Last news in Fakti

15 Юни, 2016 09:07 1 412 1

Корнелия Нинова и Васил Грудев в агросблъсък за 1 млрд. лева

  • корнелия нинова-
  • васил грудев-
  • агросубсидии

От БСП положили цветя в краката на Живков от уважение към историята

Корнелия Нинова и Васил Грудев в агросблъсък за 1 млрд. лева - 1

Съдбата на над 1 млрд. лева по програмата за селските райони вкара в сутрешен скандал лидера на БСП Корнелия Нинова и ресорния зам.-министър Васил Грудев. Подозренията за нарушения са за миналата година. Според управляващите обаче парите са вече у нас и от Брюксел имат чисто технически въпроси към нашите чиновници.

Нинова показа в студиото на „Тази сутрин” документ от ЕК, от който се разбира, че крупната сума е спряна заради грешки в обществените поръчки, незаконосъобразни разходи и твърде късно конструиране на сертифициращия орган.

„Правителството е поканено на 12 октомври на двустранна среща в Брюксел, на която да бъде оценена сериозността на нарушението и ефекта от него върху бюджета на ЕС”, обяви тя и допълни, че на тази среща ще стане ясно колко от тези пари все пак ще стигнат до България.

„Тези пари няма да бъдат върнати от Европа на България. Те ще се поемат от националния бюджет, в бюджета няма предвиден такъв разход, този разход ще бъде покрит от нов заем”, заяви Нинова.

По телефона се включи зам.-министър Грудев, който определи казаното от нея като спекулация. Той посочи, че на 10 март т.г. плащанията за миналата финансова година са възстановени в бюджета, а в случая до България, Франция и Италия са изпратени допълнителни счетоводни въпроси.

Грудев обясни, че сертифициращият орган е направил проверка на 1200 транзакции на Държавен фонд „Земеделие”, а ЕК счита, че трябва да са повече.

Проектите обаче вече са в ход - това означава, че разходите по тях ще трябва да се плащат от държавния бюджет. Информацията за това се съдържала в писмо на Еврокомисията. От ГЕРБ обаче отрекоха съществуването на такова писмо. И обявиха, че България усвоява 99% от евросредствата, които й се полагат.

В "Здравей, България" по Нова телевизия тази сутрин земеделският министър Десислава Танева обясни: "Нищо от това, което каза Корнелия Нинова не е вярно с изключение на това, че има писмо от ЕК. Тези 1,1 милиарда лева са разплатени и възстановени от ЕК, заедно с прихващане на аванса, платен 2008 година по старата програма".

"Тези 522 милиона евро за изплатени през 2015 година от Държавен фонд „Земеделие”, а след това са ни възстановени от Европа. Много малка сметка за уравняване остава", уточни тя и подчерта: "Не губим 1,1 милиарда лева. Програмата не е спряна". 

Нинова директно го обвини в лъжа, като посочи, че не се впечатлява от заплахите на управляващите, че ще я съдят: „Ако да казваш истината, да бъдеш опозиция и да критикуваш управляващите е основание за съд, това поставя въпроса за демокрацията”.

Тя прикани останалите политици да гледат собствените си партии вместо да коментират готова ли е БСП са предсрочни избори. До средата на юли, когато приключва вътрешното допитване, социалистите ще мълчат и по „президентската” тема.

Корнелия Нинова посочи, че с партийна делегация е положила цветя на паметника на Тодор Живков в Правец от уважение към местната партийна организация, но и към историята. Поради същата причина тя смята и че монументът на Бузлуджа трябва да се ремонтира – с усилията както на БСП, така и на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    0 0 Отговор
    Тая женичка от 4ти километър ли са я изпуснали ?Едно време когато строяха Бузлуджа събираха от всички /включително и от децата от отделенията/" доброзорно " по лев два с някакви марки.

    Защо не ги пуснат сега тия същите марки да видим дали ще съберат и 300 лв.?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове