Last news in Fakti

10 Октомври, 2011 08:48 754 0

ЦИК обеща да няма пропуски в избирателните списъци

  • избори 2011-
  • цик
ЦИК обеща да няма пропуски в избирателните списъци - 1
БГНЕС

В Дома за деца с умствена изостаналост в  Гомотарци някои от пълнолетните лица в дома са вписани в избирателните списъци и ще гласуват. Това установи разследване на предаването „Хрътките” на бТВ.
По закон, когато се касае за лица с умствена изостаналост, Окръжният съд трябва да издаде решение, което да забрани на тези лица да гласуват.
Разкритието накара ЦИК да направи проверка, според която се оказа, че само за седем от децата в момента вървят процедури по поставяне под запрещение. Останалите няма да могат да упражнят вота си, съобщи в „Тази сутрин” говорителят на Комисията Бисер Троянов. Той уточни, че преди да приключат съответните процедури, няма как да им бъде отнето правото на глас.
По думите му подобни сигнали досега не са поставяни и разглеждани, тъй като тези лица не могат да бъдат управляеми лесно. „Те не могат да бъдат заведени за ръка до избирателните секции. Само хора с физически увреждания могат да гласуват с придружител”, каза още Троянов.

Знакът "Х"

За улеснение на всички избиратели пък във всяка една от кабините ще бъдат поставяни табели с единствения възможен знак за гласуване, а именно „Х” (хикс). Говорителят на ЦИК припомни, че за да е валидна бюлетината, други символи не трябва да се използват. Необходимо е „Х”-ът да бъде поставен върху съответната цифра на кандидатите и да не излиза от квадратчето така, че да навлиза в друго.

За отпечатването на бюлетините

Запазването на тайната на вота ще бъде гарантирано от фабрично сгънатите бюлетини, които са изработени от по-дебела хартия. Троянов успокои, че няма да има проблем с отпечатването им, след като от Комисията са намалили параметрите им така, че да бъде възможна изработката им в печатниците. Така най-дългата бюлетина ще бъде между 1 и 1,40 метра.
В различните общини ще се гласува с три или четири бюлетини в зависимост от това дали в съответното населено място ще се избира и кмет на кметство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА