Last news in Fakti

13 Октомври, 2011 10:45 3 642 0

Пияни шофьори с 90 минути за повторен алкохолен тест

  • алкохол-
  • кат
Пияни шофьори с 90 минути за повторен алкохолен тест - 1
БГНЕС

МВР планира да ограничи възможността пияните шофьори да искат допълнителни кръвни изследвания, става ясно от проект на нова наредба, пусната за съгласуване с останалите министерства.

Според проекта на документ се намалява времето, в което може да се прави контролен тест на получените от дрегер стойности на пътя, разкрива в. „24 часа“.

Сега шофьорите имат до 120 минути да отидат в болница и да си направят кръвен тест, ако не са съгласни с резултатите. Ако правителството одобри новата наредба обаче, ще трябва да се справят за 90 минути, като времето за контролна проба се определя от полицая, установил, че са карали пили. Той трябва да впише в специален талон мястото, където да се направи изследването, като може да определи време за явяване в него и до 45 минути, ако е в същото населено място.

Освен това кръвни проби за алкохол вече няма да могат да се правят във всяка болница или център за спешна помощ. В наредбата има списък на 5 специализирани технически лаборатории, в които могат да се правят кръвни проби за установяване на алкохол. Вземането им също ще става в специални медицински заведения, определени от министъра на здравеопазването. Дори и в тях лекарите нямат право да правят изследване, ако гражданинът не е придружен от длъжностно лице и няма документ за самоличност.

МВР също ще прави повторни тестове с доказателствен анализатор. С контролните дрегери ще работят специално обучени служители. Ако човек не се яви в определеното време или място за втора проба, за действителна се приема направената на терен.

Полицаите ще могат да искат тестове за алкохол и на други участници в пътни инциденти освен на шофьорите, дори ако те са настанени по спешност в болница. Те вече ще са длъжни да придружават до лабораториите злоупотребилите с алкохол участници в пътното движение, ако при тест с дрегер са установили концентрация от 1,2 на хиляда, отказали са да се подложат на тест с техническо средство или е установено наличие на друго упойващо вещество в кръвта им.

Пробите от кръв за установяване на алкохол се изпращат за анализ в специализираните химически лаборатории в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора или в научно-техническите лаборатории при столичната или съответната областна дирекция на МВР, пише още в наредбата.

Те трябва да бъдат доставени не по-късно от 72 часа след вземането им в хладилни чанти с транспорт на лечебните заведения, определени от министъра на здравеопазването да вземат кръв при оспорване на получени от дрегер алкохолни превишения. Според направеното от МВР разпределение в лабораториите на болница "Света Анна" и Военномедицинска академия ще се изследват взетите проби от областите София-град, Софийска, Кюстендил, Перник и Благоевград. Многопрофилна болница за активно лечение в Пловдив освен едноименната област ще обслужва и Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

Във варненската "Света Анна" и местния клон на ВМА ще се носят проби от Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Търново и Русе. Плевенският Център за спешна медицинска помощ ще казва дали са карали пияни шофьорите в областите Плевен, Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Монтана. Многопрофилната болница в Стара Загора пък ще прави кръвни тестове за алкохол от области Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас;

Райониране има и при изследванията за наличие на упойващи вещества в кръвта и урината на шофьорите.

Според наредбата анализите за наличие на алкохол у шофьорите се извършват двукратно, като резултатите в отчетената крайна концентрация не трябва да се различават с повече от 10%. При по-голяма разлика изследването се повтаря.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА