Last news in Fakti

27 Октомври, 2011 18:20 699 0

МТСП въведе нов подход в грижите за децата

  • софия-
  • мтсп-
  • нов подход-
  • грижи-
  • деца

През последните две години Министерството на труда и социалната политика въведе нов подход в грижите за децата чрез превенция, ранна интервенция, подкрепа на семействата и осигуряването на семейна или близка до семейната среда за всяко дете. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на партньорския преглед на Програмата за сътрудничество между УНИЦЕФ и правителството на България 2010 -2012 г. днес в Гранд Хотел София. На срещата присъстваха заместник-министър Валентина Симеонова и представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай.

Министър Младенов каза, че инструмент за постигане на тези цели е деинституционализацията на грижите за децата и постави акцент върху водещата роля на социалните услуги в общността. Той представи дейностите по създаването на мрежа от интегрирани услуги за ранно детско развитие в над 60 общини чрез стартиралия Проект за социално включване. Проектът е финансиран със заем от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 40 милиона евро.

Процесът на деинституционализация на децата в България е сочен от Европейския съюз като добра практика, добави министър Младенов и обясни, че „кръстосаното финансиране” на проектите е пилотна практика и за ЕС. Той обясни, че част от мерките се финансират с инструментите на Европейския социален фонд, а инфраструктурата на новите социални услуги, които ще заменят институциите, се изгражда с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие.

В края на срещата двете страни дадоха висока оценка за постигнатото в изпълнение на дейностите, заложени в Програмата за сътрудничество между УНИЦЕФ и България. Таня Радочай акцентира върху възможността за продължаване на програмата за сътрудничество чрез съвместни действия, които да отговарят на стратегическите цели както на България, така и на УНИЦЕФ.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА