Last news in Fakti

13 Април, 2016 14:17, обновена 13 Април, 2016 16:12 4 678 16

Срочна "Гражданска" за мотоциклет?

  • мотористи-
  • рокери-
  • протест

Хиляди мотористи протестираха пред парламента

Срочна "Гражданска" за мотоциклет? - 1
Снимки и видео: Факти.бг

Няколко хиляди мотористи от над 30 мотоклуба от цялата страна се събраха на протест пред Народното събрание.

Рокерите пристигнаха на няколко лъча от различни краища на България. Исканията им са да се преосмисли позицията за застраховката "Гражданска отговорност" за мотористи и тя да стане срочна.

Срочна "Гражданска" за мотоциклет?

„Запознахме парламента с нашите искания в писмен вид“, заяви пред Факти.бг президентът на мотоклуб Jokers MC София Георги Томов (на снимката). „Нашата контактна група се срещна с няколко депутати, председателстващ срещата беше Делян Добрев. Запознахме ги с нашето основно искане, което е да имаме възможност за сключване на срочна застраховка „Гражданска застраховка“ и те го приеха“, посочи Томов. По думите му мотористите карат превозни средства, които са сезонни. „Няма как да упражняваме хобито си през цялата година. Затова е справедливо да сключваме сезонни застраховки, за времето, през което сме на пътя“, подчерта Георги Томов. Той подчерта, че на протеста присъстват представители на мотоклубове от цяла България - Пловдив, Ямбол, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Монтана, Петрич и много други градове.

Срочна "Гражданска" за мотоциклет?

Рокерите определено бяха дисциплинирани и протестираха мирно. Дори не се наложи затваряне на бул. "Цар Освободител".

След края на протеста мотористите се отправиха обратно към своите градове. Предстои да видим дали наистина депутатите ще се вслушат в искането им.

Реформаторският блок внесе  предложение за промяна в законодателството, касаещо задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, с което се предоставя по-гъвкав модел за водачите на т.нар. сезонни моторни превозни средства. Подкрепям идеята и мотивите на РБ водачите на такива МПС да плащат по-малка "гражданска отговорност" поради по-малкото време, в което ги ползват. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на Комисията по транспорт Настимир Ананиев от ДБГ от РБ.

Според думите му не би трябвало да има проблем с приемането от парламента на това предложение, тъй като то не отменя изискването за задължителната застраховка, а осигурява повече гъвкавост.

Председателят на транспортната комисия каза, че депутатите от ДБГ и РБ ще подкрепят предложените текстове и очаква подкрепа и от останалите парламентарни групи в НС. 

Срочна "Гражданска" за мотоциклет?

Факти.бг припомня, че мотористи от седем клуба изпратили писмо до председателя на парламента Цецка Цачева на 21 март. Тогава те заявиха, че са имали национална среща на всички мотоклубове в България, която се е провела в Стара Загора. На нея са решили да представят на народните представители тяхното виждане по въпроса за новия кодекс за застраховането, който според тях не ги третира равно и не защитава обществения интерес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 iii

    1 0 Отговор
    Ти как би нарекъл хора които карат масово с над 120 градско?
  • 4 Иво

    1 0 Отговор
    И аз искам да плащам гражданска, само когато изкарвам колата. Айде и ние да протестираме. Не стига, че са най-недисциплинираната част от трафика, ами и претенции
  • 5 Дани

    1 0 Отговор
    Защо лъжете така нагло????? Преди 30 минути минах покрай парламента и цар освободител беше затворен. А колкото до гражданската, който си има превозно средство да си му плаща гражданска дори и без да го ползва. Щом аз го правя и те могат
  • 6 На Село Иво

    0 1 Отговор
    Връщай се на село Иво, там си изкарвай каруцата само!!!!!! Тук става въпрос за съвсем друго, но ти няма как да го рабереш!!!! А за другите.....с автомобилите...въобще няма донори с коли...хич..:)))
  • 7 бургас

    0 1 Отговор
    Искането е справедливо, аз също съм моторист и въпреки че винаги съм си сключвал ГО за цяла година щото карам мотора даже и през зимата мисля че специално за мотоциклети не трябва да е задължителна годишната полица, а да може и на разсрочено.
  • 8 Кофата

    1 0 Отговор
    И що тъпите мотористи , ще карат със срочна а аз не?Ако ще е ху...и да е за всички!И ние ли да излизаме оют утре на протест?
  • 9 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    И аз си карам ловният джип от август до януари,искам и аз срочна гражданска отговорност,както и за 120 000 ловци.Хайде и ние от утре на протест.
  • 10 Митко

    0 0 Отговор
    Май това за казана е вярно. Не мога да разбера такива като "Кофата за боклук " и "Иво Каруцата " . Никой не ви спира да протестирате , като искате протестирайте .Според мен всички граждански отговорности трябва да са срочни , като искаш карай , като искаш недей . А за вас организирайте се и отивайте на протест , недейте да хленчите тук .
  • 11 Пешеходец

    0 0 Отговор
    Еееййй много тъп и злобен е това българина брееее.....
    Кво сте зинали против мотористите? Нямам и не бих си купил мотор но Съм твърдо зад исканията на тия хора и Бих ги подкрепил с каквото мога.Защото това е едно справедливо искане от тяхна страна.
    Докога в тая държава тоя овчи народ ще трае и ще плаща за неща който не консумира? Ами елате от утре и Ми оставяите в магазина по 20лв всеки месец щото Съм Си направил магазин ....щете ли а? Ааааа май не ви отърва а? Щото щели сте да Ми пълните гушата.
  • 12 1234

    0 0 Отговор
    Редно е да има както винетки за половин година,така да има и гражданска застраховка за половин година ,не може като не използваш нещо да плащаш за него.Вярно ,че по малко пари ще влязат в бюджета,но това си е направо рекет.Като искате да влизат пари в бюджета откривайте работни места хората да имат работа ,увеличете им заплатите и парите ще тръгнат към държавата.Е не искаме чак колкото вашите заплати 7 000лв,но поне 1/3 от вашите ще са достатъчни да започнат да подобряват състоянието на държавата.Като не даваш достатъчно на своите,ще даваш тройно на чуждите.И като нямаш своя армия,ще храниш чужда армия.ТОВА ДОБРЕ ГО ЗАПОМНЕТЕ,ЩОМ ИСКАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ ДЪРЖАВА.АКО НЕ ГО СПАЗВАТЕ ,РАНО ИЛИ КЪСНО ЗАГАЗВАТЕ!!
  • 13 777

    0 0 Отговор
    Съвсем нормално е ако не ползваш нещо - да не плащаш за него.Аз имам кола ,но не съм в БГ повече от 6 месеца на година и защо да не мога да плащам само за времето което я ползвам?За моторите е същото. Само че тия момчета излязоха и протестираха - евала.
    Майката не давала на детето храна ако то не ревяло - ПРОТЕСТИ му е майката, а не дъвчене по форумите!
  • 14 Леля Пенка

    0 0 Отговор
    А те моторите на всичкото отгоре и винетки нямат.Ние с колите им ги плащаме вероятно.Защо е така та сега и гражданската, ще им разрешат да плащат когато си искат.И без това само ни тероризират по пътищата по добре да си им я направят като на всички и дори двойно по голяма защото постоянно създават рискови ситуации!
  • 15 Дачо

    0 0 Отговор
    ПРОСТ НАРОД!Гледам и не вярвам на очите си!Стадо такова..Евалата на мотористите!Не им изнаса нещо събират се и протестират.Това е демократична държава!А вие бе ? Седите на масата с ракийката и филосоствате..тия били тъпи..ония били такива и до там.Заслужавате си съдбата!Макетата излезнаха по-големи мъже от вас.Събраха се и изринаха управляващите..пийте се ракийка плюйте по рокерите!Не народ а....знаете си го!
  • 16 курти

    0 0 Отговор
    ей тъпаци това и в чужбина го няма целогодишна задължителна го. на скоро се прибрах от Гърция и там ако платиш го караш ако не стоиш в бокса -никой не може да те накара на сила. КАКВА Е ТАЗИ НАГЛОСТ ,за скутер 45 кубика да плащам колкото кола
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове