16 Октомври, 2011 17:58 1 876 0

Празникът на авиацията бе отбелязан тържествено в Пловдив

  • авиация-
  • военновъздушните сили
Празникът на авиацията бе отбелязан тържествено в Пловдив - 1
Снимка: БГНЕС

Празникът на авиацията и Военновъздушните сили бе отбелязан с военен ритуал днес, 16 октомври,  на  площад „Централен” в Пловдив. В него участваха представителни блокове от Военновъздушните сили, съобщиха от военното министерство.

 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи църковен ритуал за здраве и благополучие пред представителните блокове от Военновъздушните сили на площада. Празникът продължи с тържествено събрание-концерт в Държавната опера в Пловдив.  В приветствието си към военнослужещите от ВВС министър Аню Ангелов им благодари за тяхната всеотдайност, упоритост и професионализъм, за денонощната готовност за охрана на въздушното пространство, за животоспасяващи полети за неотложна медицинска помощ,  помощ при потушаването на пожари и съдействие на други институции, най-вече МВР. „Всички тези задачи са в изпълнение на третата мисия на Българската армия за подкрепа и помощ  на населението в мирно време. Същевременно Военновъздушните сили проведоха множество международни и национални учения и подготовки. Всичко това е достойно за уважение и показва, че Българската армия не е армия за разходка, експедиции и охрана. Ние градим армия в съответствие с модерните заплахи, а не армия от миналото. Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Военноморските сили  вече се готвят въз основа на нова стратегическа визия за единен комплект въоръжени сили, разработена съвместно и балансирано от цивилната и военната експертиза.”

 

Министърът на отбраната Аню Ангелов подчерта, че годината е била добра за ВВС и модернизацията на авиацията е продължила. Той изтъкна, че през тази година са приключили успешно  преговорите с компаниите „Юрокоптер” и „Аления Аеронавтика” и в състава на ВВС са зачислени 12-ият „Кугър” и 3-ият „Спартан”, а във ВМС - първият „Пантер”. Той обясни, че са в напреднала фаза процедурите за осигуряването на поддръжката на МИГ-29 и „Спартан” за 10-годишен период и предстои това да се случи и за „Кугърите”. „Правителството прави всичко възможно да осигури възход на ВВС” - заяви министърът на отбраната Аню Ангелов и припомни, че през 2010 година Министерският съвет отпусна допълнително средства в размер на 300 милиона за модернизация на Военновъздушните сили. По отношение на Проекта за придобиване на многоцелеви изтребител той обясни, че до края на ноември ще завърши анализът на постъпилата информация от фирми и държави, като доставката може да се осъществи не по-рано от  2014 г.. „Важно е да се знае, че ВВС имат нужда от нов тип боен самолет, но и че трябва да имаме ресурс за придобиването и поддръжката му през следващите 10 г.”

Министър Ангелов се ангажира през следващата година да се осигури повече гориво за летателна подготовка. Той съобщи, че поради недостатъчното количество през изминалата година летците са имали по-малък нальот и заяви, че въпреки това с изменение в съответната наредба те ще получат полагащите им се допълнителните възнаграждения. Министър Ангелов посочи, че се подготвя нова методика за допълнително материално стимулиране на военнослужещите и цивилните служители, както и че ще се разшири кръгът от правоимащи, които получават целодневно безплатна храна при изпълнение на служебните си задължения на корабите и в авиобазите. Той изясни, че с предложената от Министерството на отбраната и приета промяна в Закона за държавната собственост е въведена възможност военнослужещите да закупуват апартаменти от жилищния фонд на Министерството на отбраната, при това при условие, че са прослужили три, а не десет години, както е било в отменения ЗОВС. Той подчерта, че при наличие на 12 000 безквартирни и едва 3 000 жилища, продажбата им би била неоправдана и  би довела до невъзможност да се осигуряват новопостъпили военнослужещи. Затова министър Ангелов увери, че и в бъдеще при въвеждане на различни допълнителни стимули ще продължава да се води от принципите на равнопоставеност и справедливост.

 

В заключение министър Ангелов поздрави целия състав на Военновъздушните сили, отново благодари за всеотдайността и професионализма и пожела  да вярват в доброто бъдеще пред ВВС.  На тържеството министър Аню Ангелов награди с награден знак  „За отлична служба”  за офицери – І степен полковник Николай Тушев и подполковник Петър Банков от военно формирование 22 800 - София, както и с награден знак „За отлична служба” за офицери – ІІ степен  майор Красимир Николов от военно формирование  28 000 - Граф Игнатиево и  майор Димитър Павлов от военно формирование  32 040 - Крумово. 

 

Министър Ангелов отличи с „Грамота” полковник Емил Димитров от военно формирование 22 320 – Божурище, майор Спас Караджов от военно формирование  22 800 - София, майор Пламен Попов от военно формирование  52 090 - Долна Митрополия, майор Георги Стоименов от военно формирование  24 900 – Враждебна, капитан Красимир Иванов от военно формирование  26 030 – Безмер и капитан Иван Митов от военно формирование  36 910 – Балчик.  Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов  и командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов също наградиха военнослужещи и цивилни служители от Военновъздушните сили, отличили се с висок професионализъм.  * * *

През изминалата година военнослужещите от ВВС взеха участие в над 30 международни и национални учения, тренировки и подготовки. Във Военновъздушните сили бяха приети на въоръжение дванадесетият вертолет „Кугар” и третият самолет „Спартан”. Удължи се  и ресурсът за експлоатация на самолет Су-25. Бяха построени нов хангар за поддръжка на самолет С-27J и административна сграда в авиобаза - Враждебна.  Във  връзка с изпълнението на ангажиментите за контрол и охрана на въздушното пространство в мирно време бяха подписани споразумения по Air Policing с Гърция и Румъния.  В помощ на населението екипажи от ВВС извършваха полети за транспортиране на органи за трансплантация, на пострадали граждани за оказване на спешна медицинска помощ и оказваха съдействие при потушаването на пожари, възникнали в различни части на страната.  По случай празника в понеделник, 17 октомври, ще се проведе Ден на отворени врати в авиобази Граф Игнатиево и Враждебна и във ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия.     


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА