган и неговия патрон, който въвеждал ислямизацията в региона, да се намеси пряко във вътрешната политика на България. "Една такава операция ще ви донесе 20-30 човека в Анкара на заседание на парламентарната група", каза той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че няма как народните представители да се противопоставят на 1.8 млн. гласоподаватели, които са подкрепили електронното гласуване. Според него въвеждането на електронното гласуване ще стане, когато има пълна гаранция за провеждането на такъв вот. "Това може да е след 2-5-10 години", добави Цветанов и уточни, че днес се гласува декларация, с която по принцип се подкрепя електронното гласуване.

"Ако проблемът е технологията, тя не е проблемът", заяви депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев. Оптимистичен срок за въвеждането на електронното гласуване е 2-3 години, реалистичен - до 5 години. "Ще имаме време да направим експериментално гласуване, тестове", добави Тренчев.

"Разбирам всички страхове, огромна част от тях имат основания. Нищо не може да бъде по-важно за България от факта, че българската нация е 9 млн., а в нея живеят 6 млн. души. Една трета живеят извън страната", каза от своя страна съпредседателят на РБ Радан Кънев.

В пленарна зала беше отхвърлено предложението на депутата от РБ Петър Славов в декларацията да бъде включен и срок, в който да бъде приет законопроекта и на второ четене в пленарна зала - до май 2016 година. Той също поиска поетапно въвеждане на електронното гласуване.

От АБВ също подкрепиха електронното гласуване. "По-голяма част от партийните симпатизанти казаха "да". С по-малко гласове се избира президент и парламент. И това се случи с орязаните въпроси и вяла кампания", заяви Мариана Тодорова от АБВ. Според нея въвеждането на електронното гласуване не е противоконституционно, защото решение 4 от 2011 г., касаело конкретна разпоредба на тогавашния Изборен кодекс за експерименталното електронно гласуване. По думите й няма рискове, които касаят електронното гласуване, да не се отнасят и за досегашното гласуване. Тя уточни, че този референдум не е само за гражданите в чужбина. Според нея, по този начин ще се повиши избирателната активност, ще се намали купеният вот и относителната му тежест и в перспектива ще се намалят разходите за избори.

По време на обсъжданията Стефан Кенов от БДЦ изказа мнение, че винаги ще има съмнение за честността на изборния процес, злоупотреби и грешки, които водят до изменение на резултата. Стефан Кенов заяви, че големите проблеми са злоупотребите, които се случват в общинските избирателни комисии и секционните избирателни комисии. “Огромна е липсата на капацитет на хората, които са членове в тези комисии. Като хора, които живеем в 21 век, ние от БДЦ считаме, че тези проблеми могат да бъдат изкоренени чрез електронното и машинното гласуване. Колкото по-малък е човешкият фактор, който решава дали един вот е действителен или не, толкова по-малко ще бъдат и злоупотребите с изборните резултати”. Кенов припомни, че последните избори са преминали под знака на злоупотребата  и манипулациите с изборните резултати.

“Всички български граждани, които живеят и отглеждат децата си извън страната ни, имат пълното право да упражняват правото си на глас” – категоричен е съпредседателят на БДЦ.  “Ние като законодатели сме длъжни да осигурим това конституционно право. Има много видове и практически предложения за осъществяването на това гласуване, затова за мен е много важно Министерски съвет на Република България, да даде своя прочит за провеждането на едно електронно, дистанционно гласуване. Мен лично като народен представител и като юрист ме притеснява, че този проект за решение на Правната комисия няма възлагане и искане от Министерски съвет да предложи законопроект за въвеждането на електронно гласуване. Надяваме се на базата на всички предложения за допълнение и изменение на изборния кодекс да се изготви един законопроект, който да гарантира едно честно провеждане на изборите по електронен път, както в страната, така и извън нея. Ние ще подкрепим цялостния процес до приемане на второ четене на измененията в Изборния кодекс“.

„Нека не затваряме пътя към бъдещето на тези близо два милиона души, които казаха „да“ на електронното гласуване“, призова от трибуната и зам.- председателя на БДЦ Росен Петров. „Нека с подкрепата си за електронното гласуване да прокопаем тунел към бъдещето, в който има светлина макар и в края му и дано тази светлина не бъде от идващия влак“, изрази надежда Росен Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кенефистан

    1 1 Отговор
    Почти 2 милиона са гласували с "ДА"??????
    България е около 6 милиона, от които има деца и младежи без право на глас поне 2 милиона, остават около 4 милиона и при избирателна активност 50%, което пак е много, излиза,ч е всички са гласували "ЗА" електронното гласуване?! :)
    Това е поредната измама с изборните резултати целящи да дадат възможност най вече на избирателите на ДПС да могат да гласуват!
    Като човек, който се занимавам областта на софтуера съм 1000% сигурен, че изборните резултати след електронното гласуване ще са ОЩЕ ПО ЛЕСНИ за манипулиране, няма да има нужда да печатат нелегални бюлетини или да фалшифицират вота, всичко ще става бързо и ефикасно, само с няколко бутона!
    Сега вече Генералите от ДС постигнаха своето, а именно"Лесно и евтино нагласяне на резултатите" и няма кой да ги спре, защото НЯМА независима прокуратура, няма полиция, целия контрол е техен, просто гласуването от сега нататък става една пълна пародия!
    Както им е кеф на мутрите и десарите, така ще нагласят резултатите!
    Само Армия може да промени статуковото от сега нататък в България, нищо друго!
    Това е края на Републиката, идва ред на Олигархичната диктатура по руски образец!
    За много хора остава само имиграцията, няма изгледи нещо да се промени за съжаление.
  • 2 Румен Янев

    0 1 Отговор
    Дрън-дрън та ярината....За какво ни е изобщо "гласуване" като всички знаем предварително кой ще бъде "избраният" ..... или по-точно самоизбрал се ????
  • 3 Прагматик

    0 0 Отговор
    Важно за демокрацията! Едно от обещанията на реформаторите! Затова и трябва да останат в правителството!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове