Last news in Fakti

19 Октомври, 2011 14:13 1 298 0

OLAF върна 68 млн. евро за една година

  • olaf-
  • измами-
  • ес-
  • агенция митници
OLAF върна 68 млн. евро за една година - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

68 млн. евро бяха възстановени в резултат на разследванията на ОЛАФ през 2010 г., а извършителите на измами бяха осъдени на 125 години затвор. Това стана ясно от  публикувания днес годишен доклад на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) за миналата година, съобщават от Представителство на Европейската комисия в България. 

През 2010 г. OLAF работи по близо 500 случая, които включваха сложни външни разследвания, чувствителните вътрешни разследвания и многонационални случаи, при които службата е координатор.

„С голямо удоволствие представям положителните резултати от нашата работа през 2010 г. При настоящия икономически климат е по-важно от всякога да сме сигурни, че финансовите средства на ЕС се използват за правилните цели и достигат до получателите, за които са предназначени. Ние, OLAF и другите служби на Комисията, ще продължим да се борим усилено с измамите в държавите-членки и ще запазим нулевата толерантност към корупцията в институциите на ЕС. Призовавам държавите-членки да увеличат усилията си. От жизнено важно значение е те да си сътрудничат и да предприемат бързи и решителни действия за възстановяването на неправомерно използваните пари на ЕС, както и за изправянето на извършителите пред съда“, заяви Джовани Кеслер, генерален директор на OLAF.

 

Обобщение на оперативните дейности през 2010 г.

• Бяха започнати 225 нови следствени и оперативни случая: 150 вътрешни и външни разследвания и 75 случая на координиране и съдействие. През годината бяха приключени 189 следствени и оперативни случая. 
• Средната обща продължителност на разследванията и операциите, включително фазата на оценка, беше 27,9 месеца, най-ниската през последните пет години.
• OLAF получи 46 % от входящата информация от публичния сектор на равнище ЕС и на равнище държави-членки. 52 % от информацията бяха получени от граждани и от частния сектор.
• Бяха възстановени 67,9 милиона EUR в резултат на разследванията на OLAF. Най-големи суми бяха възстановени в сектора на структурните фондове (32,9 милиона EUR), следвани от земеделието (11,9 милиона EUR) и преките разходи (10,6 милиона EUR). 
• Към днешна дата са възстановени и още 351,2 милиона EUR, свързани със случаи на последващи финансови действия, които са все още в ход.
• Националните съдилища осъдиха извършителите на измами на общо 125 години затвор през 2010 г. и наложиха финансови санкции в размер на почти 1,47 милиарда EUR в резултат на случаи, разследвани от OLAF.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА