Last news in Fakti

14 Октомври, 2011 10:47 1 008 0

Прошков: "Топлофикация-София" да се раздели на три

  • софия-
  • избори 2011-
  • прошко прошков-
  • "топлофикация-софия"-
  • милиционерщина-
  • зелена софия
Прошков: "Топлофикация-София"  да се раздели на три - 1
Снимка: БГНЕС

Само истински конкурентната среда ще гарантира качество на предлаганите услуги. "Топлофикация-София" да бъде разделена на три - производство на топлоенергия, топлоразпределение и доставка до крайния потребител.

Така отговори в ProИнтервю кандидатът за кмет на сините Прошко Прошков на въпрос дали смята че има шанс някой ден Топлофикация да престане да ни лъже в сметките, като направи и в старите жилища хоризонтални тръби, така че всеки да си плаща само енергията, която потребява Според Прошков разрешение на проблема ще има и когато се влезе решително и се прекрати порочният модел на разсипване. Това, което аз предлагам на столичани е осигуряването на конкуренция при производството и доставките, каза Прошков.

Ще запазя като изключителна общинска собственост топлопреносната система, ще диверсифицирам източниците за производство на топлинна енергия и ще либерализирам крайната доставка, за да се въведе конкуренция сред доставчиците, оттам по-качествена услуга и по-добри цени. Както и пълна прозрачност на действията на общината и на дружеството, така че вие, жителите на София, сами да контролирате процесите.

Ще привлека хората, на които е омръзнало да живеят в милиционерщина

Прошков заяви още, в отговор на въпрос „Откъде се надявате да привлечете гласове освен тези на привържениците на ДСБ и СДС?”, че това са  всички хора, на които им е омръзнало да живеят в милиционерщина, които са се уморили от бариерите пред всичко - от излизането спокойно на улицата до стартирането на бизнес. Ще привлека разумните хора, които искат просто да им се осигури нормална и спокойна среда за живот, работа и забавление., каза Прошков.


Зелената система на София.

На въпрос дали смята, че вертикалното озеленяване има място в нашата "европейска" столица и бихте ли подкрепил или инициирал подобна дейност, Прошко Прошков отговаря:

Това е един - голям и изключително важен въпрос за нашия град – възможно ли е София да се развива като зелен град? Като казвам зелен град имам предвид широкия смисъл на това понятие – модерен устойчиво развиващ се град.
Разбира се, интелигентното отношение към зелената система и енергийните ресурси е от съществено значение при определяне на зеления индекс на града.

Към вертикалното озеленяване бих добавил и така наречената „пета фасада” – покривите (доколкото знам те не са вертикално озеленяване), защото тяхната естетизация би имала съществен принос към естетизацията на градската среда като цяло.

По принцип вертикално озеленяване се прилага в зони с висока плътност на застрояване и в градове, където земята е изключително ценна (например в Холандия). София разполага с богат зелен ресурс, но през последните години този ресурс беше погубен (особено в централната градска част и някои от „новите” жилищни комплекси), затова бих подкрепил такава инициатива, особено за тези зони, но не като „компенсаторно” озеленяване, а като интелигентна мярка за естетизация на градската среда.

Колкото до зеленото строителство, въпросът е не дали трябва да се ползват специалисти, а дали да строим „зелено”. За мен и моят екип отговорът е ясен и имам политическата воля да работя за това. Инвестицията в зелено строителство трябва да бъде поощрявана и Столична община има потенциал да разработи инструментите за тази цел. Например – създаване на зелен фонд за съфинансиране на мерки в тази посока, нулева данъчна година при натрупване на определен брой „зелени точки” и т. н.

 

Цялото интервю четете в Probook.bg

Всеки който желае, може да зададе своя въпрос към Прошко Прошков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА