Last news in Fakti

4 Ноември, 2011 17:17 825 1

Янев: Силно надценихме наказателния вот срещу ГЕРБ

  • рзс-
  • яне янев
Янев: Силно надценихме наказателния вот срещу ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС

 

"Изненадващо за РЗС на последните избори ГЕРБ получи много по-голямо доверие от предварителните анализи. Силно надценихме наказателния вот срещу управляващата партия", заяви днес лидерът на РЗС Яне Янев.

Този вот отиде не при РЗС, а на друго място - част от нашите избиратели отидоха при Кунева, други се въздържаха и не гласуваха, лоша шега изиграха и многото президентски двойки, аргументира се той. 122 са съветниците в местната власт, избрани от листите на РЗС и по този показател те смятат, че са на четвърто място след ГЕРБ, БСП и ДПС. Нашата кандидат - президентска двойка беше най-образованата и интелигентна двойка на изборите, но тяхната неразпознаваемост ни изигра лоша шега, заяви Янев.

Над 82% от гласовете за Атанас Семов са на хора с висше образование, добави той. На УС на 12-ти ноември т. г. Янев ще чуе оценката на висшия орган и ако има отговорност за провала на президентските избори това ще се реши от Конгреса на партията. Политическият съвет смята, че РЗС има сила да мине бариерата за успех на парламентарните избори и да се отвори към гражданските структури. При посещението между двата тура при премиера Борисов, Яне Янев е говорил с него за необходимостта от Нова Конституция, призна самият той. Беше нормално да предпочетем десния кандидат Росен Плевнелиев на втория тур, защото беше ясно, че Първанов играе на тези избори с две кандидатури - с Калфин и Кунева, уточни Янев.

За РЗС на тези избори най-важният резултат е пропорционалният вот и по него те претеглят тежестта на партията. Сборът от гласовете по партийните листи показва, че РЗС има 109 207 гласа самостоятелно, без коалиции, сдружения и др., посочи Янев. Съпоставимо с евроизборите, където РЗС имаше около 120 хил. гласа, цифрите показват, че в национален мащаб има около 5% от вота и числото е далеч от прогнозираните от социолозите резултати, които са им давали около 1%, отбеляза Янев.

Като грешка те отчитат, че не са издигнали собствен кандидат - кмет за София, както и други грешки, свързани с тежки организационни проблеми в Пловдив, Варна, Кърджали и др. Ще има и решение за това на контролно-ревизионната комисия, може да се стигне и до изключване на цели общински ръководства на партията, закани се Янев. Там, където партията не е минала 4% граница ще има санкции, при други, над този процент - поощрения, добави той. РЗС има и съществени пробиви с положителен знак - в Разлог са втора политическа сила, в Никола Козлево - също и това им дава право да мислят, че бастионите на Доган могат да бъдат пробити.

В други общини като Каварна, с комерсиален вот - РЗС също са втора политическа сила, каза Янев. Но анализът показва, че новият Изборен кодекс е пълен провал и е върнал България към ранните периоди на прехода, коментира лидерът на РЗС. Станало е ясно, че в редица общини няма истински избори, а "търгове" с явно и тайно наддаване. На изборите наблюдавахме българския вариант на стокхолмския синдром - жертвите гласуваха за мъчителите си, от всичко това пострада кандидатът ни за президент Атанас Семов, заяви депутатът Емил Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stareca

    0 0 Отговор
    яне ръка не целува а само з...........