Last news in Fakti

21 Юли, 2016 20:21 2 784 6

Отхвърлиха връщането на казармата

  • отхвърлиха-
  • връщането-
  • казармата

Предложението на Патриотите обаче ще бъде дебатирано и в пленарната зала

Отхвърлиха връщането на казармата - 1
Снимка: БТА

Парламентарната комисия по отбрана отхвърли предложението за връщане на наборната служба. Предложението на Патриотите обаче ще бъде дебатирано и в пленарната зала.

Гласуването беше след почти двучасов дебат. Законопроектът предвижда паралелно запазване на сегашната професионална служба. От ПФ представиха мотивите за предложението, като посочиха целта за повишаване на отбранителната способност на страната, даването на военна подготовка на младите хора, както и невъзможността според тях професионалната армия със сегашния й размер да защити страната при нужда.

Според военния министър Николай Ненчев предложението противоречи на Конституцията. Той изтъкна и по-скъпата издръжка на наборните военнослужещи наред с липсата на адекватна инфраструктура след освобождаването през изминалите години от излишните за армията имоти.

От ГЕРБ не приеха аргументите за законопроекта. Посочиха неефективността на наборните военнослужещи, определиха наборната служба като архаизъм, който има много недостатъци. 
Прозвучаха и редица други аргументи, като този от страна на депутат от БСП, че с наборна войска не може да се противопоставим на тероризма.

Последният набор, който отбиваше задължителната си военна служба, беше изпратен в края на 2007 г. Това бяха близо 2300 български момчета.

Сред тях е и Димитър Григоров. „Като си пубертет неориентиран, на третия месец започваш да осъзнаваш, че не е толкова лесен животът, и излязох променен”, обясни той.

За да се върне наборната служба, трябва да се обучат близо половин милион младежи, които са навършили възраст за войници в изминалите десет години. Освен това подготовката на кадрови и наборни на едно място е изключена.

„Професионалния го обучаваме 3 години и го ползваме 15, наборният трябва денонощно да бъде обучаван без право да излиза от гарнизона”, посочи полк. Игнат Спахийски, заместник-директор на дирекция "Човешки ресурси" към военното министерство.

Не е изчислено колко точно ще струва назначаването на офицери, които да обучават наборната армия, изграждане на казарми и купуването на техника за близо 50 хиляди наборници едновременно.

Изчисленията на военното министерство сочат, че по-евтино излиза професионалната армия и инвестицията се отплаща във времето.

Законът дава възможност за първоначална военна подготовка по желание.

Курсовете за 30-дневна военна подготовка са преминали няколко випуска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джими

    0 0 Отговор
    Това е една голяма грешка!Ако утре не дай си Боже се наложи да се събира армия която да защитава родината ни,защото платената армия е крайно малочислена и не може да защити дори праните гащи на баба ми тогава ми е интересно от къде, ще се намерят квалифицирани войници които да управляват специализирана техника, да умеят да стрелят и да знаят поне как да се крият в окопите за да не ги отстрелят като патки.България трябва да има наборна служба и тя трябва да се въведе незабавно!В противен случай сме оставени на прищявките на великите сили на които не им пука за нас.

    Коментиран от #2

  • 2 тошибиян

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джими":

    къва армия къва родина кат си4ко е в ръцете на корпорацийте а ти си консуматор и роб и плащач у целата схема и система минаха времената на танковете като на4ин на завладяване сега си4ко иде от корпорацийте и заводът им китай...ше ходим ние се бием да защитаваме на пеевски лафките и милиардите му и на тиквата пирамидите и на другите имането им а те да се покрият у бункери с кожени дивани и да папат хайвер и да дават нареждания съобразени с това как да станат още по богати предвид ситуацията а нас да ни погребват и осакатяват ай с...р

    Коментиран от #3

  • 3 Джими

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "тошибиян":

    нЕДЕЙ ДА ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ Утре примерно турчолята като ти почукат на границата и напънат жена ти отзад тогава друга песен , ще запееш!Или , ще чакаш НАТО да те освободи?

    Коментиран от #4

  • 4 Морков или тояга

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Джими":

    Ако турчолята напънат и аз ставам имигрант я в Австралия (при Леля) или към Канада. Да си защитават България, тези за който тя е майка, а не мащеха.

    Убеден съм, че доста хора мислят като мен. Дори и на маса след 2 ракия никой не иска да се бие за тази територия България. Това обезсмисля наборната служба и единственият вариант е НАТО да ни пази. За това Плювно Плювнев (наш виден президент) така ухажва НАТО, щото само то може да им гарантира богатствата им да си останат в техни ръце.
  • 5 тошибиян

    0 0 Отговор
    МЕН НЕ МЕ ВЪЛНУВА КОЙ ШЕ ПОТРОПА А ДА ЖИВЕЕМ ДОБРЕ И АКО ЦЕНАТА Е ДА ДОЙДЕ ЕРДОГАН ТУК СЪГЛАСЕН СЪМ НЕ СИ МИСЛЕТЕ 4Е КАТО ДОЙДАТ ТУКА И ШЕ ТРЕПЯТ НАРЕД И МЮСЮЛМАНИН ШЕ СТАНА САМО И САМО ДА ЖИВЕЕМ ДОБРЕ А СЕГА ПРИ БГ УПРАВНИЦИ ВИЖДАТЕ КАК СЕ ЖИВЕЕ МИ НЕ МЕ УСТРОЙВА ТОВА 4Е И ДА ИДА ДА МЕ СТРЕЛЯТ ЗА ДА ЗАЩИТАВАМ ТИКВАТА ФАРАОН И ОСТАНАЛИТЕ ОТ ШАЙКАТА ДА ИДЕ ЕРДОГАН И ДА СА СВЪРШВА СЪС КРАЖБИТЕ НА ТИКВАТА
  • 6 тошибиян

    0 0 Отговор
    И ДА ДОЙДАТ ТУРЦИТЕ С КАКВО ШЕ ГИ СПРЕШ?С 2 БИПЛАНА ОТ СЕЛСКОСТПАНСКИТЕ АН 2 И ОСТАНАЛИТЕ 2 ДВИГАТЕЛА НА РЕМОНТ У ПОЛША ХАХАХАХ И СИТЕ ГЪЗАР4ЕТА ДЕТО СЕГА СА С ТАТУСИ БГ НА 7 ОКЕАНА И ДРУСАТ КОКА НА СЪНИТУ ЛИ ХАХАХ СИ4КИТЕ ШЕ ОФЕЙКАТ И БАЛАМИТЕ ШЕ ОСТАНАТ ТУКА ДА ГИ ПОГРЕБАТ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове