Last news in Fakti

22 Март, 2016 14:09 2 254 10

България наложи стопроцентов контрол на границата

  • българия-
  • стопроцентов-
  • контрол-
  • границата

Заплахата за сигурността е изключително сериозна, а опасността е висока за всички европейски държави

България наложи стопроцентов контрол на границата - 1
Снимка: МВР

В момента няма информация за заплаха от терористични актове за България. Въпреки това МВР е разпоредило мерки за засилен граничен контрол по границите. Извършва се 100 процентова проверка. Това съобщи на извънредна пресконференция в МВР министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде репортер на Факти.бг.

„Искам да изкажа съболезнования за жертвите на атентатите от тази сутрин в Брюксел. За съжаление техния брой все още се уточнява. Такива терористични атаки наблюдаваме в последните дни и в последно време и това, за съжаление, е една поредица, която ни кара да се чувстваме изключително обезпокоени. Нека не забравяме днес и жертвите в атентатите от последните дни в Турция“, заяви Бъчварова.

Тя каза още, че току-що е разговаряла с турския си колега Ефкан Ала, с който са обсъдили ситуацията в Европа, както и двустранните отношения между България и Турция.

„Искам да информирам българските граждани, че от първите минути, след получаване на информацията за взривовете в Брюксел, активирахме мерките заложени в Националния план за противодействие на тероризма“, заяви тя.

Повишено беше нивото на сигурност по всички национални транспортни обекти – летища, жп гари, пристанища. Повишено е нивото на сигурност по метро станциите в София. Столична Община съдейства на СДВР за проверки на възлови обекти в столицата.

В момента се провежда и специализирана полицейска операция, в хода на която е повишено полицейското присъствие и са засилени мерките за сигурност.

Министерство на външните работи работи за осъществяване на контакт и информиране на българските граждани, които се намират в Брюксел и за тези, които плануват пътувания.

„Информацията, с която разполагаме до момента показва, по наша оценка, че става въпрос за изключително сериозна заплаха за европейската сигурност. За изключителна дързост на терористичен акт, който е извършен там, където мерките за сигурност и нивото на антитерористична готовност са най-високи в цяла Европа“, заяви Бъчварова.

По думите й, ситуацията е силно тревожна и опасността е висока за всички европейски държави.

Политическият знак е категоричен. Поразени са цели в непосредствена близост до европейските институции, което приемаме като ясна провокация към европейската сигурност. Затова се чувстваме солидарни и отговорни да предприемем мерки за гарантиране на общата европейска сигурност, не само за националната“, подчерта тя.

„Искам да уверя всички български граждани, че към момента няма информация за пряка заплаха за страната ни“, каза Бъчварова. По думите й, въпреки това, са задействани необходимите превантивни мерки и се очаква те да бъдат утвърдени или допълнени на предстоящото след 2 часа заседание на Националния оперативен щаб по сигурността, което Бъчварова е свикала. В него ще вземе участие и министър-председателят Бойко Борисов.

Днес, в късните часове на деня, ще се проведе мащабно антитерористично учение на територията на София. Учението е планирано преди два месеца. Целта му е проверка на готовността за реакция при извънредна ситуация.

„За съжаление то съвпадна с днешния ден. Това съвпадение ни показва, че сме взели правилното решение и се надявам то да увери всички граждани, че ние наистина поддържаме своята готовност“, посочи Бъчварова.

В хода на учението ще се тренират реакциите на различни държавни структури, координацията между тях и обмена на информация в извънредни ситуации, включително и при терористична заплаха.

Във връзка с планираните тренировъчни действия на отделни места в столицата ще има засилено полицейско присъствие, а във връзка със сигурността на гражданите ще бъдат отцепвани районите, където се реализират учебните действия.

Ще бъдат предприети всички необходими мерки за опазване на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на София, уточни Бъчварова.

„МВР се обръща към гражданите с надеждата да проявят разбиране за причинените, евентуално, неудобства. Това ще е учение, разработено така, че минимално да наруши спокойствието на гражданите. Искам отново да уверя всички, че работим активно в синхрон с всички държавни институции, ежеминутно проследяваме ситуацията, вземаме решения, за да отговорим на всички изисквания и готовност на държавата ни пред такива предизвикателства каквито днес, за наша радост, гледаме по телевизията и се надяваме да не гледаме на живо“, заяви още тя.

На въпрос, с какво трябва да се съобразяват хората и какво е полезното съдействие от страна на гражданите към службите, във връзка с повишените мерки за сигурност по гарите, метрото и летището, Бъчварова заяви, че ще бъде полезно за всички, ако хората следват инструкциите, съобразяват се с указанията и проявят разбиране към мерките, които са предприети.

Попитана дали ще призове президента Росен Плевнелиев да свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност и политическите сили в парламента да се обединят около обща декларация, която да осъди случилото се в Брюксел, Бъчварова заяви:

„В правомощията и на президента, и на Народното събрание, е да реши в какъв форум да вземе мерки и да обсъди необходимите мерки. На днешното заседание на Националният оперативен щаб са поканени и представители на президента.

На въпрос, ще бъде ли затворена българската граница с Гърция, Бъчварова заяви: „Към момента не планираме такива действия, но бих искала да кажа, че мерките, които веднага предприехме за гарантиране на общата европейска сигурност са 100-процентовите проверки по границите, които започнаха веднага след като получихме съобщението за терористичният акт. Що се отнася до възможното развитие на ситуацията, с оглед на нови маршрути през Турция или Гърция, непрекъснато следим информацията и сме в постоянен контакт с партньорите ни от всички съседни държави. Към момента нямаме информация за реална заплаха по линия на външната ни граница и имаме готовност да реагираме при всяка една, такава информация или сигнал. Имаме уверението и от другите държави те, да ни бъдат предоставени своевременно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dsfs

    2 0 Отговор
    Какви са тия масонски пирамиди зад тая ?
  • 2 аг1

    2 0 Отговор
    Куха лейка, пардон бъчва!
  • 3 NWO

    2 0 Отговор
    Защо има пирамида с око?! Обяснете?!?

    Коментиран от #5

  • 4 ИИИ

    2 0 Отговор
    100% дава само Господ ....
  • 5 o&k

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "NWO":

    Пирамида с око не мога да ти обясня какво е,на за х.й с ухо знам че е "чувай х.йо".
  • 6 goni

    1 2 Отговор
    Аиде стига! Почти същата си я има и на долара! Символ е на Богатството, демокрацията и разни други глупости, ама само дето Богатството е с главна буква, а всички други с малки!:)
  • 7 Гого

    1 1 Отговор
    А сянката на цветето прилича на ябулон!
  • 8 Димитър

    3 0 Отговор
    "...100 процентова проверка..." майтапчета
  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор
    100%-това патка.
  • 10 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Тази прави някакви заклинания и търси сила свисше!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове