14 Март, 2016 15:41 991 0

Проф. Даниел Вълчев: Никой не е очаквал друго решение от ДСБ

  • даниел вълчев-
  • дсб-
  • решение

Според Вълчев прироитетите на управелнието в краткосрочен план са антикорупционният закон, изборните правила и силна национална позиция за бежанците

Никой не е очаквал друго решение от ДСБ – председателят им редовно идва на Изпълнителен съвет на РБ и е доста активен. Ако някой ще напуска една организация, той не посещава ръководните й органи. Пък и според социологическите данни подкрепата за нов проект на г-н Кънев се колебае някъде към статистическата грешка.

Това коментира пред БНР проф. Даниел Вълчев от „Движение България на гражданите“ за вчерашното решение на ДСБ да останат в РБ.

Попитан за хипотезата за напускане на Блока от ДСБ, той каза, че намира това за по-принципната позиция. Проблемите на г-н Кънев да се определи ясно започват да се предават на всички, каза още Вълчев. Решението за оставане в РБ и същевременно правенето на нов проект би изглеждало така: аз участвам, би казал той, в работата на органите на РБ, защото така искат хората, които стоят зад мен, а в същото време аз ще правя нов проект, защото така иска съвестта ми, обясни ситуацията Вълчев.

На процедурно ниво това решение вижте как изглежда – много е лоша процедурата за избор на КЗК, според него, но при подобни процедури бяха избрани и БНБ в т.ч. с хора от времето на фалита на КТБ, но и на КЕВР – тогава проблеми нямаше. Тези двойни стандарти вече започнаха да омръзват на всички, подчерта Вълчев и добави, че всички в РБ са в сериозно изпитание заради двойния стандарт.

Той даде пример, че в София, Пловдив и Варна се излъчиха кандидати по настояване на Кънев, но и на трите места не се отиде на балотаж, а и тримата кандидати имаха резултати под тези на листите им, като някой да пое отговорност за това.

АБВ не се считат за много леви, според нашите партньори, сега пък г-жа Дончева е потенциален партньор. Ами гражданите – те до един са свързани с г-н Костов – аз с това нямам против, но нека нещата да се казват с истинските им имена, призова Вълчев.

По думите му, в момента, в който се разбра, че Радан Кънев не може лично да оглави РБ, започнаха всякакви други проблеми в Блока. Нима не знаехме, че ГЕРБ са плахи в реформите, че АБВ са лява формация, че ПФ има друго политическо измерение, че е трудна съдебната реформа и това с един удар няма да стане – кое от това не се знаеше, попита Даниел Вълчев.

Той каза, че е очаквал подобно отношение към Зеленогорски, защото степента на недоверие в РБ е висока и ДСБ няма как да приемат опитите някой да установява единство и съгласие.

РБ е труден проект от самото начало. Това, което ще опитаме, е първо да мине антикорупционният закон, който сега е още по-строг и имаше достатъчно време да се обяснят принципите му. На второ място, дали заедно с ГЕРБ ще успеем да направим промени в изборното законодателство в посока да се ограничат безобразията по изборите и да се ограничат контролираният вот, манипулациите и фалшификациите, каза още Вълчев.

Според него,  няма съмнение, че ще отпадне задължителното гласуване, защото е илюзия, че може да реши някакъв проблем на изборната система. Проблемът не е ниската избирателна активност, а контролираният вот, посочи той.

По думите му, РБ има силите, докато е в управлението, да наложи силна национална позиция за България. Съвсем се обезличихме като национална позиция, стремейки се да сме лоялни партньори. Европа изчезва като културна идентичност – бежанците трябва да се разграничават от тълпите хора, търсещи препитания, нарушавайки незаконно границите ни, категоричен бе още Даниел Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове