Last news in Fakti

15 Юни, 2016 11:10 983 6

БСП и ГЕРБ се скараха в парламента за евросредствата

  • корнелия нинова-
  • евро-
  • средства-
  • герб-
  • скараха-
  • парламента

Българските избиратели казаха кой трябва да управлява и кой трябва да повтори управленски мандат

БСП и ГЕРБ се скараха в парламента за евросредствата - 1

„Управляващите имат навик да прехвърлят вината назад – на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и на Хан Аспарух. Но това не е ползотворно за България и не решава проблема. А в момента проблемът на България е правителството на Борисов”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя е категорична, че тези 1.1 млрд. лв.ще трябва ги връща българският народ. „От тях ще ги вземете и това е големият проблем. Защото ще вземете заем да ги покриете”, каза още тя. Според нея влизаме в дългова спирала, а от това няма излизане. „Колкото и да се връщате назад, бъдещето е черно, докато ГЕРБ са начело на държавата”, категорична е Нинова.

Тя припомни изказване на министър-председателя от преди една седмица, отправени към Пламен Орешарски: „Не сме толкова късопаметни, да не помним, че народът ги изгони. Не сме толкова късопаметни да знаем, че той си прекъсна мандата предсрочно. Какво ми говорите за човек, който е изгонен от народа? Имам чувството, че Борисов говореше за себе си - февруари 2013 г.”, коментира председателят на БСП.

Тя припомни и протестите, с които народът се вдигна срещу увеличението на цените и свали правителството на Борисов. „Да припомним това, че това е единственият кабинет и единственият министър-председател, заради който 20 българи се самозапалиха”, каза още тя. По нейните думи това е единственият кабинет, който е пролял кръв в последните години пред парламента. „Когато говорите за белия рейс и за това, че някой е изгонил някого, не мислете, че и ние сме толкова късопаметни, за да не помним 2013г.”, допълни Корнелия Нинова.

Тон зададе депутатът и бивш министър на икономиката в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев, който в декларация на парламентарната група заяви, че е рухнал най-успешният рекламен трик, че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства. Той показа писмо на Европейската комисия (ЕК), от което по думите му се виждало, че тя не вярва на сертифициращия орган и не признава извършените от него проверки.

"От писмото става ясно, че системите във фонд "Земеделие" не работят. Не вярват на представените документи, защото съществуват несъответствия", посочи Стойнев. Според него в писмото се декларира, че по време на одитната мисия на Главна дирекция "Земеделие" на ЕК през януари е било обърнато внимание на недостатъци в работата на българските власти.

Според БСП еврокомисията не признава разплатените средства през 2015 г., тъй като Държавен фонд "Земеделие" не е изпълнил коректно изискванията на европейското законодателство и това означава, че засега тези средства остават за сметка на държавния бюджет.

Кампанията за президентските избори започна, когато Корнелия Нинова стана председател на БСП, отвърна зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че Програмата за развитие на селските райони е била върната за доработване с 426 забележки и въпреки всичко Министерството на земеделието направило чудеса, за да може тази програма да тръгне и да започне да се разплаща. Според нея всичко, което БСП говори, са пълни лъжи.

"Сключихте сделка с дявола, за да останете на власт. При вас всичко е наопаки", каза още Караянчева, връщайки лентата към протестите срещу кабинета "Орешарски" и щурма на белия автобус през юли 2013 г.

Още вчера стана ясно, че няма спрени 1.1 млрд. лева, точно обратното – парите са преведени, включи се в дебатите и Делян Добрев от ГЕРБ. Той призова народните представители от БСП да преустановят обвиненията, че страната ни ще загуби средства по ПРСР. "Няма никакъв ефект от тази работа, освен че се излагате пред цялото българско общество. То помни на кого спират парите и на кого ги пускат", каза още Добрев.

Заради вашата политика местната власт беше пред невъзможност да приключи стария финансов програмен период, не остана безучастен и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Разбирам вашия ентусиазъм да обърнете нещата в друга посока, но ние видяхме какво направихте в края на мандата си 2005 г. Ние знаем какво направихте в края на мандата си при Пламен Орешарски. Българските избиратели казаха кой трябва да управлява и кой трябва да повтори управленски мандат, и това е премиерът Бойко Борисов", обърна се той към опозицията.

В крайна сметка пред депутатите министърът на земеделието Десислава Танева каза, че Програмата за развитие на селските райони не е спряна. Тя показа платежните нареждания, с които са били разплатени поредните суми по програмата. От април досега по новата програма са били разплатени над 100 милиона лева.

„Можеше ли тази сутрин да бъдат възстановени от Комисията пари, платени по програмата, ако тя беше спряна. Не може. Какво е това писмо? Това писмо касае доклада на сертифициращия орган. Това писмо означава приемането на доклада на сертифициращия орган. Сметките от 2015 година са възстановени, но по процедурите следва да проведат допълнителни проверки, за да може този доклад на сертифициращия орган да се приеме от Комисията“, заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селото

    1 0 Отговор
    БСП и ГЕРБ се скараха в парламента за евроКОКАЛА !
  • 2 кокото

    1 0 Отговор
    Българските избиратели (ЦИГАНИ+МАФИОТИ) казаха кой трябва да управлява и кой трябва да КРАДЕ ПАК !
  • 3 Sami

    0 0 Отговор
    Истината е че политическата система БСП, ГЕРБ най-вече е пълна с некачествени хора. От там нататък ко искате !
  • 4 909 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    ЕЙ ВАШТА ......... И ПОЛИТИЦИ ЗА НАРОДА НЕ МИСЛИТЕ ,ЧЕ НЯМАТ ПАРИ А? А ЗА ПАРИ СЕ БИЕТЕ КОЙ ЩЕ ГИ ОТКРАДНЕ ! Б....ЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 Ник

    0 0 Отговор
    Истината е една! Тези в парламента до един- повтарям до един, трябва да бъдат отстранени! Това са хора с по 3-4 мандата, чиято работа като резултата е очевадна! Ако забелязвате, освен че самите избори се манипулират, обичайната подкрепа за тези същите рязко надхвърля 2 милиона души, като първия обикновено печели с около 1 млн. гласа. Този 1 млн. е вота на държавния апарат. - Тоест те се самоизбират! Едва ли е тайна, че всички в този апарат са роднини и познати. Как според вас гласуват тези хора?
    Освен това забележете, че въпросът с мъртвите души по изборите остава вече повече от 20 години. Тоест това е споразумение между всички партии да разпределят недействителни гласове само и единствено за да не бъде допусната, каквато и да е нова политическа партия извън установеният кръг.
    В такъв случай нужно ли е да ги оставяме да продължават по същата схема?
    Ясно е че ГЕРБ лъжат за всичко и изпълняват онова, което им е поставено като задачи от новите им господари. За тази им преданост, началствата ги оставят да крадат с пълни шепи.
    Представяте ли си ако утре Американския посланик заяви, че снемат доверието си от Борисов... Какво ще се случи? - Те добре знаят, че той краде нагло и безогледно и с това го държат за топките.
    Поради тази причина има провал във всички национални проекти. Само забележете, че на всяко събитие което касае енергетиката - договорите с Азербайджан, Гърция и Словакия присъства представител на САЩ... - По каква причина?
    Така се случват нещата! - Борисов и компания ще крадат, ЕК ще спира пари, те ще вземат заеми .... Ще дойдат следващите. Те също ще искат да крадат, но пък вече ще сме в дълговата спирала... Това означава нови заеми, отказ от суверенитет, спиране на всички изгодни проекти за страната по желание на големите защото просто ние ще им дължим пари ...
    Чудно бъдеще ни чака!
    За това скъпи ми съграждани кажете ако бъркам да ли не трябва да изкараме всички от народното събрание и да ги "поздравим" със "сурвачките"
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове