Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 12:48 259 684 6

Първанов: Телевизорът победи хладилника на вота

  • георги първанов-
  • избори-
  • бсп-
  • герб

Президентът с многобройни критики към провеждането на изборите

Първанов: Телевизорът победи хладилника на вота - 1
Снимка: Факти.бг

Основен извод от провелите се в края на октомври избори е, че телевизорът победи хладилника. Това заяви държавният глава Георги Първанов на пресконференция по повод приключилите избори за президент и местна власт и по актуални политически и социално-икономически въпроси.

„Масовото пропагандно въздействие си каза думата. ГЕРБ спечели, независимо от икономическата криза“, посочи Първанов. „Не се сбъднаха прогнозите, че управлението ще се срине след Бойковата зима, не се състоя преливането на гласове към други партии“, допълни той. Според него тези партии трябва да разберат, че, стоейки под ябълката на властта, ябълките няма сами да паднат. Според президента ГЕРБ не е доказала, че може да управлява добре, а може да печели избори.

„Каква е дългосрочната цена, която плаща демокрацията у нас, е въпрос, върху който трябва да се замислим. На тези избори умря политиката“, изтъкна Георги Първанов. „Виждаме, че силни са тези, които владеят добре технологията на изборния процес. Това беше състезание на технолозите, не на личности и политики“, аргументира се той.

По думите на президента на тези избори ГЕРБ са показали мускули. Според него управляващите са можели да спечелят много повече от добрата организация, от отговорното отношение, отколкото от това, че спечелиха няколко общини повече. „Изборите са състезания, някои обаче не осъзнаха, че целта и най-важното е не да се спечели статистическо превъзходство. След края на октомври, ние се отдалечихме доста от възможността за постигане на каквото и да е съгласие по тревожните въпроси на деня“, каза държавният глава.

Провеждането на изборите

Георги Първанов изрази съжаление, че президентският дебат не се е състоял. „Говореше се за всякакви, несъществени, периферни въпроси. Не прозвуча отчетливото мнение на кандидатите по президентските правомощия“, посочи той. „Имаше интересна заявка от страна на Росен Плевнелиев, че има намерение да превърне президентството, в място, където да се формира стратегическото развитие на страната. В този смисъл той заварва едно добро наследство“, каза той, като посочи, че 7 тома са разработени по стратегиите на държавата, 3 тома отчет – „любимите на премиера Борисов мемоари”, заедно с 800 страници хроника за направеното от президента и вицепрезидента през годините.

За първи път се провеждат президентски с местни избори. Вероятно това е била трудна за организация и реализация задача, посочи Първанов. Той припомни, че когато се е приемал Изборният кодекс, той е заявил, че промените възпроизвеждат познати подходи и норми, „за съжаление - някои трасират пътя за спечелването на служебна победа, вземане на своеобразна изборна зестра“.

Според него случилото се по места на вота потвърждава тази прогноза и тези процеси не мога да бъдат оправдани само с технически пропуски.„Ние си мислихме, че демокрацията е нещо веднъж завинаги постигнато. Оказа се, че връщането назад не е невъзможно и то в по-уродливи форми”, заяви Първанов.

По думите на държавния глава ГЕРБ са създали машина за избори, в която ново е съчетанието на добре познати в миналото инструменти. „Предизвика се програмиран и контролиран хаос”, заяви Георги Първанов. Според него проблем са били неизчистените от фантоми избирателни списъци. „Мистерията с т. нар. забранителни списъци, които лишиха стотици български граждани от право на глас, е друг проблем“, посочи той.

„Технологията на изборния процес затрудни не само избирателите, но и самите изборни комисии. Безобразна слаба организация на изборния ден”, коментира още държавният глава. Купуването на гласове, при това във все по-големи мащаби – за съжаление това явление го е имало през последните 20 години, но в такива мащаби досега не е било, каза президентът. Според него е имало вътрешен изборен туризъм.
Режим на регистрация на застъпници, открито заобикаляне на основни правила като оповестяване на резултати преди изтичане на изборния ден – са другите проблеми в изборния ден, според Първанов.

Вътрешният министър става ключовата фигура в изборния процес. Такъв случай в българската история няма, смята президентът. По думите му на изборите е имало смесване на институционалните и политически функции на национално и местно ниво и намесването на МВР като страна в изборния процес. 
Въпреки многото посочени проблеми Първанов приема резултатите от вота. „Признах и приех резултатите от ЦИК, поздравих избрания президент, заедно с всички кметове, независимо кой от коя политическа партия е“, изтъкна той. Искането за касация на изборите е една възможност, която е заложена в Конституцията, и никой не може да я оспори. Това е продължение на предизборния дебат или по-скоро на дебата - кой спечели изборите, каза още Първанов, като отказа обаче да вземе страна по казуса.

„Аз не бих могъл да взема страна. Аз приех решението на ЦИК за избор на президент и за местна власт. Не познавам аргументите, които са заложени в искането до Конституционния съд“, каза той. По думите му от политическа гледна точка  трябва да е ясно, че ако авторите на искането за касиране са убедителни, означава, че управляващите са хвърлили голямо петно върху страната. „Ако искащите касация не са убедителни, също ще доведе до петно върху държавата“, допълни президентът.

Опозицията на изборите

Според Георги Първанов опозицията не е била припозната в достатъчна степен като алтернатива. Иначе той оцени като много добро представянето на кандидат-президентската двойка на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов.

„По-сложно стои с представянето на БСП на другите нива. Като човек, на когото не му е безразлична съдбата на лявото пространство, не мога да се съглася, че полученият резултат за избора за общински съветници е удовлетворителен”, каза Първанов, като допълни, че гласовете за общински съветници за БСП са крайно недостатъчни.

100 хиляди гласа надолу или нагоре не дава възможност БСП да се чувстват бъдеща управляваща политическа сила. Там, където своевременно е било намерено решение, се е стигнало до резултат като Сливен и Видин – заяви президентът Георги Първанов.

„Ако БСП иска да спечели следващите избори и да бъде ясна убедителна алтернатива, промяната е неизбежна. Трябва да се работи по това БСП да зададе тона за социалната и духовната политика в България. Печели този, който успее да хване новите движения в обществото, да партнира с тях. В това е силата на модерната политика. Това няма как да не се забележи и в българската десница, която стигна до дъното и може би трябва да започне отначало”, каза Първанов.

Президентът отказа да отговори на въпрос на журналисти дали лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да подаде оставка. „Не искайте от тази трибуна да говоря за лидерството в БСП. Има време – след 23 януари. Този въпрос не е ключовият, той е елемент от идеята за промяна“, заяви Георги Първанов. „Въпросът е дали левицата иска да управлява стабилно, модерно или иска да се задоволява с резултати от порядъка на 600 000 – 700 000”, каза още той.

На въпрос за бъдещето му в политиката Първанов отговори, че няма да бъде кандидат-депутат. „Бях казал в провинцията и хората се зарадваха на тази формулировка – може би ще дам шанс на хората да гласуват за мен“, заяви той. „За мен е по-важно, вече освободен от амбицията да постигам организационни върхове, да дам онова творческо, което съм натрупал като знание, опит”, посочи Първанов. Той допълни, че е отборен играч и въпросът под каква форма ще участва в следващите парламентарни избори, ще се решава в екип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктора

    2 0 Отговор
    точно като др.гоце.много дрън дрън и кражби.вс.комунисти са евтини и прозрачни демагози.
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ГОЦЕ по край теб ДС станаха за подигравка и при децата.Язък
    за историческототи образование.Ще полапате още малко,но всичко
    ще си дойде на место.Може и внуцитени да се радват това,но Вие
    големите предадохте четата !!!
  • 3 Скарлет Монтани

    0 0 Отговор
    goceee q da go ..... !!! malko se o.ra a o6te ti znae usti4kata !!!
  • 4 ЩИРИ

    0 0 Отговор
    АБЕ ТОЯ ВЯРВА ЛИ СИ ИЛИ СИ МИСЛИ ЧЕ ДРУГИТЕ ХОРА СА ТОЛКОВА ПРОСТИ КОЛКОТО Е ЕЛЕКТОРАТА НО БСП?
  • 5 ira deum

    0 0 Отговор
    май ще започва борба за кокала
  • 6 Българин

    0 0 Отговор
    Направо ми се повдига всеки път като ги видя тези безочливи комунисти да се оплакват!