Last news in Fakti

16 Май, 2016 06:30 2 259 11

40 000 търсят работа в чужбина

  • търсят-
  • работа-
  • чужбина

Преглед на печата

40 000 търсят работа в чужбина - 1

Над 40 000 българи търсят работа в чужбина - толкова са консултирани от Агенцията по заетостта през 2015 г., пише в. "Труд". Най-желани за гурбет са Испания, Австрия, Германия, Англия и Чехия. 10 000 евро на месец дават в Обединените арабски емирства на лекар, а 4 000 - за медицински сестри, пише изданието.Стартовата заплата за лекар въ в Великобритания е между 50 и 70 хиляди паунда годишно. Над 2,5 млн. наши сънародници в трудоспособна възраст има в момента зад граница. Само в Гърция през 2015 г. пари от сезонна заетост са изкарали над 100 хиляди бълтри.

Проверяват масово еднодневните договори

Главната инспекция по труда започва масирани проверки в селското стопанство от 1 юни, пише в. "Дума".  Контрольорите ще наблегнат на наличието на писмен трудов договор при сезонните работници и най-вече на еднодневните, които се прилагат при ръчно прибиране на реколтата в растениевъдството.
Междувременно депутати от ГЕРБ, РБ, АБВ и ББЦ предлагат еднодневният договор да се сключи до 14 дни след като наетият е работил, а не както е сега, т.е. в началото на работния ден. Това би затруднило контрола, убедени са експерти. От юли до края на м.г. бяха сключени около 86 хил. еднодневни договора, а от началото на т.г. до април - около 15 хил.

Прокуратурата погва търговците с „отговори“ за матурата

Прокуратурата ще окаже съдействие на МОН за разкриване на търговците, които твърдят, че имат отговорите на матурата. От държавното обвинение обясниха пред в. „Монитор“, че приоритетно ще се занимава със сигналите свързани с измами около държавно – зрелостните изпити. В събота стана ясно, че зам.-министърът на образованието Диян Стаматов е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Сотир Цацаров с молба за съдействие при установяване на злоупотреби при провеждането на държавните зрелостни изпити през майската сесия на 2016 година. Стаматов обясни, че вече има постъпили сигнали за измами. Той допълни, че т.н. търговци, които предлагат отговорите на матурата няма как да разполагат с тях, защото съставянето на въпросите за държавно – зрелостния изпит започват днес.

Митрополит Антоний: Опазването на природата е начин на живот

На 15 май се отбелязва Световният ден на климата. Един от най-сериозните проблеми на съвременността е именно промяната на климата, предизвикана от дейността на човека. Този важен въпрос обаче има не само икономически и социални измерения, но морални и духовни. Бог е сътворил този съвършен свят, за да може човекът да живее и твори в него. Нещо повече: цялото творение е дар от Бога за хората, то съществува, за да може човекът да познае Бога. Това се казва в позицията на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний във Фейсбук и цитирана от "24 часа".

Потреблението вече движи икономиката

Икономиката на България е нараснала с 2.9% на годишна база през първото тримесечие, показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от "Капитал". След началото на кризата подобни ръстове имаше единствено през 2015 г. Тогава те се дължаха основно на износа и еврофондовете. Сега двигателят е основно един – крайното потребление, което се увеличава с 2.4% на годишна база. По-високата заетост, нарасналите доходи и почти нулевите лихви по депозитите карат домакинствата повече да потребяват и по-малко да спестяват. Износът на стоки и услуги има малък принос за растежа. Той намалява с 0.3% на годишна база, но тъй като вносът пада с повече – 2.8%, приносът на експорта към брутния вътрешен продукт все пак е положителен. Отрицателно влияние върху растежа оказва спадът на инвестициите – с внушителните 3.9%.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    1 1 Отговор
    интересно
    мислех че са 6 милиона
  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    За Англия обявите за работа са най големите измами. Слушайте новини и гледайте телевизия.Англия напуска Евро съюза и иска да изгони всички имигранти. Обявите са прсто за да те извикат на интервю да ти щипнат 20 лева и да ти кажат,че не си удобрен. Пазете се от обяви за работа в Англия. В Англия работа за нас няма.
  • 3 измамен

    3 0 Отговор
    За Англия.Замислете се как може целогодишно да се берат череши,ябълки,тиквички и.т.н.Хора написаното на 31.08.2016 г.е пълната истина.Обявите се публикуват от едни и същи имена Мартин,Станимира,Ани и.т.н. А от тези хора се предлага и работа за Германия. Всичко е заблуда и наистина щипване на 20 лв.
  • 4 ИЗМАМИ АНГЛИЯ

    3 0 Отговор
    Пазете се много от обяви за работа в Англия с имена-Мартин,Станимира,Ани,Viki,Ася с телефони до момента-0885089245,0886044515,0885011637
  • 5 ИЗМАМЕН ЗА АНГЛИЯ

    3 0 Отговор
    0885089245,0886458341,0878622415-Обаждах се на тези телефони за работа в Англия.Установих,че измамника е един с различни имена.Поискаха да им преведа по банков път пари.Сумата беше скромна. После ми се обадиха,че трябва да приведа още 150 паунда. Замислих се и им казах,че се отказвам и си потърсих преведените скромно 50 лева.Отговора беше че са за оформяне на документите ми.Не се лъжете като мен.Работните места в обявите им са измислени.Следя им обявите и забелязвам,че е все едно и също /бране на плодове и зеленчуци/. Вече сме месец ноември.
  • 6 Гост

    3 0 Отговор
    Не тръгвайте да работите в Англия без договор с Английски работодател още от България.Трябва да се криете и да работите само нощни смени.Има и още един вариант когато пристигнете тези които ви уреждат трябва да ви подадат документи за озаконяване,които излизат до 1 месец.Докато излязат също трябва да се криете и да работите само нощем.
  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    0876074881,0878622415 са телефони на едно и също лице което публикува обяви за работа в Англия.За да разберете истината влезте в сайта "nekorektno" в пубрика "Услуги производство",раздел "Работа в чужбина". Ще разберете че лиценз 2229 е нереален и нямат право да изнасят работна ръка за Англия.Показано е как можете да проверите и се уверите. Ще видите репортаж по "Нова телевизия" как 6 човека са захвърлени и изоставени в Англия. Ако ние не се пазим сами,то няма кой да ни пази. Работните места в обявите за работа в Англия са измислени от не безизвесните измамници Ася и Слави.
  • 8 ИЗМАМЕН

    1 0 Отговор
    0876074881 , 0886458341 Това са телефоните на най големите измамници за работа в Англия,Германия и.т.н. Пазете се това са измамниците Ася и Слави. Не им давайте никакви пари по никакъв повод.
  • 9 ИЗМАМЕН

    1 0 Отговор
    0878623415 е също телефон на измамниците за Англия.Постоянно ги сменят,а също си сменят и имената. Много се пазете.
  • 10 ИЗМАМИ АНГЛИЯ И ГЕРМАНИЯ

    1 0 Отговор
    0892354306,0876871309,0876940131,0876074881,0886458341,0878622415,0879130448,0876856322,0877264731,0896616132 ВАЖНО! СИГНАЛИЗИРАЙТЕ! Пазете се много от обяви за работа в Англия и Германия публикувани от не безизвестните измамници Джаджаров,Ася,Слави. Винаги изписвайте телефона за контакти в "GOOGLE"за да се уверите,че обявата не е измама. Метода им на работа е следният.Първо ви искат да им изпратите "CV".После Ви се обаждат за да им преведете пари по банков път /било за превод и легализация,оформяне на документи,интервю и.т.н./. Всичко приключва до тук.Ако евентуално заминете чрез тях никой не Ви посреща и никой не знае за Вас. Работа няма и парите Ви ги няма. Когато се обадите за информация за тези страни и Ви поискат пари сигнализирайте "Икономическа полиция" и "Инспекция по труда" и им дайте телефонният номер с който сте разговапяли /ако е необходимо направете запис на разговора/. Само така могат да се прекратят измамите с вземане на пари за работа в чужбина. Пазете се. Не давайте пари.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове