13 Август, 2016 06:30 1 548 0

София ще свети с ток от мръсни води

  • печата

Преглед на печата

София ще свети с ток от мръсни води
София се приближава към възможността да произвежда ток от утайките на отпадните води на столичани. В момента се работи по такъв проект, като до 2 години трябва да приключи предварителното проучване. То ще покаже какви са възможностите да се произвежда ток от мръсните води. Едва след това може да се започне с проектирането и строителството на инсталацията, която да преработва и изсушава утайките и да ги използва за произвеждане на електроенергия, обясни вчера пред „Труд“ зам.-кметът по „Зелени системи“ Мария Бояджийска.
Идеята за производство на ток от отпадни води не е нова, но реализирането й се бави с години. Причината е, че проектът е много иновативен и е част от цялостната стратегия за управление на боклука в столицата. Първите няколко фази бяха почти изцяло финансирани със средства от миналия програмен период на оперативна програма „Околна среда“ и вече са изпълнени. Готови са инсталацията за компостиране на отпадъците и депото, а през пролетта бе открит и заводът за преработка и третиране на боклуци в село Яна. Там се произвежда така нареченото РДФ гориво. Сега предстои да се изгради нова инсталация и с нея трябва да се изпълни и третата фаза – горивото да се ползва за нуждите на „Топлофикация София“ и да грее столичани.

Ревизия за фирма, ако има договор с данъчен длъжник
Всяка фирма, сключила договор с партньор без регистрация по ДДС или който е в списъка на данъчните длъжници, ще бъде ревизирана, съобщава “24 часа”. Това е една от мерките, планирани от столичните данъчни, за да се пресекат опитите за източване на ДДС. Инспекторите съветват фирмите преди сключване на договор да проверят дали избраният партньор е с регистрация по ДДС и дали не е в списъка на длъжниците. Експертите работят и по пресичането на друга честа схема - източване на ДДС чрез фиктивни сделки с имущество на завишени цени. При нея имот с пазарна цена 100 хил. лв. се продава за 400 хил. лв., а купувачът подава искане за връщане на данъчен кредит. Данъчни експерти предупреждават, че при ревизиите ще се установява отговорност и на трети лица. Това са сегашни и бивши управители или членове на органи на управление, които умишлено са продали фирма със задължения и така са ощетили фиска.

НЗОК започва проверки има ли кражби от парите за онколекарства
След като здравната каса за пореден път регистрира рекорд в харчовете за онколекарства, одиторите на НЗОК най-сетне тръгват на нарочни проверки по онкоклиниките, пише "Сега". Тяхната цел е да се намалят с 30% разходите за онкопрепарати за август и септември, пише в писмо от подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева до директорите на районните каси, публикувано от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Екипите ще проверяват документацията, ще обикалят отделенията и ще разговарят с пациентите на място. Освен това по телефона ще бъдат питани пациенти кои медикаменти са получили от болничните аптеки, особено болни, получили по-малки количества лекарства спрямо препоръките във фармако-терапевтичното ръководство по онкология.

Запорират дългове и в чужбина
Парите на родни длъжници в банки в чужбина вече няма да са недосегаеми, пише "Стандарт". Държавата се захваща с прилагането на еврорегламент, който разрешава издаването на европейска заповед за ефикасно и бързо запориране на банкови сметки. Така кредитори вече ще могат да искат блокаж на парите на длъжници в чужбина. Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще е в ръцете на съдебни изпълнители.
Промяната се предвижда в предложени от правосъдното министерство изменения на Гражданския процесуален кодекс, публикувани за обществено обсъждане в портала strategy.bg.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове