Last news in Fakti

7 Май, 2016 11:49, обновена 7 Май, 2016 13:38 1 614 3

Михаил Миков: Курсът е един - предсрочни парламентарни избори

  • михаил миков-
  • бсп-
  • конгрес-
  • избори-
  • вот

Социалната държава изисква уверени стъпки и решителни действия

Михаил Миков: Курсът е един - предсрочни парламентарни избори - 1

Курсът е един - предсрочни парламентарни избори, на които нашата алтернатива трябва да бъде приета и подкрепена от мнозинството български граждани. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в политическия си доклад на заседанието на 49-ия Конгрес на партията.

Българската демокрация е болна, а симптомите на това заболяване са недоверие в институциите и политиката, огромни социални и икономически неравенства, размиване между лявото и дясното. Това заяви председателят на Националния съвет на БСП в политически доклад пред делегатите на 49-я Конгрес на БСП. Според лидера на социалистите дясното управление на страната, което е доминирало в последните 26 години, е родило бедност и несправедливост.

„Навлизаме в 125-ата си годишнина като основна опозиционна алтернатива на властта. Дългата ни история е част от нашата легитимация да направим заявка за бъдещето. Наша е задачата да кажем, че налаганият с десетилетия ултралиберален модел у нас има алтернатива, да очертаем тази алтернатива и да бъдем неин основен носител“, подчерта Миков. Председателят на БСП бе категоричен, че партията може да поеме отговорността за изграждане на една по-добра, справедлива, демократична и социална България, като силна и влиятелна лява партия, която представлява интересите на милиони хора.

„Можем да поемем отговорността за връщане на усещането за подкрепа и другарство сред социалистите. За повече "ние" и по-малко "аз" в начинанията ни. За да управляваме България!“, заяви Михаил Миков.

Българската демокрация е болна, защото не се противопостави на неолиберализма

„Българската демокрация е болна. Причините са в невъзможността й да се противопостави на неолиберализма“, каза още лидерът на левицата. По думите му симптомите за това са недоверие в институциите и политиката, огромни социални и икономически неравенства, големи разделителни линии в обществото, неучастие в политическия живот, липса на разговор за политики, размиване между лявото и дясното.

„Лобистко законодателство, нечестни избори - всичко това подкопа демокрацията. Дясното управление все повече се изражда в авторитаризъм. Все повече хора разбират, че нищо не зависи от тях. Българите не искат гласуват и това няма да се промени със задължителното гласуване“, смята председателят на БСП.

По думите му причината за всичко това е дясната политика, но на левите партии се пада задачата да отстояват и върнат отново демократичните достижения и БСП трябва да поеме тази задача. „Хората имат право на избор. Затова - за нас има и ляво, и дясно, и трябва с действията си да гарантираме тази алтернатива“, посочи Михаил Миков и подчерта: „Най-голямото предизвикателство е да не отстъпим от обещанията си, когато участваме в управлението. Но още по-голямо е предизвикателството да приемем управлението като работа в интерес на хората“.

Социалната държава се грижи за своите граждани, тя е възможна в България

„Достиженията на европейската социална държава от 70-те години на миналия век претърпяха сериозни отстъпления. Споменът за нея е неудобен за онзи 1%, чието богатство е колкото на останалите 50% от хората. Увлечени от идеята за по-малко държава и повече пазар, но, недооценявайки антисоциалните страни на този процес, правителствата допуснаха това да се случи“, заяви Миков пред делегатите на 49-ия Конгрес на БСП. По думите му социалната държава се грижи за своите граждани, осигурява основните блага като здраве, образование, сигурност и достойни старини. Тя е активен регулатор и участник в икономиката, осигурява по-справедливо разпределение на богатството и задълженията.

„Социалната държава изисква уверени стъпки и решителни действия, но тя е възможна днес - в Европа и в България. И БСП трябва последователно да отстоява тази идея“, категоричен е лидерът на левицата.

БСП трябва да продължи да се утвърждава като изразител на интересите на мнозинството

След 1989 г. еднополюсният свят не даде друга алтернатива, освен неолибералната. Дясното, с малки изключения, доминираше всичко у нас през последните 26 години, припомни Михаил Миков. „Решенията му бяха приемани за безспорни и бяха прилагани, дори експериментално. Това роди дезинтегрирано общество от политически апатични хора, големи неравенства, много бедност и натрапчива несправедливост“, каза също лидерът на социалистите.

Миков отбеляза, че Европа е разкъсвана от кризи - финансови, икономически, социални, кризи на доверието и сигурността, натиск от сепаратизъм. „В този свръхрисков и турбулентен свят дилемата е: Може ли България да си позволи още да чака? Може ли България да си позволи още да изостава?“, попита председателят на БСП. „Категорично заявяваме, че нашият отговор е "НЕ"! На БСП се пада национално отговорната задача да посочи пътя на България за излизане, да открие нов капацитет, за да се справим с този период на световни икономически и геополитически шокове и рискове“, заяви Михаил Миков.

Според лидера на българската левица спорът между лявото и дясното не е приключил, но левицата е претърпяла много щети под неолибералния натиск. „Крахът на дясното не значи непременно бърз възход на лявото. Лявото ще си извоюва този възход с много работа, последователност и честност“, предупреди Миков. „Свикнаха да приемат БСП не като алтернатива, а като част от статуквото. И това трябва да се промени! Да продължим да се разграничаваме от статуквото и да преминем в настъпление!“, призова председателят на социалистическата партия.

Миков бе категоричен, че БСП трябва да продължи да се утвърждава като изразител на политическите интереси на мнозинството, на работещите, интелигенцията, младите и пенсионерите, дребните и средни предприемачи. „Трябва да отстояваме по-силна и справедлива държава, която се грижи за хората и не само дава равен шанс на всички, а и го гарантира“, заяви в доклада си председателят на БСП.

„БСП трябва да продължи да се утвърждава като национална и патриотична партия. Крайно двреме е да се дефинират национални интереси и приоритети, по които да има приемственост“. Това заяви председателят на Националния съвет на БСП в политически доклад пред делегатите на 49-я Конгрес на партията. Михаил Миков подчерта, че българският национален интерес изисква гарантиране на териториалната цялост и унитарния характер на държавата, които са закрепени в Конституцията и гарантиране и упражняване на националния суверенитет и интерес в рамките на ЕС и международните организации. Под въпрос е бъдещето на българската нация, предупреди Миков: „България се топи. Хората усещат икономическа и социална несигурност в ежедневието си и не свързват бъдещето си с България“.

Не сме фронтова държава. Искаме нормални контакти с Русия

България няма самостоятелни позиции по много международни въпроси и чака „началниците да кажат“, констатира лидерът на социалистите. „Десните допуснаха страната да възприеме официална враждебна реторика срещу Русия. Ние не сме нито прифронтова, нито фронтова, нито воюваща държава, още по-малко - с Русия. Настояваме за отмяна на санкциите и възстановяването на контактите между ЕС и Руската федерация“, категоричен бе Миков.

Според лидера на социалистите недопустимо е примирението, с което правителството прие споразумението между ЕС и Турция за бежанците, без да защити нашия интерес. Миков припомни също, че страната ни охранява 1 300 км външна европейска граница за своя сметка, но все още не е в Шенген. БСП настоява за приемане на държавата ни в безвизовото пространство и за европейска солидарност по бежанския въпрос.

„Сгрешена е и политиката ни със съседните държави, подложени на бежански натиск. Ние искаме България да възстанови мястото си на стабилизиращ фактор на Балканите и в Черноморския макрорегион“, заяви лидерът на социалистите. Според него не са на ниво и отношенията с държавите от Изтока - от Китай до Иран. По думите му поддържането на взаимноизгодни контакти с тях не изключва добрите отношения с ЕС и САЩ.

„Правителството мълчаливо отбягва темата за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Единствено БСП има ясна позиция срещу това споразумение – осъждаме опитите за икономическо подчиняване на държави от глобални корпорации, за занижаване на установените минимални трудови, социални, здравни и екологични стандарти“, категоричен бе лидерът на левицата.

България се топи! Под въпрос е бъдещето на нацията

В доклада си пред делегатите на Конгреса председателят на БСП обърна внимание на тежката демографска катастрофа, в която се намира страната, като посочи, че само за миналата година населението е намаляло с 48 хил. души. Той отбеляза, че хората усещат икономическа и социална несигурност в ежедневието си и не свързват бъдещето си с България. „Населението застарява. Променя се силно етническият състав. Липсата на балансирана регионална и демографска политика води до обезлюдяването на цели региони, до сериозни разлики между Севера и Юга, между София и останалата България“, добави Миков.

Демографската катастрофа вече е проблем на националната сигурност, заяви лидерът на левицата, според който са необходими спешни мерки за справяне с нея. Той обърна внимание, че БСП има своите решения и ще продължи да ги отстоява в Народното събрание.

Здраве получава, който плаща. Необходима е промяна!

„Моделът на здравеопазване доказа, че е неефективен. Здраве получава, само който може да плаща“, отбеляза пред социалистите председателят на БСП. Той посочи, че бюджетът за здраве расте, а качеството и достъпът се влошават. „Задълженията на болниците са над 500 млн. лв. Българите плащат най-много допълнително за здраве от всички в Европейския съюз“, припомни Михаил Миков.

„Необходима е промяна. Затова настояваме за връщане на здравеопазването на характера на право, достъпно за всички, а държавните и общинските болници да се превърнат в държавни лечебни заведения със специален статут“, каза председателят на БСП и добави още едно искане на левицата – за осъществяването на стриктен държавен контрол при създаване на лечебни заведения и върху тяхното функциониране.

Да кажем ясно – стига бизнес в образованието!

Когато парите следват ученика, се поставят в неравни условия училищата от малките населени места спрямо тези в големите градове, коментира Михаил Миков и подчерта, че още по-тежки щети народната просвета понася със Закона за предучилищното и училищното образование заради насочването на пари от бюджета в частните училища. „Образователната система грубо се политизира, премахва се нейният патриотичен характер. Днес ясно трябва да кажем: "Стига бизнес с образованието!",“ категоричен бе лидерът на левицата. По думите му за десните грижата за културата и духовността не е приоритет, защото няма печалба, а театри, музеи, читалища са оставени на произвола на съдбата.

Данъчната система е несправедлива. Имаме алтернатива!

„Данъчната ни система е крайно несправедлива и в нея липсва солидарност. Системата от преки, косвени данъци и акцизи товари в най-голяма степен обикновените българи“, заяви Михаил Миков. Председателят на БСП посочи също, че привидно ниски данъци се допълват от постоянно увеличение на такси за услуги и стоки, без които не можем - за здравеопазване, образование, винетки или градски транспорт, електричество и гориво, а данъците не се използват като средство за прокарване на политики.

„Имаме алтернатива на всичко това. В нея данъчната политика е силно средство за социални, икономически, културни и други политики. Тя трябва да дава усещане за общност, солидарност и справедливост“, подчерта председателят на БСП.

Бедността е огромен проблем. Доходите трябва да се увеличат

Цената на труда у нас трябва да се формира по-справедливо, смята лидерът на социалистите, който обърна внимание, че в България производството на БВП на глава от населението е около 2,4 пъти по-ниско от средно европейското, а реалната работна заплата е 4,8 пъти по-ниска от средно европейската. „Съотношението е такова, че у нас работещите получават два пъти по-малко“.

Нивата на преразпределение на БВП чрез бюджета в България са с около 7-8% по-ниски от развитите европейски държави, припомни Михаил Миков, според който БСП не може да приемем този десен и рестриктивен модел.

„Политиката към пенсионерите трябва да се промени - и по отношение на условията за пенсиониране, и по отношение на размера на пенсиите, и по отношение възрастта за пенсиониране“, каза също лидерът на социалистите. Според Миков защитата на трудовите права също е основна задача на партията, защото тя представлява хората на труда. Той подчерта, че основен съюзник на БСП в това са синдикатите.

„Нашата социална алтернатива е: увеличаване на доходите, на минималната работна заплата, по-справедливо разпределение на социално-осигурителната тежест между труда и капитала, активна работа със синдикатите за отстояване на правата на работещите“, добави председателят на БСП.

Икономическият напредък не гарантира социална справедливост

За десните свободният пазар определя посоката на икономическо развитие, като се саморегулира. С безогледната приватизация на всичко държавно България загуби възможността си да се противопоставя на този процес, коментира лидерът на българската левица. По думите му икономическият напредък е важен и полезен, но сам по себе си той не дава гаранции за социална справедливост. „Ето защо, наша основна задача трябва да бъде да преведем полезните ефекти от икономическия напредък на държавата на социалната плоскост“, подчерта Михаил Миков.

От доклада стана ясно, че лявата алтернатива за икономическото развитие включва засилване на регулацията на печалбите в банковия сектор, борба с картелите и монополите, възлагане на обществени поръчки по честен и прозрачен начин, ограничаване на износа на суровини и стимулиране на преработвателни производства, които носят добавена стойност и водят до откриване на работни места, достъпно кредитиране на реалната икономика, реиндустриализация в структуроопределящи отрасли, промяна в политиката за концесиите.

Държавата товари общините със свои отговорности

„Десният преход задълбочи проблемите на местното самоуправление, а българските общини са превърнати в обикновени диспечери на средства от бюджета и еврофондовете. Те трудно провеждат своя собствена политика в полза на жителите на съответната община. Държавата прехвърля отговорности на общините, без да ги обезпечава с ресурси, разтоварва своите задължения за сметка на общините, които на свой ред прехвърлят тези тежести на хората - по правило чрез увеличаване на местните такси и данъци“, каза Миков пред делегатите на Конгреса на БСП.

Лидерът на социалистите посочи лявата алтернатива и в това отношение, като припомни, че БСП вече я представи в Левите стандарти за местно самоуправление - политическата платформа, с която левицата се яви на местните избори миналата година.

Преходът донесе разруха в земеделието

Българският преход доведе до разруха в българското земеделие и животновъдство, категоричен бе Михаил Миков. Със санкциите и контрасанкциите между ЕС и Русия, България загуби пазар за стотици милиони, но правителството не потърси европейската солидарност, а остави нашите земеделски производители да носят тежестта, констатира председателят на БСП.

Лявата аграрна политика предвижда защита на дребните и средни земеделци и животновъди от картели и монополи, справедливо разпределение на европейските субсидии, насърчаване на ползването на пустеещи земи, насърчаване на кооперациите, каза още лидерът на социалистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    БСП и демокрация,или пък ГЕРБ и демокрация-ай сик.ир бе.......
  • 2 Чукча

    1 0 Отговор
    В БСП няма нищо социално,това е една буржоазна партия.Болшинството от нейните натоящи и бивши членовете и са много богати хора.,няма да цитирам имена. Та,да си дойдем на думата,тази партия няколко пъти беше във властта и направи по-вече вреди,отколкото ползи за народа.Спомнете си омразния 10 процентен данък,те го приеха и толкова години нищо не направиха да го премахнат,те дадоха безплатно бази на хамериканците в България.Спомнете си нейния бивш председател,който се кълнеше,че няма да става евродепутат и излъга избирателите си.Сега е в Брюксел,ако сте забравили това е Станишеф. Спомнете си и нейния също бивш председател и изкарал два мандата като президент Гоце,който разцепи партията само и само да влезе във властта и направи коалиция с ГРОБ.Аз не вярвам на нито една дума,казана от представителите на тази партия,защото лъжат и се отмятат като върбова дъска.Предполагам болшинството от българите мислят като мен.
  • 3 Да ама не

    0 0 Отговор

    "Eдинственото нещо, което социалистите знаят за парите, е това че искат да ги вземат от другите " Конрад Аденауер
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове