19 Октомври, 2011 17:19 1 989 0

България №1 по измами с европари

  • olaf-
  • измами

Срещу 0 разследвания в Дания

България №1 по измами с европари - 1
Снимка: АМ

България е първа в Европейския съюз по евроизмами, показва доклад за работата на Европейската служба за борба с измамите /ОLAF/ за миналата година. Ние попадаме оглавяваме непрестижната класация с 81 разследвания от общо 419 в 27-те страни членки. 

Най-много са нарушения при европарите за селско стопанство – разследвани са 61 случая. 9 проверки има за злоупотреби с външна помощ, 6 – за измами със структурните фондове. На фона на това в страната ни са отчетени две присъди.

На второ място се намира Италия, но с половина по-малко разследвания – 41.  Следват Белгия, Румъния и Германия. 

В дъното на непрестижната класация, без нито едно разследване за измами с европари, е Дания. По една проверка има в Естония и Финландия.

По-късно от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните разпространиха уточнение, че до момента няма установени нередности от разследващите органи в парите за земеделие.

Докладът на ОЛАФ в частта за земеделието е за сигнали, а не за доказани злоупотреби, като сигналите са подавани от бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева. Тя бе отстранена, тъй като стана ясно, че има фалшива диплома и няма нуждата квалафикация, за да ръководи фонда. През октомври миналата година, докато бе в отпуск по майчинство, тя бе уволнена.

Още тогава стана ясно, че Илиева е подавала сигнали до OLAF извън правилата. Тя не е спазила надлежния ред през българската дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС (АФКОС), допълват от МЗХ.

„Това поставя под съмнение тяхната обективност. Те са основно по проекти по Програмата за развитие на селските райони, които са подадени за кандидатстване в периода 2008-2009 г. по време на предишното правителство. Има и сигнали срещу земеделски производители по директните плащания на единица площ. По повечето случаи се чака становище и на българската прокуратура“, заявяват още от земеделското министерство. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА