Last news in Fakti

19 Ноември, 2016 11:43 1 371 3

Правителството падна, Обама си тръгна, а бюджетът се клати

Новините на седмицата

Правителството падна, Обама си тръгна, а бюджетът се клати - 1
Снимка: БТА

Седмицата започна с очаваната новина за оставката на правителството на Бойко Борисов. Премиерът депозира своето оттегляне в парламента, хвърли България в политическа криза и почти сигурни предсрочни избори през пролетта. Президентът Росен Плевнелиев стартира политически консултации с парламентарно представените партии в опит да бъде съставен работещ кабинет.

В същото време един друг държавен глава, който скоро ще сдава поста, посети Европа за последен път през своето президентство. Барак Обама разговаря в Берлин с някои от водещите лидери на ЕС и отлетя за Перу. 44-ият президент на САЩ остави много приятели на Стария континент и обеща да се върне, но вече като турист.

Вижте водещите новини от седмицата, които попаднаха в полезрението на екипа на Факти.бг.

 

Правителството на ГЕРБ падна

Парламентът прие оставката на правителството на ГЕРБ. Със „за“ гласуваха 218 депутати и 2 представители от ГЕРБ се въздържаха.

Това стана на насрочено за сряда извънредно заседание на Народното събрание.

В понеделник премиерът Бойко Борисов подаде оставката на кабинета. До това се стигна след като кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева загуби изборите за президент.

Сега на ход е президентът Росен Плевнелиев. Той трябва да възложи мандат за сформирането на нов кабинет на ГЕРБ като най-голямата парламентарно представена партия. Бойко Борисов декларира, че ГЕРБ ще върне мандата и държавният глава ще трябва да го връчи на БСП, която също ще го върне, както вече обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Следва трето връчване, при което президентът не е обвързан със задължение да връчи мандата на третата по големина партия – ДПС. Появиха се спекулации, че това може да са Патриотите като трета политическа сила на вота за президент.

Ако парламентарните партии не успеят да излъчат кабинет, то в конкретния случай се задейства особената процедура по чл. 99 ал.7 от конституцията.

Дори и да бяхме спечелили изборите, правителството пак щеше да падне

Дори, ако бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството. Това каза в кулоарите на парламента премиерът в оставка Бойко Борисов, който напусна залата и не изслуша представителите на  политическите сили.

„Водили сме разговори с патриотите, те категорично казаха, че няма да подкрепят бюджета. В един момент, ако дори бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство. ДПС, БСП, ДСБ, АБВ, Патриотите са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ние ще правим реформи или ще продължим да работим?“, попита Борисов. „На изборите голяма част от Реформаторите и от Патриотите гласуваха за г-н Радев, те имат пълното болшинство в момента“, допълни той.

Президентът започна консултации за съставяне на правителство

Президентът Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарно представените партии за съставяне на правителство.

До политическата криза се стигна, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка след президентските избори и загубата на Цецка Цачева от генерал Румен Радев. Оставката беше гласуване вчера почти единодушно от депутатите.

Съгласно конституционните правомощия на държавния глава той може да стартира консултациите след гласуването на оставката на правителството.

Съобразявам се изцяло с избора на народа, той си каза мнението

"Още вчера ви казах, че при приемането на бюджета щеше да се стигне до оставка. Много бързо забравяме, имаме памет максимум година и половина. Не искам да говоря от името на другите партии, ако искат да работят, ако не искат - тяхна работа. Търсим максимален кворум, за да приемем бюджета".

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след срещата си с държавния глава Росен Плевнелиев.

"Съобразявам се изцяло с избора на народа, той си каза мнението. Народът ни каза, че трябва да има промяна. Ние ще работим в тази посока. Милион и 200 хиляди са гласували за г-жа Цачева, ние не можем да ги предадем и да се оставим на популизма. Желая по-мъдри хора в парламента", заяви Борисов пред президентството. 

Връщаме мандата, искаме нови избори

Заявихме позиция. Ще върнем мандата, както и покани за сформиране на правителство от друг мандатоносител. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Не коментирам плановете за правителство от други партии. Това мнозинство не може да формира стабилен кабинет, каза още Нинова. В най-скоро трябва да има избори, по думите й вероятно в края на март или началото на април.

Бюджетът мина на първо четене

Парламентът прие Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2017 г. на първо четене. В гласуването участваха 171 народни представители, от които 102 бяха "за", 58 - "против", а 11 се въздържаха. 

Бюджетът беше подкрепен от депутати от групите на ГЕРБ, на Реформаторския блок, на "БДЦ - Народен съюз", на "Атака", както и от един независим. Против бюджета гласуваха депутати от групите на "БСП лява България", ДПС, АБВ и един от Патриотичния фронт.

При гласуването се въздържаха 9 депутати от Патриотичния фронт, един от АБВ и един независим. 
Бюджетът за 2017 г. предвижда приходите, помощите и даренията да са в размер на 21 932 005 400 лв., а разходите - 11 092 124 100 лв. От тях за резерв за непредвидени или неотложни разходи са отделени 71,1 млн. лв. Предлага се вноската в общия бюджет на Европейския съюз да е 992,6 млн. лв. 

И Делян Добрев с обвинение за АЕЦ "Белене"

Бившият енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов и депутат от ГЕРБ Делян Добрев вече е обвиняем по делото "Белене". Той е петият привлечен под отговорност и третият бивш министър, обвинен по делото.

Според прокуратурата Добрев е извършил умишлена безстопанственост през 2012 г. В резултат на действията му НЕК е била ощетена с 4,5 млн. евро.

Добрев остава на свобода срещу подписка. "Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров", заяви депутатът излизане от следствието.

По думите му последните събития са му показали защо младите хора напускат страната. Бившият енергиен министър припомни, че именно той е спрял "далаверата на хилядолетието" - Белене.

Преди Добрев обвинени получиха и неговите предшественици в правителствата на тройната коалиция - Румен Овчаров и Петър Димитров. 

Барак Обама каза „Goodbye, Europe!“

Американският президент Барак Обама каза „Goodbye, Europe!“. Държавният глава бе на посещение в Гърция, а след това и в Германия – последните му европейски дестинации като държавен глава.

Мандатът на Обама е към своя край, а негов наследник ще бъде Доналд Тръмп, победил на изборите кандидатката на демократите Хилъри Клинтън. Тръмп ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Барак Обама се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел и други европейски лидери в Берлин. По време на двата си мандата президентът често пътуваше до Стария континент, а най-честите му дестинации бяха Франция и Германия, посочват световните издания.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бургас

    0 0 Отговор
    Някой от ГЕРБ ще каже ли сега кога точно идва апокалипсиса - дата и час, моля? Смешна партия пълна с клоуни и затова историята им е такава - свалени един път, защото не можем да си плащаме тока и свалени втори път, защото живее в "Отмъстителите".

    Коментиран от #3

  • 2 патриот

    0 0 Отговор
    Патриотите да съставят експертно правителство и да се гласуват решения в полза на народа! Да видим кои са за и кои против нормалното функциониране на държавата!
  • 3 Бате Любо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бургас":

    Най-компетентен по тези въпроси е "Onqa s konq" - Той е щатния лизач на Гербарските червени крадливи и некадърни ...Но за сега се е покрил и тъгува...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове