Last news in Fakti

27 Май, 2016 13:25 1 053 0

Борисов: Нищо не се е променило в опозицията - същите лъжи, същите глупости

  • борисов-
  • опозицията-
  • лъжи-
  • глупости-
  • корнелия нинова

Защо излъгахте НС по една сериозна тема – националната сигурност, попита Корнелия Нинова

Борисов: Нищо не се е променило в опозицията - същите лъжи, същите глупости - 1
Снимка: БТА

„Нищо не се е променило в опозицията – същите лъжи, същите глупости. Говорят за магистрали, които бяха абсолютно провалени проекти.” Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на атака от лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Защо не спазвате законите на държавата, защо не изпълнявате собствената си заповед и защо излъгахте НС по една сериозна тема – националната сигурност?”, попита лидерът на левицата Корнелия Нинова, от парламентарната трибуна, премиера Бойко Борисов. Тя припомни, че с решение на НС от 25 февруари 2011 г, с което се приема Стратегията за националната сигурност, на министър-председателя се възлага до края на март всяка година да внесе в парламента доклад за националната сигурност. „Сега сме края на май и такъв доклад не е внесен. Така не се спазват решенията на НС и законите”, категорична бе тя.

Нинова подчерта, че със заповед от 2016г. министър-председателят разпределя ресорите на вицепремиерите и на своя отговорност оставя единствено националната сигурност.  „С тази заповед сте длъжни да внесете доклада до края на март”, каза още тя и допълни, че той не го е направил, с което сам е нарушил своя заповед.

Лидерът на левицата заяви, че на 15 януари 2016г. на въпрос в НС за доклада, Борисов е отговорил,  че е създадена организация и се подготвя годишен доклад за състоянието на националната сигурност, който ще бъде внесен в НС до началото на месец март. „Сега е края на май и такъв доклад няма, защо излъгахте”, заяви председателят на БСП

Нинова подчерта, че ако е направен професионално и обективно докладът е един сериозен анализ, не само на външните заплахи, които в последната година се засилват, но и на вътрешното състояние на държавата по сектори и се правят сериозни изводи и препоръки, какво да направят парламентът и МС, за да се подобри състоянието в тези сектори. Тя припомни, че в предишни години на базата на тези анализи НС е взимало информирани и сериозни решения. „В момента премиера не изпълнява законите на страната и собствените си заповеди и ние не разполагаме с тези данни в един критичен момент за България”, заяви соцлидерът.

Нинова коментира, че причините да няма доклад могат да са две – или екипът на МС не е способен да го изготви, или нещо в съдържанието му притеснява премиера и той не го прави достояние на парламента, докато не се намести информацията, така че да е удобна за управлението. Тя изрази съмнение във варианта за неспособност за изготвяне на доклада поради професионализма на службите. Лидерът на БСП обяви и че вече е известно, че вчера на заседанието на МС докладът е бил приет.

Нинова подчерта, че докладът е закъснял и отговорът на въпроса й се отлага 2 месеца: "Може би, за да си свършат управляващите задълженията, което означава, че опозицията си е свършила работата и е успяла да окаже натиск". „Докладът е нелицеприятен за управляващите, освен ако не го подправят докато го крият. Той повдига големият държавнически въпрос – дали ще се вземат мерки по изводите от доклада особено за вътрешните проблеми в държавата, които са сериозни”, подчерта председателят на левицата. Тя подчерта, че една от темите, от които иска да избяга Борисов са европейските фондове. „2020г. европейските пари ще свършат, а ние нямаме национална икономика, което ни е основния проблем”, заключи Корнелия Нинова.    

Премиерът отказа да коментира нападките на опозицията от трибуната, но отговори в кулоарите на парламента.

„До вчера, заради БКП и БСП, хората караха по пътеки, вие забравихте ли как ходихте до Харманли, как ходихте до Свиленград и как ходите сега. Забравихте ли как ходихте до Бургас, забравихте ли как ходихте до Благоевград. Това казват те, за съжаление не ми отива да им отговарям”, каза премиерът.

Относно обвиненията за доклада за националната сигурност, Борисов коментира, че са влезли нови закони: „Службите трябваше да ги направят, след това ги дадоха в недекласифициран вид, преправиха ги и ги внесохме. После парламентът беше в почивка”. По думите му това са дребни заяждания, от които не вижда смисъл и според него това ще бъде в БСП.

Борисов отново коментира бъдещата номинация на президентска двойка, като посочи, че според него няма да е късно за предизборна кампания, ако кандидатите бъдат обявени през септември.

„Ако съм бил за кариерата, щях да стана президент още преди много години”, каза още той. На въпрос дали опозицията цели да го провокира да се кандидатира за поста, Борисов заяви: „Нека си играят игрите, ние имаме да довършим нещата, които трябва да се правят и които не са направени десетилетия, защото никога не ги е имало в България”.

По повод визитата на Владимир Путин в съседна Гърция и евентуалното подновяване на „Южен поток”, премиерът изрази убеденост, че Европа и Русия ще се разберат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове