Last news in Fakti

20 Октомври, 2011 17:20 859 0

Избирателните списъци са готови

  • избори 2011-
  • грао-
  • мррб
Избирателните списъци са готови - 1
Бюлетини, Русе. Снимки: БГНЕС

Избирателните списъци за изборите в неделя са отпечатани и предадени на областните управители. Общият брой на избирателите, български граждани, отпечатани в избирателните списъци за местните изборите, е 6 514 917, а за президентските избори – 6 933 748, съобщават от МРРБ, където е ресорната служба ГРАО.

Право да избират общински съветници и кметове имат и гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, които имат статут на продължително и постоянно пребиваване в страната. Броят на заявилите желание да упражнят това свое право и включени в избирателните списъци – част II граждани на други държави-членки на Европейския съюз е 248.

Общият брой избиратели, заличени от избирателните списъци, по информация на Министерство на външните работи, че са заявили желание да гласуват извън страната, е 32 390.
От избирателните списъци са заличени 7 430 лица по информация на ГД “Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието, че изтърпяват наказание “лишаване от свобода”.

От избирателните списъци за общински съветници и кметове са заличени 444 749 лица с настоящ адрес в чужбина към 22.06.2011 г.

Заличени от избирателните списъци по постоянен адрес и вписани в избирателните списъци по настоящ адрес за местните избори са 94 507 лица, а за президентските – 90 888.

Издадени са удостоверения за гласуване на друго място на 49 избиратели, които са заличени от избирателните списъци по постоянен адрес.

От избирателните списъци за президент и вицепрезидент на републиката по постоянен адрес са заличени 12 лица, поради издадени им удостоверения за гласуване в определено населено място.

След приключването на изборите на 23.10.2011 г. и балотажът на 30.10.2011 г. ГД “ГРАО” ще извърши проверка за двойно гласуване, съгласно чл.26, ал.1, т.41 от Изборния кодекс.

Преброяването на населението няма релация с избирателните списъци, тъй като същите не се съставят на базата на данни от преброяването, а въз основа на регистъра на населението, допълват от МРРБ.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА