Драстични нарушения са открити при производството на някои марки сирена. Това вози до силно заниженото качество на прочутото българско бяло саламурено сирене. Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащ 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас, съобщи на пресконференция на тема: "Краве ли е кравето сирене?" изпълнителният директор на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Асоциацията ще сезира Комисията за защита на конкуренцията.
"Едва ли някой ще се изненада, че при 6 от 36 продукти установихме наличие на немлечни мазнини. Това означава е, че имитиращ продукт се представя като сирене, което е много сериозна измама към потребителите и трябва да се санкционира своевременно. В един от тях чуждите мазнини са 100%, което означава че това е продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства", посочи Николов.
Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.
При останалите 27 марки сирене, обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.
"Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втвърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене", обясни д-р Иванов.
По този начин може да се произведе “сирене”, съдържащо с около 30% по-малко мляко. Или да се направи от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено.
Отчетливо негативна е тенденцията водното съдържание да се увеличава през годините. Така например през 2005 година нито един продукт не е съдържал повече от 55% вода, през 2008 регистрирахме над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 във всеки втори продукт, посочи изпълнителния директор на "Активни потребители".
Богомил Николов призова Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни.
На пресконференцията стана ясно, че външните белези за това дали едно сирене е истинско не са достатъчни. Известна гаранция дава цена над 8-9 лева.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА