Last news in Fakti

17 Април, 2017 07:45 5 697 6

Простото решение за трафика

  • трафик-
  • решение-
  • път

Това е простото решение на трафик за сега, което ще направи пътищата по-добро място за всички шофьори

Простото решение за трафика - 1

Когато си заклещен в трафик, ти чакаш светофарът да светне в зелено. Когато светне, първата кола забързва, после следващата и после следващата и т.н., докато не дойде твоят ред, но не успяваш да хванеш зеленото. Ако колите бяха ускорили едновременно ти би преминал. За това координацията е проблема, а не колите. Като шофьори, ние имаме забавена реакция и не се фокусираме на нещо за много дълго. Дори ако накараме всички хора в трафика да натиснат педала, когато светне зелено би било предизвикателство. Това определя колко коли могат да минат на кръстовище докато е зелено.

Общо казано, повече кръстовища са равни на по-малко координация, което е равно на повече трафик. Това са мотивите зад магистралите – без кръстовища има по- малко проблеми на пътя, но дори на магистралите могат да се появи трафик. Да вземем например магистрала от 1 платно. Изведнъж се появява кокошка, която иска да пресече. Първата кола намалява, за да премине кокошката. Втората намалява рязко, с нейното бавно време за реакция, спира по-рязко отколкото трябва. Третия шофьор прави същото и т.н., докато накрая някой не спре, за да изчака шофьора пред него. Така се създава нещо като змия, вътре в която всичко е спряло, движещи се коли влизат в нея и спират, а чакащи излизат отзад. Проблема още е там, докато това, което го е създало (кокошката) отдавна си е тръгнало.

В кръгово, ако някой изведнъж спре той ще създаде такава безкрайна „змия”, която ще е завинаги в кръговото, освен ако шофьорите не се организират и се отдалечат по равно, че да се възвърне нормалното каране. На магистралата „змиите” се увеличават, ако повече коли влизат, отколкото излизат и умират ако повече коли излизат, отколкото влизат, докато последната кола не се отдалечи от тази, която идва отзад и нормалното каране не се възстанови.

В магистрали с много платна не е нужна кокошка. Всичко нужно е шофьор, който да засече друг. Така засечения намалява, после втория също намалява, докато не спре. Това може да създаде „змия”, която да продължи часове. Това засичане кара хората да спират твърде рязко, което създава верижна реакция.

Можем да направим такива „змии” по-малко възможни като променим начина, по който шофираме. Целта е да пазим една и съща дистанция с колите пред и зад нас. Ако си твърде близко, не само че правиш инциденти по-възможни, но и можеш а направиш „змия”, ако колата отпред намали рязко. Това е защо трябва да си по средата, не само че даваш на колата отзад повече време да реагира, но и даваш това време и на теб. И с следването на това правило, когато си в трафик, можеш много по-бързо да развалиш змия.

Това е простото решение на трафик за сега, което ще направи пътищата по-добро място за всички шофьори – да се промени държанието на хората.

Със навлизането на самоуправляващи се коли, трафикът драстично ще намали, ако ли не изчезне въобще, защото колите могат да бъдат програмирани да спазват това правило. Колкото повече има самоуправляващи се коли на кръстовище, толкова по-ефективно става кръстовището, пътно платно пълно с самоуправляващи се коли ще бъде много по-бързо от платно с обикновени шофьори. Ако на човек му се забрани да шофира, кръстовища дори няма да са необходими като колите ще могат да комуникират помежду си, изчислявайки с каква скорост къде могат да преминат, без да причиняват зло поуки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 xXx

    13 2 Отговор
    Има човек има проблем, няма човек няма проблем :-)
  • 3 волен сидеров

    6 0 Отговор
    Бай Ганьо в такава кола никога няма да седне-забрави-първо трябва да му изтриете мозъка на ганьо после да му дадете колата-ганьо всичко обръща на инат и напук ей тъй .......
  • 4 onq s konq

    0 3 Отговор
    За мен написаното е една досадна теоретична глупост,по простата причина че КОЛИТЕ НЕ СА ЕДНАКВИ и имат драстична разлика както във мощността,така и в спирачния път.Което пък предполага РАЗЛИЧНА НЕОБХОДИМА ДИСТАНЦИЯ от предното МПС.Но има и нещо по-съществено и то е,че дори и да наредим пътищата един над друг,това е пак временно решение,защото ПОПУЛАЦИЯТА НА ЧОВЕКА ИЗПРЕВАРВА В ПЪТИ СТРОЕЖА НА НОВИ ПЪТИЩА.Затова и някакъв журналист беше задал логичния въпрос-"Какъв е смисъла на строеж и пускане на нова магистрала,след като тя моментално ще се задръсти"!

    Коментиран от #6

  • 5 некойси

    0 1 Отговор
    Трафикът в големите, гъстонаселени градове трябва да се изземе от ръцете на човека и да бъде заменен от машини. Човеците могат да съсередоточават вниманието си само върху едно нещо в даден момент, освен това имат грешна преценка.
  • 6 Лол

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Хората с забавените си реакции сме виновни а не колите...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове