Last news in Fakti

7 Юли, 2016 12:30 1 933 5

Кой краде от летище "София"?

  • краде-
  • бсп-
  • летище-
  • софия

От БСП поискаха да бъде извършен одит от Сметната палата

Кой краде от летище "София"? - 1
Снимка: БСП

Парламентарната група на БСП поиска с решение на Народното събрание да бъде извършен одит от Сметната палата на летище "София". Причината е големия спад на печалбата в последните години и силно завишени суми на обществените поръчки.

Според социалистите има негативни тенденции във финансовите резултати на аеропорта.

„Предлагаме на българското Народно събрание решение, с което да възложи на Сметната палата да извърши одит на летище София, заяви пред журналисти в парламента говорителят на ПГ на БСП Жельо Бойчев.

Той обясни, че в последните години България е инвестирала стотици милиони в модернизацията на летището. По думите му в същото време наблюдаваме негативна тенденция във финансовите му резултати – миналата година от реализиран оборот от над 118 млн. лв., печалбата на летището е 5,6 млн. лв., за 2007 г. тя е била близо 22 млн. лв., за 2008 г, малко над 30 млн. лв., 2009 г. е била близо 15 млн. лв., 2010 г. – 15 млн. лв.

„Ръководството на летището рапортува за значителен ръст на броя полети, пътници, товари и пощенски пратки, които преминават през него. Това драстично се разминава с финансовите резултати, които виждаме. Летище „София” работи при ниска рентабилност и възвращаемост”, заяви Бойчев. Според него притеснително е, че летищни оператори имат над 50 млн. лв. задължения към летището и това, че ръководството му не предприема нищо за събирането им. Той подчерта, че задълженията само на България Еър са 47,618 млн. лв., което се явява индиректна подкрепа от страна на държавното летище към един конкретен оператор.

„Пример за неефективното управление на летище „София” са обществените поръчки. Недопустимо е 2 месеца преди концесията да се обявят поръчки за над 2,2 млн. лв. с перспектива от 3 години, като до момента не са правени такива поръчки”, заяви Георги Свиленски. Като пример той даде поръчката за почистване на летището, която е била обявена на стойност 3, 260 млн. лв., при положение, че до момента то е било почиствано за 2 млн. лв. По думите му ако се е била осъществила поръчката летището е щяло да загуби 1,2 млн. лв. Свиленски подчерта и поръчката за доставка на ВиК и електроматериали за текуща поддръжка на сградния фонд и инфраструктурата, с прогнозна стойност 630 хил. лв., която е за 3 години. Сред поръчките депутатът посочи и следните процедури обхващани период от 3 години - за абонаментно обслужване и поддръжка за пожарогасене за 194 хил лв, за почистване на фасадите на летището – 70 хил. лв.

Свиленски подчерта и поръчката за възстановяване с термопластична боя на износена хоризонтална маркировка на пистите – 416,666 лв. Той поясни, че на 30 юни миналата година е била обявена същата поръчка за 654 хил. лв., а опресняване на боята се прави на 2 години. „Трябва да се даде отговор извършено ли е опресняването миналата година? Ако е било направено и не е било качествено, кой ще понесе последствията? Защо се обявява същата поръчка?”, попита депутатът от БСП. Той припомни и, че на 30 април миналата година има поръчка за доставка на 12 тона пенообразовател за гасене на пожари – 235 хил. лв. Народният представител подчерта, че в последните няколко десетилетия на летище София не се е налагало използването на такъв.

Свиленски коментира, че има и поредица от по мащабни поръчки – за закупуване на специализирани автомобили за качване и сваляне на пътници и на нови снегорини, при положение, че има достатъчно такива. „Повече от поръчките са направени през месец април и са на стойност 2, 2 млн. лв. Тези средства са, или ще бъдат подарени на фирми близки до управлението на летището и на държавата”, заключи Георги Свиленски.

„Става въпрос за огромна корупция. Правителството обявява концесия на летище София за 30 години при първоначална вноска от 600 млн. лв., което прави по 20 млн. лв. на година, а печалбата е около 5 млн. лв. преди тя е била над 30 мл. лв. преди няколко години”, заяви проф. Румен Гечев. Според него правителството трябва да отговори според собствените си разчети как така оценява концесията и печалбата става минимум 20 млн. плюс допълнителни такси, а сега печалбата е около 5 млн. лв.

„Господа управляващи, къде са поне по 15-30 млн. лв. годишно? Кой краде от летище София тези средства?”, попита Гечев. Той заяви, че българската Сметна палата трябва да направим независим одит. По думите му обяснението на управляващите, че правителствена агенция за финансов контрол ще го направи е развеселяваща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 2 Отговор
    Еми, от както Тиквата е на власт се краде усилено.А,сега когато няма вече на къде ,ще го дадем на концесия да гепим още някой лев и от концесионера,които кинти да изчезнат до края на мандата им.
  • 2 1234

    0 2 Отговор
    Всичко се прави умишлено,да излезе,че летището не печели и да го дадат на концесия и който го вземе да може да печели 30 години от него,а сега управляващите да могат 30 год да вземат уговорените с концесионера печалби.ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМЕ ТИЯ МОШЕННИЦИ ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА НИ .КРАДАТ ОТ ВСИЧКО И ОТ ВСЕКИ .
  • 3 приватизатора

    0 0 Отговор
    Тимаджиите ще го вземат, помнете ми думата, сега го източват, после ще го купят за без пари и така, старата схема на ДС, вече 25 години правят едно и също, НО, като няма правосъдие за някои хора, нещата ще продължават все така.
    Иначе по Шоуто на Слави разбрахме, че най важното е да има 120 депутата, вместо 240!!!!!!
    :)
    Взимат заеми, крадат, източват, взимат заеми и така, докато спрат да им отпускат пари, кой ще връща парите и как не ми е ясно, но след някоя друга година ще се разбере.

    Коментиран от #5

  • 4 Стефан

    0 0 Отговор
    Хубави са приказките на БСП и в-к "Дума", но........ само когато са в опозиция..... Когато сте на власт одити на далаверите в държавата??????
  • 5 Мариан

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "приватизатора":

    Имам чувството, че вече ви се плаща за такива коментари. За какво източване, за какво купуване за без пари, щом вече се знаят рамките на концесията(1.2 млрд. лв.). А за заемите явно не си видял какво е казал днес директора на летище София- "По търговските дължими суми има договор за погасяване, който се изпълнява. „Летище София“ ЕАД прилага лихва в размер на ОЛП+10% и напълно са гарантирани всички вземания. Само от лихви от „България Ер“ „Летище София“ ЕАД е получило 10 млн. лв." Щом се изплаща заема, и има толкова големи лихви, то цялата ти теза куца.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове