Last news in Fakti

17 Ноември, 2016 08:19 1 664 4

Този бюджет не бива да вижда бял свят

  • муравей радев-
  • бюджет

Радев: Между първо и второ четене всички пазарлъци между партиите ще го унищожат

Бюджет 2017, който днес влиза в пленарна зала, е вреден и не бива да види бял свят. Това заяви бившият финансов министър Муравей Радев в ефира на bTV по повод закона за държавните пари, който ще бъде обсъждан без вносителя  му. Според него той ще стане вреден за държавата, защото между първо и второ четене всички пазарлъци между партиите ще го унищожат.

Според Радев политическата криза, която „сами си направихме” влияе на бюджета по три начина. "Първо парламентът, който трябва да го приеме е в насипно състояние - там няма мнозинство. Второ –  той, който трябва да защити бюджета е в оставка и трето от понеделник сме в предизборна обстановка, което е изпъстрена с популизъм до небесата", смята Радев.

Според бившия министър депутатите са готови да дадат всичко всекиму,за да привлекат гласове и това може да се случи, защото няма съпротивителни сили в парламента.

 Радев не вижда проблем в това да не се приема бюджет сега, а да се изчака новият кабинет след предсрочните парламентарни избори. В периода до тогава може да се харчи толкова, колкото е харчено миналата година през същия период. Заложените в Бюджет 2017 увеличения на учителските заплати например може да се направи задължително с акт на Министерски съвет, който кабинета в оставка може да приеме. Така това ще стане задължително за следващия закон за държавните пари.

"1997-ма ми се случи същото", каза Радев. "Имаше правителство в оставка, без мнозинство, служебно правителство и после редовно. Но на никой не му хрумна да гласува чужди бюджети. Новото правителство изготви и прие бюджета", посочи той.

Повечето пари за отбрана например също могат да изчакат нов кабинет. „Със сигурност парите няма да се харчат в началото на годината и могат да бъдат предвидени за следващия бюджет лятото”, каза Радев, но добави, че всичко е въпрос на добра воля, а в момента я няма.

По думите му отмяна на плоския данък би било огромна грешка. „Данъчната ни система е една от най-добрите в света и не може да се гледа данък по данък. Огромен риск е”, обобщи той.


 

 

 

 

 


 


 

Бюджет 2017, който днес влиза в пленарна зала, е вреден и не бива да види бял свят. Това е тезата на бившия финансов министър Муравей Радев по повод закона за държавните пари, който ще бъде обсъждан без вносителя  му. Според него той ще стане вреден за държавата, защото между първо и второ четене всички пазарлъци между партиите ще го унищожат.

Според него политическата криза, която „сами си направихме” влияе на бюджета по три начина. Първо парламентът, който трябва да го приеме е в насипно състояние - там няма мнозинство. Второ –  той, който трябва да защити бюджета е в оставка и трето от понеделник сме в предизборна обстановка, което е изпъстрена с популизъм до небесата.

Според бившия министър депутатите са готови да дадат всичко всекиму,за да привлекат гласове и това може да се случи, защото няма съпротивителни сили в парламента.

Радев призова политическите сили да забравят популизма, да се издигнат на своята отговорност, след като искат да управляват и да не забравят, че „пътят към ада е покрит с добри обещания”. Утре когато започнат да управляват ще си сърбат попарата на това, което ще сготвят в парламента, посочи той.

 Радев не вижда проблем в това да не се приема бюджет сега, а да се изчака новият кабинет след предсрочните парламентарни избори. В периода до тогава може да се харчи толкова, колкото е харчено миналата година през същия период. Заложените в Бюджет 2017 увеличения на учителските заплати например може да се направи задължително с акт на Министерски съвет, който кабинета в оставка може да приеме. Така това ще стане задължително за следващия закон за държавните пари.

1997-ма ми се случи същото, направи паралел Радев. Имаше правителство в оставка, без мнозинство, служебно правителство и после редовно. Но на никой не му хрумна да гласува чужди бюджети. Новото правителство изготви и прие бюджета, посочи той.

 Повечето пари за отбрана например също могат да изчакат нов кабинет. „Със сигурност парите няма да се харчат в началото на годината и могат да бъдат предвидени за следващия бюджет лятото”, каза той, но добави, че всичко е въпрос на добра воля, а в момента я няма.

Той заяви, че да бъде отменен плоския данък би било огромна грешка. „Данъчната ни система е една от най-добрите в света и не може да се гледа данък по данък. Огромен риск е”, каза той.


 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бюджетар

    0 0 Отговор
    ЗАКОН за бюджета трябва да има. Стига вече мнения на "експерти" с политически фон. И този екс-министър, човечец-индустриалец благодарение на масовата кражба при собственото им управление, дава акъл да се харчат парите на държавата незаконно. Какво друго да ви каже.....

    Коментиран от #4

  • 2 Нико

    0 0 Отговор
    Смешник. Данъчната ни система била една от най-добрите в света. Кое и е толкова доброто? Може би това че задушава дребния бизнес.
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Ужас, всякакви охлюви взеха да изпълзавят от небитието. Вчера сутринта гледах по някаква телевизия Екатерина Михайлова (ако не се сещате коя е тая, не ви и трябва), сега Муравей са го извадили от нафталина....остава и Костов да изкочи на сцената! Аман от червени и сини мумии!
  • 4 Нищо ново под слънцето

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бюджетар":

    Не съм фен на Муравей Радев и партийните му господари, но е абсолютно прав за бюджета, но не и за "прекрасната" ни данъчна система. При толкова популизъм, колкото се очаква бюджетът ще е като реклама на магазин, който прави разпродажба.
    А що се отнася до законността, то сегашният бюджет е закон, който юридически е валиден до приемането на следващия, така че няма нищо незаконно и нека този, който ще управлява, той да си прави сметката. А, ако си мислите, че това ще са комунисти или други, които ви плашат, успокойте се, пак ББ ще е.
    "Народът", "електоратът", "стадото" или както искате още си го наречете ще си го избере отново. Нито БСП, нито разни маломерни партийки, дето се именуваха "Реформаторски блок" имат достатъчно подкрепа, за да спечелят избори. Животът си продължава по старому, само дето президентът излиза от боята, ама то всяко чудо за три дни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове