Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 08:17 934 0

Антоний Гълъбов: Първанов се изживява като мъдрецът в планината

  • гълъбов-
  • първанов-
  • абв-
  • герб
Антоний Гълъбов: Първанов се изживява като мъдрецът в планината - 1
Снимка: Архив

Самата идея за тази организация като движение, макар и политическо не е изчистена, каза социологът Антоний Гълъбов пред БНР за АБВ на президента Георги Първанов, учредено точно преди 1 година.

Освен, че се заговори за участие в парламентарни избори ставаше и дума, че по този повод могат да се привлекат по-леви привърженици, леко разочаровани от БСП.

Аз се притеснявам от говореното за българско възраждане с този апломб. Първанов е все още държавен глава и той не може да се меси толкова в политическото пространство и да бъде непрекъснато политически ментор, отчита Гълъбов.

Политологът е убеден, че се надценява ролята на Първанов в политическия живот, вероятно това е, защото 10 години е бил президент. Премиерът Бойко Борисов не трябва да казва, които са основните му врагове, а трябва да помисли за съюзници. ГЕРБ управлява самотно и няма ключови съюзници, което е важно вече за бъдещите парламентарни избори през 2013 г. Това ме притеснява, допълни Гълъбов. Според него противоречията между Синята коалиция и ГЕРБ не са идеологически, а по-скоро противоречия свързани с компетентността на управляващите. От Синята коалиция трябва първи да подадат ръка на ГЕРБ. СДС беше тласнат в грешната посока - ОДС съвсем не е онова СДС, то е едно менте, отчита Гълъбов. Според него малка част, периферна от СДС отиде към ГЕРБ. Около 300-350 хиляди души са електората на Синята коалиция, те са важни и затова трябва да се потърси диалог с ГЕРБ.

Ние сме свидетели на този процес още по време на втория мандат на Първанов, мисля че той вече има около 30% подкрепа, което е най-ниското за президент, който си отива. Според Гълъбов, той няма да се върне в БСП. Първанов създаде една илюзия за президента, че той е мъдрецът в планината, който раздава правосъдие. Много от правомощията на президента практически той не изпълни, заключи Гълъбов.

Първанов изобщо не е влизал в НС, което е недопустимо за един държавен глава. Тази организация, неговата е всъщност опит за политическо инженерство, посочи политологът.

Аз очаквам по-друг тип поведение от Росен Плевнелиев. Аз се опасявам, обаче, той да тласне президентството към нов тип стратегии като регионалното развитие, например, което също не е оправдано.

Президентството в България е доста неопределено и президентът всъщност не подлежи на никакъв граждански контрол, посочи Антоний Гълъбов. За съжаление отношението към българските институции е твърде персонифицирано. Първанов доказа това, като той успя да внедри твърде много свои съветници в българските институции.

По повод искането на БСП за касиране на президентските избори, Гълъбов каза, че се съмнява, че това ще случи.

Ако стане Цецка Цачева като председател на НС би трябвало да изпълнява функциите на президент.

Политологът отчита, че е имало нередности по време на изборите, за което той има лични впечатления като наблюдател. Според него дебатът не е бил добър и практически не се състоял по време на кандидат президентската кампания. Но напомни, че още от февруари сегашният държавен глава е водил паралелна предизборна кампания, като е обикалял страната да се отчита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА