Last news in Fakti

28 Февруари, 2017 18:39 1 142 5

Изпращаме 33-ия военен контингент в Афганистан

  • военен контингент-
  • афганистан

„Разчитам изцяло на вашия професионализъм, на екипността в работата за достойното ви представяне в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. Това каза служебният министър на отбраната Стефан Янев днес, 28 февруари, в обръщението си към военнослужещите от 33-ия български военен контингент, който ще се включи в мисията на НАТО в Афганистан, съобщиха от министерството на отбраната.

Министър Янев ги увери, че въпреки ограничения мандат на служебния кабинет, се прави всичко необходимо, за да бъдат подобрени условията на работа във въоръжените сили и да бъдат осигурявани навреме военнослужещите с необходимото оборудване и екипировка. „Бъдете преди всичко професионалисти. Бъдете себе си в рамките на сплотеността като колектив. Традицията ни задължава да бъдат преодолявани трудностите и предизвикателствата, благодарение на борбен дух, професионализъм и на своята отдаденост на защитата на националните интереси“, каза министърът на отбраната.

„Вярвам във вас, във вашата безупречна служба, дисциплина и успешно прилагане на уменията, придобити в хода на подготовката. Бъдете единни, рамо до рамо, и в добри, и в трудни моменти“, каза министър Янев и пожела на военнослужещите здраве и успех.

Пожелания за успех към контингента отправи и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. „Моето искрено воинско и човешко желание е да ви посрещнем така, както ви изпращаме – в пълен боен строй. Разликата да е единствено в повишеното ви самочувствие на воини, натрупали опит и спечелили истински другари“, каза той в обръщението си към военнослужещите. Вицеадмирал Ефтимов връчи на старши националния командир полковник Христо Атанасов сертификат за готовността на контингента да участва в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.

Тридесет и третият български военен контингент е в състав от до 110 военнослужещи, от които 8 са жени. В неговата структура са включени национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери.

В отговорностите на националния елемент е непосредственото командване и контрола на целия български военен контингент. Групата за охрана на летище Кандахар ще изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището. В състава й са включени военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Над 60 от тях имат опит от участие в една и повече мисии зад граница. Екипът от съветници ще бъде част от коалиционния съветнически екип в Кандахар. Военнослужещите ще изпълняват задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност. Щабните офицери ще изпълняват задачи в щаба на мисията на НАТО в Кабул в съответствие с длъжностите, на които са назначени.

Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов, а командир на групата за охрана е капитан Ивайло Алексов от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Подготовката на 33-ия български военен контингент, който ще се включи в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”, се проведе от декември 2016 г. до февруари 2017 г. За времето от 7 до 9 февруари на гарнизонния учебен полигон край Казанлък беше извършена цялостна проверка на готовността на 33-ия военен контингент и той беше сертифициран успешно.

Министърът на отбраната Стефан Янев подари икона на Свети Георги на 33-ия контингент, а Негово Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Киприян отслужи Божествена Света литургия.

В отговор на въпроси на журналисти министърът на отбраната Стефан Янев разясни, че съюзниците в НАТО трябва да споделят усилията на другите страни-членки, които вече са постигнали целта да отделят по 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. „Това политическо решение е взето преди повече от 10 години и ще бъде много важен показател за това как страните-членки ще се стремят да допринасят за колективната сигурност“, посочи той. „Ние сме длъжници на армията. Необходимо е да се отделят повече средства така, че тази политическа цел, която е приета от държавните ръководители на страните-членки на срещите на върха на Алианса в Уелс и Варшава, да стане реалност“, подчерта министър Янев. По думите му е необходимо усилие в посока да бъде изработена национална пътна карта, за да знаем в коя година с колко увеличаваме бюджета за отбрана, за какво се изразходва той и за какви дейности, които да повишават бойните способности на въоръжените сили.

На въпрос за участието на военнослужещите от 33-ия контингент в гласуването в предсрочните парламентарни избори, министър Янев разясни, че към момента оценката на обстановката в Афганистан, която получаваме и от Министерството на външните работи, и от специализираните служби посочва, че организацията на изборите в Афганистан би носила много големи рискове. В този смисъл решението е по-скоро там да не бъдат организирани избори.

По отношение на ангажиментите на България в охраната на въздушното пространство, министър Стефан Янев заяви, че и в момента финансовите ангажименти са изцяло към българските Военновъздушни сили, които изпълняват задачи по охрана на въздушното пространство, и ще изпълняват тази задача и в бъдеще. В момента са направени стъпки за съвместна охрана с военновъздушен компонент на други страни-членки на съюза, но нашите ангажименти са всякакви други, но не и финансови, разясни министър Стефан Янев и допълни: „Предоставяме летище, инфраструктура и т.н., но няма да поемаме финансови разходи за участието на друга страна в съвместната охрана на въздушното пространство“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошбиян

    10 0 Отговор
    Кой ше дирите у афганистан?
  • 2 Бивша барета

    8 0 Отговор
    Демокрация, менструация...абе важното е Кръв да са лее
  • 3 Патето Яки

    7 0 Отговор
    Отиват теляци с високи заплати от бюджета.
  • 4 Петър Анков

    8 0 Отговор
    Какво търсим в Афганистан?
    И ние ли трябва да копираме страната с "голямата демокрация" - да бъдем мразени и ненавиждани от народ, който нищо не е неправил на държавата ни!!
    НАТО какво направи с нашествието на тия чуждоезични орди тръгнали да завоюват Европа?!! - просто не ги забелязва ФАКТ.
    Всичко ли оправихме тук в България, та тръгнахме да воюваме по чужди държави?!
    Този контигент защо не пази българската граница, защо да не вземе участие в пресичане ширещата се престъпност навред в държавата?!
    Ние нямаме работа в Афганистан!!!-българските граждани са подложени на бавно, но сигурно унищожение!!!
    А ние ще воюваме за чужди интереси!
    Когато утре тръгнат да прекрояват границата ни на юг, каквито апетити има, нима НАТО ще ни защити?! - това е измама!

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Петър Анков":

    Абсолютно си прав , но народа е тъп и безхаберен и заслужено ще го ликвидират . По план до 40-50 години тази територия трябва се освободи от българи . С любезното съдействие на БСП,ГЕРБ, ДПС,АТАКА,и всички останали фракции висшите кадри на БКП и ДС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове