21 Януари, 2016 16:10 984 2

Бавария винаги се е стремяла към добро сътрудничество с България

  • бавария-
  • българия-
  • йоахим херман-
  • добро-
  • сътрудничество

Бавария винаги се е стремяла към добро сътрудничество с България. Това заяви на пресконференция в Министерски съвет министърът на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман.

Той каза, че Бавария е една от най-сигурните федерални държави в рамките на Германия. „Имаме най-ниска престъпност и най-висока квота на откриваемост на престъпленията”, заяви министър на Херман. За това той счита, че сътрудничеството между Унгария, Словения, Румъния и България е в полза и интерес на хората.

„За да можем да предотвратяваме тероризма, трафика на хора, принуждаването към проституцията, борбата с корупция и трафика на наркотици към сърцето на Европа”, заяви Херман. Според него България и Бавария са водещите страни в рамките на утрешното събрание на страните от Дунавския регион.

От своя страна българският вътрешен министър Румяна Бъчварова подчерта, че засиленият граничен контрол е наш приоритет, но считаме, че опазването на външните граници на ЕС трябва да бъде споделена отговорност.

Министърът на вътрешните работи посочи, че за това и партньорството с Бавария е важно и то ни помага да развиваме МВР. Тя благодари за доброто сътрудничество, което ни указва Бавария и изрази надежда то да продължи.

В отговор на журналистически въпрос, какво мисли за предложението на Чехия в рамките на Вишеградската четворка България и Македония да се превърнат в буферна зона за бежанци министърът на вътрешните работи заяви: „Към момента не сме обсъждали тази тема. Не виждам достатъчно разумни основания това да се случи”, заяви тя.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и държавният министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман подписаха днес Декларация за полицейско сътрудничество. Церемонията се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет.

 „Подписването на споразумението е гаранция за добрите ни отношения, за сътрудничеството, което сме имали досега, и което ще продължи на този нов и предизвикателен етап от съвместната ни работа“, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Това сътрудничество има не само своите преки резултати, то помага да надграждаме нивото на работата и умението на служителите на МВР с темповете, с които се развиват и глобалните процеси. По думите на вътрешният  министър, с документа разширяваме областите на взаимодействие по теми като противодействие на тероризма и овладяване на нелегалната миграция.
Министърът припомни, че Бавария е първата федерална провинция, с която България установява сътрудничество в областта на вътрешните работи още в началото на 1999 г. и оттогава досега ефективното взаимодействие продължава в различни области на сигурността. „Страната ни има интерес от това,  защото Бавария е определяна като най-сигурната федерална провинция в Германия и затова в значителна степен допринася отличната работата на баварската полиция“. Резултатите от нея са впечатляващи, заяви българският вътрешен министър  и посочи постигнатия висок процент на разкриваемост - 64 .4 % за 2014 г. МВР и баварските правоохранителни служби работят по широк спектър от престъпления - от опазване на върховенството на закона, борба с корупцията и организираната престъпност, граничната сигурност, до противодействие на киберпрестъпността. Вицепремиерът посочи, че в контекста на съвременните  предизвикателства – миграционната вълна и борбата с тероризма, е важно да обменяме опит с нашите партньори от Германия. „Засиленият граничен контрол и сигурността на България са наш основен приоритет, заяви Бъчварова. България осигурява високо ниво на защита на външните граници на ЕС, като прилага добри практики. Тази защита изисква споделена отговорност, общ подход и колективни действия на държавите - членки - това е посоката, по която българската държава работи и действа“. В този смисъл тя отбеляза, че не само двустранното, но и многостранното оперативно сътрудничество между партньорските служби е от голямо значение.
Вицепремиерът  отбеляза, че един от добрите примери на взаимодействие е приоритетната област „Сигурност“ на Дунавската стратегия на ЕС, на която България и Бавария са съкоординатори. В аванс тя обяви, че заедно с баварския си колега ще участват в Международната министерска конференция, на която ще се обсъжда изключително важната тема за противодействие на тероризма. На нея участниците ще търсят възможности за специфичен принос на Дунавските държави към общите действия и решения.
По думите на държавния министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман сътрудничеството на полицейските служби на Бавария със страните от Югоизточна Европа трябва да се разширява и надгражда в полза на хората. Той посочи част от областите на полицейско сътрудничество -  ефективно противодействие на тероризма, трафика на хора, борба с наркотрафика. Той изрази задоволство от предстоящата международна конференция и подчерта водещата роля на България и Бавария в извеждането на темите, включени в Дунавската стратегия.

Министър Херман е на двудневно посещение в България по покана на вицепремиера Бъчварова.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Швабите настояват пред министърката да се отмени в България ограничението на скоростта за коли произведени в Бавария.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове