Last news in Fakti

29 Октомври, 2016 05:00 1 998 3

Съби Събев: Законът да бъде приложен безкомпромисно

  • ген. съби събев-
  • законът-
  • да бъде-
  • приложен-
  • безкомпромисно
Съби Събев: Законът да бъде приложен безкомпромисно - 1
Снимка: Факти.бг

Очевидно е, че държавната институция Агенция за българите в чужбина изпълнява формално своите функции и не допринася за консолидирането на българските общности зад граница. Би трябвало за работата с българите в чужбина да се ангажира и Президентската институция.Застрашена е вътрешната сигурност на страната и сигурността на обикновения гражданин, поради отсъствието на реформа в съдебната система и неприлагане върховенството на закона. Това заяви в интервю за Факти.бг кандидатът за вицепрезидент от РБ ген. Съби Събев.

Здрава ли е връзката между България и сънародниците ни, които живеят по света? Какво трябва да се направи още институционално?

Българите в страната и в чужбина имат еднакви права и държавата  трябва да прави всичко необходимо това да бъде реализирано.  Има редица случаи, когато това не е спазено. Например, правото им на упражняване на глас. По конюнктурни съображения на парламентарно представена политическа партия бяха внесени промени в Изборния кодекс, които ограничават това право на българските граждани зад граница.

Има случаи на наши съграждани, живеещи извън страната, които изпитват нежелание да поддържат българското си гражданство и не проявяват интерес към проблемите на страната и тяхното решаване. Очевидно е, че държавната институция Агенция за българите в чужбина изпълнява формално своите функции и не допринася за консолидирането на българските общности зад граница. Би трябвало   за работата с българите в чужбина да се ангажира и Президентската институция. По-честите срещи с наши сънародници зад граница ще затвърдят у тях чувството, че държавата се интересува от тях и от  реализирането на конституционните им права. Това би ги приобщило към усилията за ускореното европейско развитие на страната и би ги направило достатъчно горди да се наричат българи.

Застрашена ли е националната сигурност на България, и ако да, кои са мерките, които може да вземе вицепрезидентът ?

Застрашена е вътрешната сигурност на страната и сигурността на обикновения гражданин, поради отсъствието на реформа в съдебната система и неприлагане върховенството на закона. В страната съществува остър дефицит на справедливост. Причините са корупция, олигархични връзки и задкулисие, както и формирането на картели. Всичко това срива нормалната конкуренция, която би следвало да съществува в една пазарна икономика. Организираната и битовата престъпност са сринали личната сигурност на всеки български гражданин. Правоохранителните органи на страната са се провалили в усилията си да осигурят спокойствието и нормалния живот в държавата. За коренна промяна на описаното състояние на вътрешната сигурност на страната е необходима бърза и кардинална промяна на съдебната система в страната и безкомпромисно прилагане на законите. Нужно е своевременно да се разкриват зараждащи се рискови заплахи за страната и българските граждани, за да се защитят гражданските свободи на хората в България. Необходима е кардинална реформа на структурите на МВР и специалните служби в страната.

Външната сигурност и отбрана на България са гарантирани от членството на страната в НАТО и ЕС. Това ни пази от организирана престъпност, кибер заплахите , нелегални мигрантски потоци, международния тероризъм, пандемии и екологични катастрофи. Неутрализирането на посочените предизвикателства и рискове не е по силите на отделна държава, а се решават само чрез общосъюзни усилия, в партньорство с други държави или с ангажирането на цялата световна общност. В този контекст, особено важна е ролята на ООН, ОССЕ, Международния червен кръст и регионални организации, в които е важен приносът на всяка отделна държава. Това налага България да провежда активна външна политика с конкретен принос за поддържането на международния ред и сигурност.

Демографската криза в страната ни е факт. Към какво трябва да бъдат насочени усилията?

Демографската криза в България е следствие на безхаберието и неадекватната политика на българските правителства в последните 40 години. В последните 25 години негативните демографски тенденции се задълбочиха поради неефективното здравеопазване и високата смъртност, ниската раждаемост и икономическата миграция на част от българското население. Държавата и нейните институции не успяха да намерят верния алгоритъм за блокиране и спиране на негативното демографско развитие на страната. Необходимо е решаването на демографския проблем на страната да се изведе на най-високо равнище – Президентската институция. Кандидат-президентската двойка на РБ предлага към Президента да бъде създаден Съвет за демографското развитие на страната, в който да бъдат представени законодателната, съдебната и изпълнителна власти, гражданското общество в страната и доказани учени експерти в тази област. Личната ангажираност на Президента към този проблем ще осигури максимален синхрон и коориданция на държавните институции за формиране на ефективна демографска политика и включването в нейната реализация на целия инструментариум на държавата. Президентството трябва активно да работи за пречупване на опасната демографска тенденция, която в дългосрочен план би поставило под заплаха съществуването ни като нация и държава. За целта са необходими конкретни мерки в социалната област, здравеопазването, стимулиране на раждаемостта и максимално подпомагане на семействата, които отглеждат 2 и повече деца, създаването на подходящи условия за задържане и реализация на младото поколение в страната, повишени грижи за хората в старческа възраст. Нужни са неотложни решения за значително  повишаване на минималните пенсия и работна заплата.

 Необходими са и облекчени процедури за предоставяне на българско гражданство на наши сънародници с доказани български корени, които са извън страната, както и подкрепа от държавата за тяхното заселване и устройване на работа и съдействие за нормални условия на живот в различни региони на България.

Трябва ли България да модернизира въоръжението си... и мисленето?

Неотложно е стартирането на модернизацията на въоръжените сили на страната чрез изпълнението на Програмата за развитие отбранителните способности до 2020 г. и Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г.  Същите ще поставят само началото на мащабния процес на превъоръжаване на въоръжените сили на България и прекратяването на зависимостта от Русия в поддръжката и експлоатацията на основно бойно и осигуряващо военно оборудване. Необходими са следващи стъпки за замяна на остарялото въоръжение с ново, за постигане на максимално оперативна съвместимост с армиите на останалите съюзни държави с максимално привличане на българската отбранителна индустрия.

Паралелно с модернизацията на въоръжените сили, България следва да развие и хармонизира и своето стратегическо мислене в областта на сигурността и отбраната с европейското и общосъюзно стратегическо мислене, за да взема адекватни решения в областта на националната сигурност и отбрана, за максимално гарантиране и защита на своите национални интереси. За целта е необходимо разработката на дългосрочна национална визия в областта на сигурността и отбраната с хоризонт 25-30 години на основата, на която да се разработват и развиват съответни политики и стратегии.

Това ще осигури предвидимост и целенасоченост в дейността на българските правителства в дългосрочен план.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кьор фишеци за йордеци

    0 0 Отговор
    Нали всеки знае че законодателният орган е Народното събрание. Но защо му казват все още Народно
  • 2 ХаХо

    0 0 Отговор
    Кви закони... кви 5 лева?!
    Законо е врато у поле и само улавио улаза пред нега! - Рекъл Вуте на Нане!
  • 3 Провинциалист

    0 0 Отговор
    Най-добрата кандидатпрезидентска двойка-Трайков и Събев.гарантираща европейското развитие на страната и националната ни идентичност.Хора държащи на България и българите.Гласувайте за тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове