30 Ноември, 2016 13:21 1 021 0

Сухи дърва и висококалорични въглища замърсяват въздуха по-малко

  • сухи дърва-
  • висококалорични въглища-
  • замърсяват-
  • въздуха

И не ощетяват семейния бюджет

Използването на сухи дърва и висококалорични въглища за огрев намалява замърсяването на въздуха и същевременно не ощетява семейния бюджет. Видът и състоянието на твърдите горива за отопление през зимния сезон е важно, защото широкото им използване е една от основните причини за повишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха в страната, което има отражение и върху човешкото здраве. Измерванията на съдържанието на фини прахови частици в атмосферата показват, че за периода октомври-март превишенията на нормите за чистота на въздуха са десет пъти повече от тези за периода април-септември, което доказва силното влияние на битовото горене през този период.

С до 40 процента намаляват вредните емисии при отопление с изсъхнали, а не наскоро отсечени дърва, напомня директорът на дирекция „Опазване чистотата на въздуха“ в МОСВ Иван Ангелов, в разгара на новия отоплителен сезон след рязкото застудяване. Изсушаването на дървата не води до допълнителни разходи за домакинствата, но има значителен ефект за опазване на околната среда, подчертава той.

Цената на дървесината е на кубик, а не на килограм, затова е добре още при поръчката да се изискват сухи дърва, а не наскоро отсечени. Ако вече са доставени мокри дърва, е добре те да бъдат оставени да изсъхнат по естествен път за около година преди да се горят. Положителен ефект може да има и закупуването им през пролетта и използване - през зимата. Ако и това не е възможно, подготвената за горене дървесина може да се изсуши за 1-2 седмици на безопасно разстояние около печката или горивната инсталация. Подобни мерки ще доведат до постигане на желания топлинен комфорт при изразходване на по-малко материал.

Въздухът ще се замърсява по-малко и при използването на висококалорични въглища за отопление. Те имат ограничено съдържание на сяра и пепел, и макар да са по-скъпи, отделят повече топлина и желаната температура се постига с изгарянето на по-малки количества. По тази причина цените им стават съпоставими с тези на нискоенергийните въглища.

Почистването на комините всяка година също може да намали концентрациите на замърсители в населените места, защото подпомага доброто разсейване на изпусканите газове, отбеляза Иван Ангелов.

МОСВ води последователна политика за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух в страната и подкрепя общините в усилията им за справяне с проблема. За целта по новата Оперативна програма „Околна среда“ (2014-2020 г.) през 2017 г. ще бъде открита процедура за намаляване на замърсяването с фини прахови частици и азотен оксид. Тя ще бъде с бюджет 111 млн. лева и по нея ще могат да кандидатстват общини с нарушено качество на въздуха.

С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух от 2015 г. на общините бяха дадени по-големи правомощия за ограничаване на вредното въздействие на битовото отопление и транспорта върху атмосферния въздух в градовете. Кметовете могат да определят зони с ниски емисии на вредни вещества, в които да се въведат ограничения за дейности, които водят до замърсяване. Градоначалниците могат още да ограничават движението на автомобили или употребата на определени видове горива за битово отопление от населението.

След 2011 г., независимо, че на много места нормите все още не са постигнати, има устойчива тенденция за подобряване на качеството на атмосферния въздух в страната, посочи Иван Ангелов. В момента към Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух функционират 30 автоматични измервателни станции, 4 станции - в екосистеми, 9 пункта с ръчно пробонабиране и последващ лабораторен анализ и 5 системи на принципа на диференциална оптична атомноабсорбциона спектрофотометрия. Системата на МОСВ разполага с 6 мобилни автоматични станции за контрол на качеството на въздуха, които са разположени в Регионалните лаборатории на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в София, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Варна и Русе. На интернет-страницата на ИАОС ежедневно се публикува бюлетин за качеството на атмосферния въздух в страната.

Опазване на чистотата на въздуха е акцент и в образователно-информационната кампания на МОСВ „Яко е да си еко“. Темата присъства, както в екоспектакъла на екопосланиците Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков, така и в един от видеоуроците с участието на младия изпълнител Ангел Ковачев. Безплатно образователният клип с негово участие може да се ползва от училищата и да се изтегли от YouTube канала на МОСВ - https://www.youtube.com/watch?v=GePfDL3_B-8


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове