Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 18:20 880 2

1.7 млн. за коледни бонуси на столичните общинари

  • сос-
  • бонуси

Средствата били от по-доброто изпълнение на бюджета за 2011

1.7 млн. за коледни бонуси на столичните общинари - 1
Снимка: БГНЕС

Бонус от средно една заплата ще вземат преди Коледа 2 700 чиновници в Столична община. Това стана ясно на заседанието на комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет, като предложението предстои да бъде одобрено от всички съветници.

Средствата идват от по-доброто изпълнение на бюджета през третото тримесечие на 2011 г. Те са събрани от лихви по забавени плащания върху данъци, имоти, общински такси и увеличения брой на експресните услуги. 2700 чиновници в Столична община, в 24-те районни кметства и 34-мата селски кметове ще вземат бонус преди Коледа. Общо ще бъдат изплатени над 1.7 млн. лв., което е средно около 630 лв. на общинар.

„Не всеки чиновник ще вземе пълна заплата. Допълнителното материално стимулиране е според свършената работа от всеки един служител", обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, автор на предложението.

Традицията общинарите да взимат като бонус средно по една заплата за всяко тримесечие се е наложила исторически през годините в Столична община заради ниските заплати, като средната е около 744 лв.
Съкращаване на административните разходи с 15% през 2012 г., беше едно от намеренията, които обяви кметът на София Йорданка Фандъкова и новият зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов след встъпването им в длъжност.
 
Това не означава само свиване на заплати, а по-скоро преструктуриране и оптимизиране на администрацията, коментира Барбалов. По думите му има минимум, под който не може да се слиза, защото квалифицираните специалисти ще избягат. Все пак положителното е, че бонусите се дават според свършената работа, лошото е, че хората са свикнали да ги взимат и системата трудно би се променила, коментира още Барбалов.
 
На фона на бюджет от 1.3 млрд. лв. годишните разходи за заплати и осигуровки на чиновниците възлизат на около 20 млн. лв., което е относително малко, аргументира се още новият зам.-кмет по финансите. Допълнителното материално стимулиране пък струва на общината средно между 7 – 8 млн. лв. годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баи Пешо

    0 1 Отговор
    не заслужават тея бонуси!!!!да им направят,заплатите по 400 лв.да не мислят за глупости
  • 2 Явор Иванов

    0 0 Отговор
    Алооо, Фандъкова... Криза е бре моме, не така ...